Babčenko promluvil o Česku: Jak to doopravdy bylo s jeho žádostí o pobyt?

Praha/Kyjev - Kauza údajně zavražděného novináře Arkadije Babčenka vyvolala emoce nejen na Ukrajině a v Rusko, ale také v České republice. Do centra pozornosti se dostává především ministerstvo vnitra. Babčenko se totiž před svou fingovanou vraždou pokoušel ukrýt i v Česku.

Ještě v momentě, kdy se svět domníval, že je Babčenko mrtvý, začaly po internetu kolovat zvěsti, že se chtěl ukrýt v Česku, ale že jej úřady odmítly. To ale důrazně popřelo ministerstvo vnitra. „Ministerstvo vnitra uvádí na pravou míru informace některých médií a novinářů na sociálních sítích k pobytu novináře Arkadije Babčenka v ČR. Ministerstvo vnitra jasně sděluje, že pan Babčenko v minulosti v ČR nežádal o žádný druh přechodného či trvalého pobytu ani o azyl,“ uvedl rezort.

Následně se ale ukázalo, že je Babčenko živý. A sám vše uvedl na pravou míru. „Včera české @vnitro napsalo, že jsem ho nežádal o pobyt. No nepovídejte! Rok jsme se o to snažili. Žádali jsme, zda by to nebylo možné podat žádost přes nizozemské velvyslanectví. Ne, prý musíte do Moskvy." Babčenko na dnešní tiskovce,“ tlumočil novinářova slova český publicista Alexandr Mitrofanov.

Žádost o pobyt se dle zákona podává v zemi, ze které žadatel pochází či ve které dlouhodobě pobývá. Ministerstvo vnitra na těchto skutečnostech nemá právo nic měnit.

— Ministerstvo vnitra (@vnitro) 31. května 2018

I na tato slova ale vnitro zareagovalo. „Žádost o pobyt se dle zákona podává v zemi, ze které žadatel pochází či ve které dlouhodobě pobývá. Ministerstvo vnitra na těchto skutečnostech nemá právo nic měnit,“ zdůraznilo.

To ale řadu uživatelů twitteru příliš neuklidnilo. „To je jako kdyby za první republiky posílali emigranty před nacismem do Berlína. Někdy moudrost našich zákonodárců připomíná knihu Hlava 22. Děláme všechno proto, aby to nešlo,“ postěžoval si jeden z nich.

Mitrofanov následně dodal, že Babčenko přijal nabídku ukrajinské prezidentské kanceláře na obdržení ukrajinského občanství. „Jeho děd byl Ukrajinec,“ napsal.

Přesto pro postup vnitra pochopení nemá. „'Formálně je to v pořádku, fakticky jde o výsměch.' Ne, to není o přístupu @vnitro ke kauze Babčenko. To je o praxi sovětských orgánů. Ne, autorem není Solženicyn. Je jím Lenin,“ rýpnul si na twitteru Mitrofanov.

Související

Více souvisejících

Arkadij Babčenko Alexandr Mitrofanov Ministerstvo vnitra

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy