Kauza maminky, na kterou lékař zavolal policii: Vypadněte, nebo vám dám přes držku, hrozil doktor

Praha/Ústí nad Labem - Jak jsme vás již informovali, ústecká nemocnice se postarala o rozruch, když jeden z jejich lékařů zavolal policii na matku, která odmítla opustit své pětitýdenní miminko hospitalizované se zápalem plic. Nemocnice se doktora zastala. Matku naopak podpořily ekonomka Markéta Šichtařová či místopředsedkyně Pirátů Olga Richterová.

K nemocnici v Ústí nad Labem musela o víkendu zasahovat policie, zavolal ji tamní lékař na matku, které i po výzvě odmítla odejít od svého miminka. Problém nastal ve chvíli, kdy se maminka chtěla o své měsíční miminko starat i v nemocnici, kde bylo hospitalizované na jednotce intenzivní péče. Trvala na tom, že s ním zůstane i přes noc, to se ale nelíbilo lékaři, který trval na tom, že tam žena zůstat nesmí.

Celá kauza má další pokračování. Petra Langová, bývalá členka rady Hnutí za aktivní mateřství, která hájí práva žen a dětí v porodnicích a která se umíněnou matkou v nemocnici byla, zveřejnila na sociálních sítích další informace o případu.

Na Langerovou se matka obrátila ve chvíli, kdy se chtěla zajít domů vysprchovat a najíst. Primář jí údajně slíbil, že tam kamarádku matky pustí, to se ale nestalo. Když matka JIP opustila, primář Langovou z oddělení drsně vykázal – a to i přesto, že rodič může podle zákona pověřit osobu blízkou, aby ho zastoupila.

Na zvukovém záznamu, který byl zveřejněn na sociálních sítích, je slyšet mužský hlas, který říká: „Vy jste ta, co tady včera natáčela?". Poté lékař dodal: „Vypadněte, nebo vám dám přes držku,“ Konflikt tak bude mít ještě další policejní dohru. Langová totiž podala na lékaře JIRP trestní oznámení kvůli napadení.

Dítě patří k rodičům a vždy jen k rodičům

Matky se zastala například známá ekonomka a zkušená matka Marnéta Šichrařová. „Mizerné právní povědomí zdravotnického personálu se jakž takž dá pochopit (nikoliv tolerovat), protože zdravotnický personál studoval jiný obor než právo. Z diskusních reakcí veřejnosti je mi však úzko,“ uvedla v souvislosti s kauzou známá ekonomka a matka pěti dětí Markéta Šichtařová.

„Tolik lidí je ochotno vzdát se své odpovědnosti za své vlastní dítě a naivně věřit, že předá-li je do rukou státu (tj. státní nemocnice, školy,...), bude to pro dítě lepší! Pohodlnost? Hloupost? Naivita? Indoktrinovanost?“ zajímá ji. „Dítě patří k rodičům a vždy jen k rodičům. A za žádných okolností, pokud by nehrozilo spáchání trestného činu, je nelze oddělit pod jakousi falešnou záminkou, že “na zemi se spát nedá”. To je jako argumentovat, že žena nemůže vylézt z hořícího domu na ulici, protože nemá make-up,“ zlobí se Šichtařová.

Matky se zastala také místopředsedkyně Pirátů Olga Richterová. „Velmi si vážím práce lékařů, kteří ke své náročné profesi mají ještě za úkol reagovat lidsky, s empatií a pochopením. Případ kojící maminky měsíčního dítěte, na niž před dvěma dny ošetřující lékař dítěte v nemocnici v Ústí nad Labem zavolal policii proto, že chtěla u svého dítěte zůstat i přes noc, je ale v rozporu se zákony, vnitřním řádem nemocnice i zájmem dítěte. Rozumím tomu, že každý musí být ohleduplný k ostatním pacientům a dbát na provozní nároky oddělení," uznala poslankyně.

„Jaký je ale rozdíl mezi přítomností maminky přes den a v noci? Není umožnění pobytu především věc změny zvyku, jakéhosi vystoupení ze zaběhaných kolejí?” uvádí poslankyně, která má sama malé dítě, Zdůraznila také fakt, že policie se ve finále vyjádřila tak, že matka neporušila vnitřní řád a mohla tak na oddělení zůstat. Lékař tak mohl ušetřit výjezd policie.

Garant Pirátů pro oblast zdravotnictví Zdeněk Hřib pak dodal: „Je nutné zlepšit právní povědomí lékařů o jejich právech a povinnostech dle aktuální legislativy. Ze zdravotního hlediska je dále důležité, že přítomnost rodiče má na dítě uklidňující vliv a lékařům a sestrám ulevuje v jejich práci, protože může dítě zklidnit a utišit.“

V této souvislosti Piráti žádají Ministerstvo zdravotnictví ČR, aby ve spolupráci s Českou lékařskou komorou podpořilo mezi odbornou veřejností osvětu o prospěšnosti kojení a přítomnosti blízké pečující osoby při hospitalizaci zejména u malých dětí.

Související

Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Nemocnice v Ústí zavřela část JIP kvůli koronaviru

Ústecká nemocnice uzavřela část jednotky intenzivní péče (JIP), neboť zjistila nový koronavirus u jednoho ze zaměstnanců. Informaci, kterou dnes zveřejnil server Blesk.cz, ČTK potvrdila Krajská zdravotní, pod niž nemocnice patří.
Nemocnice Na Bulovce

Z nákazy koronavirem se v ČR vyléčilo šest pacientů

V Česku se z nákazy koronavirem vyléčil šestý pacient. Jde o studentku z Ekvádoru, která byla jako jedna z prvních pacientů hospitalizovaná v Nemocnici na Bulovce. Po ženě z Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem jde dnes již o druhého člověka, o kterých nemocnice informovaly, že se z nemoci vyléčili.

Více souvisejících

Masarykova nemocnice v Ústí nad Labem ústí nad labem děti

Aktuálně se děje

před 35 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 9 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

včera

"Smrt režimu." Ruská žačka 10. třídy si má odpykat 3,5 roku vazby. Prokurátor požadoval pět let v trestanecké kolonii

Teenagerka 17letá Ljubov Lizunovová ze sibiřského města Čita byla odsouzena k 3,5 rokům vězení za protiválečné graffiti a příspěvky na sociálních sítích, uvedl ve čtvrtek ruský soud.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy