Sledovali jsme ŽIVĚ: Komunisté jsou zlo! Prahou prošel protest proti Babišovi a KSČM

Praha - Zhruba 500 lidí se dnes sešlo na Václavském náměstí v centru Prahy na demonstraci proti premiérovi v demisi Andreji Babišovi (ANO). Protestovali zejména proti Babišovu plánu, aby vládu hnutí ANO s ČSSD tolerovali komunisté. Babiš podle organizátorů neumí složit demokratickou vládu, proto chtějí, aby prezident Miloš Zeman pověřil sestavením kabinetu někoho jiného.

Demonstrace začala krátce před 18:00 na Václavském náměstí, projevy mělo několik řečníků. "Pan Babiš si musí uvědomit, že pokud by odstoupil, bylo by po problému. Nikdo nemá problém sestavit vládu s ANO, ale s trestně stíhaným premiérem ve vedení," řekla Pavla Carbolová, zakladatelka skupiny AUVA, která demonstraci spoluzorganizovala.

Účastníci demonstrace s sebou měli vlajky Evropské unie. Někteří přinesli také transparenty s nápisy Zeman je gentleman a Kdo podporuje Babiše, podílí se na zločinu.

Před 19:30 vzbudilo rozruch několik vozidel, která přijela do horní části Václavského náměstí, kde lidé protestovali. Auta na sobě měla ruské vlajky a nápisy. Protestující se kolem nich shromáždili, skandovali Česko není Rusko, někteří se pokusili vlajky z aut strhnout. Jeden z mužů, který vlajky podával lidem zpět do aut, si celý incident natáčel. Policisté autům po chvíli uvolnili cestu.

V 19:30 z náměstí vyrazil průvod na protest proti vracení komunistů k moci. Spojil se i s průvodem na podporu Evropské unie. Nejprve šel směrem ke Střeleckému ostrovu, kde se účastníci pochodu na podporu EU odpojili. Dále zbylých asi 200 lidí prošlo přes Kampu a Karlův most do ulice Politických vězňů k sídlu KSČM. Před sídlem komunistů skandovali Necheme vás zpátky! a Už vás bylo dost! Na protest také hlasitě pískali. Před 21:00 demonstraci ukončili zpěvem české hymny a písní Motlitba pro Martu.

"Uvědomujeme si, že návrat komunistů je zlo, proti kterému se musíme postavit. Když teď budou podporovat vládu, budou častěji v médiích a jejich propaganda bude mít větší dosah. Je tomu již 30 let, co tu nevládnou, a od té doby nejen že můžeme nakupovat výrobky z celého světa, můžeme pracovat sami na sebe, nebo pro jakoukoli společnost, ale hlavně nikdo nikoho nezavírá za názory," uvedli organizátoři na facebooku.

Návrat komunistů k moci podle organizátorů umožnil právě Babiš, který čelí obvinění v kauze kolem padesátimilionové dotace EU na stavbu farmy Čapí hnízdo. "Je jasné, že papalášským komunistům tohle nevadí, problémy vlivných lidí se za jejich režimu neřešily, respektive si mohli dělat, co chtěli," uvedli svolavatelé. "Samozřejmě že se komunisté zase chtějí tvářit jako demokraté a jako rozumná strana, jak jinak by získali preference, ale z minulosti víme, že umí jen lhát, manipulovat, zakazovat, přikazovat a ničit životy," dodali také.

Související

Miloš Zeman

Zeman na protivládní demonstraci v Praze. Zmínil ho i Paroubek

Tisíce lidí dorazily na sobotní protivládní demonstraci na Václavském náměstí v Praze a vyslechly si i exprezidenta Miloše Zemana. Jeho hlas zazněl, ačkoliv bývalý prezident je momentálně hospitalizován v pražské Fakultní nemocnici Motol. Zemana zmínil i jeden z řečníků, konkrétně bývalý premiér Jiří Paroubek. 
Organizátoři připravují protivládní protest na Václavském náměstí. (23.3.2024)

Na protivládní demonstraci v Praze dnes promluví Hašek či Foldyna

Tisíce lidí se v sobotu odpoledne sešly na protivládní demonstraci na Václavském náměstí v Praze, za kterou stojí mimoparlamentní strana PRO v čele se svým předsedou Jindřichem Rajchlem. Ten pozval k mikrofonu například dva někdejší výrazné sociálnědemokratické politiky.

Více souvisejících

Demonstrace Demonstrace proti Babišovi (9. 4. 2018)

Aktuálně se děje

před 6 minutami

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno před 28 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Z posil z NHL už reprezentaci opustil Zadina, následoval ho i Kodýtek. Týmu bude pomáhat kouč Gross

Týden před startem světového šampionátu v Praze a Ostravě se český národní tým ukazuje fanouškům v Brně, kde se konají České hokejové hry. Jedná se o závěrečnou přípravu na hokejový vrchol této sezóny v domácím prostředí, a proto není divu, že je o tuto akci mezi hokejisty ohromný zájem a na závěrečnou přípravu tak přijelo ze zámoří až deset hokejistů. Národní tým už ale stihli po úvodním zápase v Brně s Finy (1:4) opustit Filip Zadina ze San Jose a Petr Kodýtek z Ilvesu Tampere. Posilu si pak do realizačního týmu přivedl i ze Sparty, a to trenéra Pražanů Pavla Grosse, jenž bude pomáhat se skautingem. 

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

USA nadále odrazují Izrael od postupu do Rafáhu. Z OSN zní hlasy o hladomoru

Washington nadále odrazuje Izrael od útoku na Rafáh na jihu Pásma Gazy. Podle amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena by způsobil nepřijatelné škody, uvedly světové agentury. Izrael podle USA zatím nepředstavil plán ochrany obyvatel, přičemž je známo, že ve městě se tísní až půldruhého milionu lidí, včetně uprchlíků z jiných částí Pásma Gazy. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy