Český PEN klub nesouhlasí s nominaci Sýse na státní vyznamenání

Praha – Poslanecká sněmovna navrhla prezidentovi Miloši Zemanovi ocenit medailí Za zásluhy navrhla básníka a spisovatele Karla Sýse. Proti tomu se ale ohradili zástupci českého PEN klubu.

„Český PEN klub nesouhlasí s návrhem na udělení státního vyznamenání Karlu Sýsovi, Za svou angažovanou tvorbu byl dostatečně oceněn už v minulém režimu,“ uvedl na stránkách klubu jménem výboru Českého centra Mezinárodního PEN klubu Jiří Dědeček, předseda

Dědeček tak narážel na to, že Sýs ještě za socialismu získal titul zasloužilý umělec.

Spisovatele na státní vyznamenání nominoval komunistický poslanec Leo Luzar, podpořili ho i Stanislav Berkovec (ANO) a Antonín Staněk (ČSSD).

V Sýsově charakteristice se píše, že "patří k nejpřednějším a nejoriginálnějším současným českým básníkům" a v současné době řídí literární přílohu komunistických Haló novin.

České centrum Mezinárodního PEN klubu je součástí samostatných světových společenství PEN s ústředím v Londýně. PEN klub sdružuje spisovatele, vydavatele, překladatele, publicisty, literární vědce i kritiky. Sýsova nominace vzbudila debaty i na sociálních sítích.

Související

Martin Stropnický v Poslanecké sněmovně

Český PEN klub se staví za Sencova, aktivisté píší Stropnickému

Praha - Výbor pro vězněné spisovatele českého PEN klubu se dnes postavil za vězněného ukrajinského filmového režiséra Oleha Sencova. Umělec, odsouzený v Rusku ke 20 letům vězení za údajný terorismus na anektovaném Krymu, drží v sibiřském vězení hladovku. Skupina českých zastánců Sencova zaslala ministru zahraničí v demisi Martinu Stropnickému (ANO) otevřený dopis, ve kterém ho žádá o intervenci a osobní angažmá v Sencovově případu.
Miloš Zeman, prezident České repubilky

Hrubý útok na média? Ke kritikům Zemana se přidal i český Pen klub

Praha - Prezident Miloš Zeman ve čtvrtek v inauguračním projevu obvinil veřejnoprávní Českou televizi a některá média vydavatelského domu Economia z toho, že manipulují veřejným míněním. Vzápětí se strhla laviny kritiky, ke které se nejnověji přidalo české centrum mezinárodního PEN klubu.

Více souvisejících

PEN klub Karel Sýs státní vyznamenání

Aktuálně se děje

před 27 minutami

před 49 minutami

před 52 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Turecko, ilustrační foto

Turecko definitivně zastavilo veškerý obchod s Izraelem

Dva anonymní turečtí úředníci informovali agenturu Bloomberg, že Turecko úplně zastavilo veškerý obchod s Izraelem. Tím chce Ankara vyjádřit svůj nesouhlas s Izraelem kvůli jeho jednání v Pásmu Gazy, což ostře kritizuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

raketový systém Patriot

„Rusové se učí a upravují taktiku,“ říkají ukrajinští energetici. Firmám dochází peníze, žádají o Patrioty

Ukrajinští energetici se snaží opravit škody způsobené rostoucími ruskými vzdušnými útoky, které mají za cíl zničit ukrajinskou energetickou infrastrukturu, poškodit ekonomiku a podlomit morálku společnosti. Obávají se, že nedokáží zemi připravit na zimu, pokud spojenci Kyjevu neposkytnou systémy protivzdušné obrany, jako jsou americké Patrioty, které by pomohly zastavit další útoky Rusů na již poškozené elektrárny.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Vlak odjel bez strojvedoucího a vykolejil. (2.5.2024) Prohlédněte si galerii

FOTO: Vykolejený vlak skončil na dva kusy mimo trať. Jel přes 100 km/h

Drážní inspekce vyšetřuje čtvrteční nehodu vlaku, který bez strojvedoucího odjel ze stanice a po několika kilometrech jízdy vykolejil. Ze zveřejněných fotografií je zřejmé, že souprava skončila mimo trať a na dva kusy. Škoda činí několik milionů korun. 

před 7 hodinami

před 8 hodinami

včera

včera

Ryan Gosling jako Kaskadér.

RECENZE: Kaskadér v čele s křehkým Goslingem je ideální letní zábavou z idealizovaného filmařského zákulisí

Ryan Gosling a Emily Blunt byli loni vedlejšími tvářemi letního fenoménu Barbenheimer, oba byli za své role nominováni na Oscara. Teď se před kamerou, a ve filmu i za kamerou, potkávají u dalšího projektu s blockbusterovými ambicemi. Kaskadér je v tom nejlepším slova smyslu pohodovou zábavou, jež nepostrádá hravost, důmyslnost a zbytečně se nepáře s logikou.

včera

NATO se snaží čelit ruské hybridní válce. Moskva cílí i na Česko

NATO je znepokojeno nedávnými škodlivými aktivitami, které Rusko v rámci hybridní války provádí na území členských států aliance, stojí ve čtvrtečním prohlášení. Konkrétně jmenována byla i Česká republika.  

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy