ISS bude brzy viditelná i z ČR, vědci vyzvali děti aby zamávaly Krtečkovi

Praha - Mezinárodní kosmická stanice (ISS), na níž je i americký astronaut Andrew Feustel, bude 24. května při přeletu viditelná z území Česka pouhým okem. Zástupci České kosmické kanceláře a Astronomického ústavu proto vyzvali děti, aby astronautům zamávaly a "posvítily jim na cestu". Feustel je známý svým spojením s Českou republikou, na vesmírnou stanici s sebou vzal mimo jiné i postavičku Krtka z pohádek Zdeňka Milera.

Mezinárodní kosmická stanice bude viditelná ve čtvrtek 24. května pozdě večer. Přelet začne ve 22:47. Stanice se bude pohybovat od západu na východ, kde o necelých sedm minut později zapadne. "Nejvyššího bodu na obloze dosáhne stanice ve 22:50, téměř v nadhlavníku, směrem na sever," upozornila kancelář v dnešní tiskové zprávě.

Pozorovatelé by si měli vhodné místo vyhlédnout předem, nejlépe takové, kde je nebude rušit silné pouliční osvětlení. Stanice se objeví na západě, poměrně nízko nad obzorem. V tuto roční dobu je na západě vidět také jasná planeta Venuše, ta však na rozdíl od kosmické stanice neputuje noční oblohou, ale zůstává na místě.

Okem zájemci spatří pouze jasný bod, v silnějším dalekohledu půjde rozlišit i její typický tvar připomínající nakloněné písmeno H. Viditelná je ISS díky tomu, že se od jejích panelů odráží sluneční světlo. Ve dne pozorovat nejde, v záři Slunce její odraz zanikne. Navíc stanice neprolétá nad Zemí stále po stejné dráze, ale mírně se posouvá. Proto je z Česka viditelná jen v určitém období. V budoucnu taková příležitost opět přijde, uvedli astronomové.

Pozorovatelé, kteří budou vyhlížet ISS, mohou vyfotografovat nebo nakreslit své přípravy na pozorování a poslat je organizátorům projektu Do kosmu s Krtkem 2018. Ty nejlepší budou zveřejněny na internetu. Více informací k soutěži najdou zájemci na webu.

Související

Axiom Mission 2 (Ax-2), druhá čistě soukromá mise astronautů na Mezinárodní vesmírnou stanici, odstartovala v neděli 21. května v 17:37 EDT ze startovacího komplexu 39A v Kennedyho vesmírném středisku NASA na Floridě.

K ISS dorazila čtyřčlenná posádka soukromé mise Axiom Mission 2

Čtveřice členů soukromé mise Axiom Mission 2 (Ax-2) úspěšně dosáhla Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) po úspěšném nedělním startu z Mysu Canaveral na Floridě. Tato mezinárodní posádka složená ze dvou Američanů a dvou občanů Saúdské Arábie plánuje strávit na ISS více než týden. Rajána Barnávíová se tak stane první astronautkou z arabského světa, která navštíví Mezinárodní vesmírnou stanici, informuje americká veřejnoprávní stanice PBS s odkazem na AP.

Více souvisejících

ISS (Mezinárodní vesmírná stanice) vesmir Vědci seriál Krteček děti

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

před 2 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

před 7 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 13 hodinami

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy