Gott dostal na frak? Nechceme, aby zastupoval českou kulturu v Německu, žádají spisovatelé

Praha - Na Lipském knižním veletrhu 2019 by měl na tzv. Roku české kultury vystoupit zpěvák Karel Gott. To ovšem odmítají spisovatelé, podle kterých není tato volba právě šťastná. Napsali proto dopis Martinu Kraflovi, programovému koordinátorovi Moravské zemské knihovny v Brně pro Leipziger Buchmesse 2019.

Členové Asociace spisovatelů, předseda spolku Litera udílející každoročně české literární ocenění a autoři a autorky pozvané na Lipský knižní veletrh 2019 poslali Kraflovi dopis, v němž žádají, aby byla urychleně svolána schůze se všemi zvanými autory Lipsko 2019, zástupci profesních organizací jak autorů (AS), tak garantů nejprestižnější české literární ceny Magnesia Litera (Spolek Litera). Na ní by se prý měla prodiskutovat podoba a způsob prezentace české literatury na Lipsko 2019, která by prý měla být přizpůsobena představám vystupujících.

„Česká republika bude příští rok hlavní prezentovanou zemí veletrhu a na naši literaturu se tak v Německu upře mimořádná pozornost. Máme za to, že pro literaturu je typická mimo jiné přítomnost hodnotových postojů. Pokud bychom se chtěli tázat, co je tradici té nejlepší české literatury vlastní, snad je to právě pojetí literatury jako činnosti spjaté s postojem k životu a světu. Čeští spisovatelé jsou si aspektu morálního přesahu své práce vědomi. Ten je ostatně přítomen i v tradici toho nejlepšího v české kultuře jako takové,“ uvádí se v dopise, který byl zveřejněn na facebookové stránce Asociace spisovatelů.

Jeho signatáři poukazují na to, že přítomnost na Lipském knižním veletrhu 2019 bude jako jakýsi předvoj předcházet tzv. „Rok české kultury“. „Představení české literatury bude vyvrcholením programu, který je zahájen v symbolickém smyslu nešťastně: vystoupením Karla Gotta v Lipské opeře v říjnu 2018. „Rok české kultury“, naopak „kontrastně“ uzavírá v říjnu 2019 výstava připomínající odkaz Charty 77,“ píše se v listu.

„Vedle deficitu konzultace celé akce s námi českými autory (český stánek má dekorovat trabant Davida Černého? – chceme mít možnost věc ovlivnit) se vymezujeme vůči této ukázkové absenci postojovosti. V dramaturgické radě pro Lipsko 2019 přes projevený zájem naprosto absentují zástupci jakýchkoli profesních literárních organizací. Vzhledem k tomu, že se jedná o kontext, do něhož bude usazena konkrétní autorská tvorba (proslýchá se instalace růžového trabantu Davida Černého?!) je to tristní,“ stěžují si autoři.

Společná schůze je podle nich primární požadavek. „A tím druhým požadavkem je, aby bylo vystoupení Karla Gotta bezodkladně zrušeno či vyjmuto z kalendáře akcí „Rok české kultury“, jež tvoří entré knižního veletrhu Lipsko 2019,“ žádají spisovatelé.

Následuje dopis zaslaný panu Martinovi Kraflovi, programovému koordinátorovi Moravské zemské knihovny v Brně pro Leipziger Buchmesse 2019

Vážený pane Krafle,

dovolujeme si Vás oslovit jménem níže podepsaných členů Asociace spisovatelů, předsedy spolku Litera udílející každoročně nejprestižnější české literární ocenění a autorek a autorů pozvaných na Lipský knižní veletrh 2019.

Naším primárním požadavkem je, aby byla co nejdříve svolána schůze se všemi zvanými autory Lipsko 2019 a též zástupci profesních organizací jak autorů (AS), tak garantů nejprestižnější české literární ceny Magnesia Litera (Spolek Litera), kde bude podoba a způsob prezentace české literatury na Lipsko 2019 prodiskutována a přizpůsobena představám vystupujících.

Česká republika bude příští rok hlavní prezentovanou zemí veletrhu a na naši literaturu se tak v Německu upře mimořádná pozornost. Máme za to, že pro literaturu je typická mimo jiné přítomnost hodnotových postojů. Pokud bychom se chtěli tázat, co je tradici té nejlepší české literatury vlastní, snad je to právě pojetí literatury jako činnosti spjaté s postojem k životu a světu. Čeští spisovatelé jsou si aspektu morálního přesahu své práce vědomi. Ten je ostatně přítomen i v tradici toho nejlepšího v české kultuře jako takové.

České přítomnosti na Lipském knižním veletrhu 2019 bude jako jakýsi předvoj předcházet tzv. „Rok české kultury“. Představení české literatury bude vyvrcholením programu, který je zahájen v symbolickém smyslu nešťastně: vystoupením Karla Gotta v Lipské opeře v říjnu 2018. „Rok české kultury“, naopak „kontrastně“ uzavírá v říjnu 2019 výstava připomínající odkaz Charty 77. Vedle deficitu konzultace celé akce s námi českými autory (český stánek má dekorovat trabant Davida Černého? – chceme mít možnost věc ovlivnit) se vymezujeme vůči této ukázkové absenci postojovosti. V dramaturgické radě pro Lipsko 2019 přes projevený zájem naprosto absentují zástupci jakýchkoli profesních literárních organizací. Vzhledem k tomu, že se jedná o kontext, do něhož bude usazena konkrétní autorská tvorba (proslýchá se instalace růžového trabantu Davida Černého?!) je to tristní.

Naším druhým požadavkem, vedle onoho primárního – společné schůze - je, aby bylo vystoupení Karla Gotta bezodkladně zrušeno či vyjmuto z kalendáře akcí „Rok české kultury“, jež tvoří entré knižního veletrhu Lipsko 2019.

Těšíme se na schůzku s dramaturgickou radou v co nejbližším termínu (nejlépe začátkem září).

Za autory pozvané na veletrh v Lipsku 2019

Petr Hruška, laureát Státní ceny za literaturuBianca Bellová, laureátka Evropské ceny za literaturuPetr Borkovec, laureát Ceny Josefa Jungmanna (podpis stáhnul)David Zábranský, laureát Ceny Magnesia Litera Martin C. Putna, laureát Ceny Toma Stopparda (podpis stáhnul)Zuzana FuksováJaromír Typlt, laureát Ceny Jiřího Ortena (podpis stáhnul)Markéta Pilátová (podpis stáhla)Za Asociaci spisovatelů Václav Kahuda, předsedaAdam Borzič Ondřej Lipár Adéla Hodinská KnapováPetra HůlováIvana MyškováIrena ŠťastnáMichal MaršálekOndřej Hložek (podpis stáhnul)Jan Burian (podpis stáhnul)Jan Škrob (podpis stáhnul)Tomáš Čada (podpis stáhnul)Jonáš HájekPetr TurečekTomáš KůsPetr HrbáčIngrid ArtezzZa spolek LiteraPavel Mandys, předseda

Související

Více souvisejících

spisovatelé Karel Gott Česká republika

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 27 minutami

před 27 minutami

před 1 hodinou

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 8 hodinami

před 10 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

Vstup Česka do Evropské unie byl výhrou, i když EU není bezchybná, řekl Pavel

Při zahájení festivalu United Islands of Prague prezident Petr Pavel zdůraznil, že vstup České republiky do Evropské unie byl výhrou, i když EU není bezchybná. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy