Sovětská invaze očima Čechů: Co dělali obyčejní lidé po příjezdu tanků?

Vzhledem k rozložení sil během invaze vojsk Varšavské smlouvy v srpnu, nemohli českoslovenští nespokojenci příliš zamíchat mocenskými kartami. Pro nejtěžší chvíle má však Čech vždy jeden malý trumf v rukávu. Je to jeho ostrovtip. Díky prozíravosti některých historiků se podařilo dochovat do dnešních dnů výplody lidového humoru z dob okupace.

V dnech po invazi byl veřejný prostor zahlcen satirami, vtípky a verši, které zlehčovaly ponižující okupaci země. Přestože se oficiální orgány snažily likvidovat stopy, zcela se jim to nepodařilo. Ať už se tragikomické projevy dostaly do rozhlasu, novin či jiného média nebo byly jen napsány vápnem na sloupech, zdech, korbách náklaďáků nebo pověšených na papírové tabulce dětského kočárku (ano i takhle se postupovalo proti okupantům). Naštěstí se našla skupina lidí, kteří si uvědomovali význačnost historického momentu a projevy lidového humoru zaznamenávali. Sbírky vznikly nejen ze soukromé iniciativy, ale shromažďování materiálu se věnovali i profesionální historici a archiváři. Mnohé dokumenty byly zničeny, ale na pokyn Archivní zprávy ministerstva vnitra měly být tyto archivní materiály zapečetěny a uloženy. V devadesátých letech se jim pak věnoval například historik Jindřich Pecka.

Nezapomínat na květináče!

Satirické anekdoty se objevily v souvislostech s jakýmkoliv aspektem společenského či přímo každodenního života. Na zdech restaurací se opakovaně objevoval nápis: Ignorujte okupanty! K jídlu jim nic nedejte, radši všechno sežerte. Naopak na květinářství útočil slogan: Zpráva TASS: Naše vojska byla v ČSSR vítána květinami: my dodáváme: Ale byly v květináčích. Anekdota parafrázuje styl dobového zpravodajství. Agentura TASS byla Tisková agentura Sovětského svazu, čili obdoba např. agentury Reuters pro země východního bloku.

Rady Mistra Jana Husa

Hojně se samozřejmě neznámí autoři humorných vyjádření obraceli do historie. Jako obvykle se největší pozornost obracela k husitskému období a to také díky tomu, že jméno Mistr Jan Hus se rýmovalo s Rus, například zde: Že je zrádce bratr Rus, vzkazuje vám Mistr Hus, jak se psalo na náměstí v Českých Budějovicích. Populární pak bylo marné přání: Kéž by noha Jana Husa do prdele kopla Rusa. O popularitě Jana Husa a husitů v české historické paměti není pochyb, ale je potřeba mít na paměti, že v roce 1968 byla většina obyvatelstva ideově stále přesvědčenými komunisty.

Soudruh Lenin doporučuje souložit

O tom svědčí i fakt, že nejvýznamnější historickou postavou a hrdinou anekdot srpna 1968 byl Vladimír Iljič Lenin, otec komunistické revoluce: Lenin by se styděl, kdyby vás tu viděl. Velmi zdařilá je anekdota, která se váže k Alexandru Dubčekovi, vůdci československého reformního komunismu. Po jeho únosu do Moskvy se jde v zoufalství poradit do Leninova mauzolea na Rudém náměstí, kde mumie Lenina leží k nahlédnutí dodnes. V anekdotě se Lenin probudí a Dubčekovi poradí, co mají Čechoslováci dělat: Souložit, souloži, souložit – až vás bude padesát miliónů, žeňte je, žeňte je, žeňte je. Vtip zcela jistě satirizuje bezradnost malého národa na kolbišti tragické mezinárodní politiky 20. století, ale jestli mohl také odkazovat k uvolněným mravům, které panovaly v počátcích revoluce za Lenina, jako například komunistické sdílení partnerek a partnerů podle hesla všechno všem, zůstane pravděpodobně nevyřešitelnou otázkou. Vtipnym rýmem byl obdařen i hlavní představitel normalizace Gustav Husák: "narodil se nový Rusák - jmenuje se Gustav Husák!"

Vlna humoru vyvolaná nemilosrdnou okupací Československa je hořkosladkým svědectvím doby. Poskytuje však materiál k zamyšlení i do dnešních časů, jelikož zcela nezávislý život malé země uprostřed Evropy je možný jen za určitých kompromisů. Na to myslel i autor následujícího konstatování: Na západ jsme se vysrali a z východu k nám přišlo hovno. Důkaz, že je země kulatá.

Související

Zatímco ve světě si lidé masakr na náměstí Tchien-an-men připomínají, v Číně se ho komunisté snaží vymazat z lidské paměti. Rozhovor

35 let od protestů v Číně. Země tehdy byla v mnohém svobodnější než Československo, upozorňuje sinolog Klimeš

Smrt vysokého činitele a představitele reformního křídla komunistické strany Chu Jao-panga v dubnu 1989 se stala velkým impulzem pro protestní hnutí v Číně. Přestože jeho hlavní hybnou silou byli studenti, před jeho krvavým potlačením na náměstí Tchien-an-men o necelé dva měsíce později proniklo prakticky do všech společenských kruhů, konstatuje sinolog Ondřej Klimeš v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Pracovník Orientálního ústavu Akademie věd v té souvislosti poukazuje na to, že k protestům a nepokojům různé intenzity docházelo v Číně již dříve, jelikož osmdesátá léta byla dosud nejuvolněnějším obdobím v dosavadní historii vlády tamní komunistické strany. V kontextu současné politické situace v Číně je podle Klimeše například obtížně představitelné, že čínská společnost byla v této době spíše prozápadně naladěná a její část požadovala demokratizaci poměrů. 

Více souvisejících

historie okupace 1968 Srpen 1968 Vladimír Iljič Lenin Sovětský svaz

Aktuálně se děje

před 56 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

před 5 hodinami

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

před 5 hodinami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy