Sledovali jsme ŽIVĚ: Drž hubu StBáku! Češi na pietě vypískali Babiše a Vondráčka

Praha - Pietní akt za oběti okupace začal v 11:00 u budovy Českého rozhlasu.Účastnil se ho premiér Andrej Babiš, předseda Senátu Milan Štěch, předseda Sněmovny Radek Vondráček a primátorka Prahy Adriana Krnáčová. Za doprovodu pískotu a pořvávání nenávistných hesel uctili oběti okupace, kterých jen u budovy rozhlasu bylo 17. Organizátoři zároveň odhalili novou pamětní desku s připomínkou této události.

Předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) v souvislosti s 50. výročím srpna 1968 zdůraznil roli veřejnoprávních médií pro objektivní informování občanů. Pokusy o diskreditaci České televize, Českého rozhlasu a České tiskové kanceláře jsou nepřijatelné, řekl Štěch při dnešní pietě za oběti okupace Československa vojsky Varšavské smlouvy před budovou Českého rozhlasu.

Štěch uvedl, že lidé jsou zaplavováni informacemi ze všech stran a je obtížné se v nich orientovat. "Právě rok 1968 ukázal, jaký zásadní pozitivní význam a roli mohou v kritických chvílích společnosti sehrát veřejnoprávní média," řekl. Z nedávné historie by si měla společnost podle něj vzít poučení a vnímat poslání médií veřejné služby z tohoto pohledu.

Pokusy o diskreditaci ČRo, ČT či ČTK označil za nepřijatelné. "Neboť bez nich bychom zůstali odkázáni pouze na soukromá média a těžko bychom rozlišovali objektivní a účelové informace," řekl Štěch. Objektivita informací podle něj musí být samozřejmostí, protože na takové mají všichni právo.

Projev předsedy Sněmovny Radka Vondráčka (ANO) při pietním aktu k událostem 21. srpna v roce 1968 před budovou Českého rozhlasu provázel dnes po celou dobu pískot. Vondráček si postěžoval, že lidé si pietu pletou s demonstrací. Předseda dolní komory mluvil o tom, že okupace před 50 lety zničila naděje Československa na svobodu. Dodal, že hodnoty, jako jsou svoboda a demokracie, je třeba vždy bránit.

"Rozlišení pietního aktu a svobodné politické demonstrace patří k nejzákladnějším aktům nejen politické kultury, ale kultury vůbec," prohlásil Vondráček v úvodu projevu, zatímco stovky lidí hvízdaly a skandovaly hesla proti hnutí ANO a jeho předsedovi Andreji Babišovi.

Pískot a provolávání hesel proti přítomnému premiérovi Andreji Babišovi (ANO) provázejí před budovou Českého rozhlasu v Praze pietní shromáždění k uctění památky padlých v souvislosti s událostmi srpna 1968. Stovky přítomných reagovaly potleskem na přítomnost některých jiných politiků či organizací, zmínky o Babišovi a jeho vládním hnutí ANO doprovází pískot.

Po 11:00 se začátkem pokládání věnců lidé přítomní na pražské Vinohradské třídě ztichli. Když přišla řada na premiéra Babiše, lidé začali pískat a křičet "hanba", "táhni domů" a "estébáku ven". Potlesku se při kladení věnců naopak dočkali například zástupci Konfederace politických vězňů nebo poslanci Jana Černochová (ODS), Jan Bartošek, Marek Výborný a exministr kultury Daniel Herman (všichni KDU-ČSL).

Související

Jiří Ovčáček

21. srpen jako památný den. Ruská kritika je nepřijatelná, ozval se Ovčáček

Ruská kritika toho, že Česko zařadilo 21. srpen mezi památné dny, je nepřijatelná. Okupaci Československa v roce 1968 a její oběti je nutné si připomínat, ne na ně zapomenout, uvedl mluvčí prezidenta Miloše Zemana Jiří Ovčáček. Tiskové oddělení ruského ministerstva zahraničí ve středu uvedlo, že český krok sotva přispěje ke spolupráci mezi oběma státy.
Češi zakončili připomínku 50. výročí srpnové okupace velkolepým koncertem

Rusko je opět na prášky z Česka. Vadí mu Den památky obětí invaze 1968

Ruská diplomacie se dnes ohradila proti rozhodnutí českých zákonodárců zanést na seznam významných dnů ČR Den památky obětí invaze v roce 1968 a následné okupace vojsky Varšavské smlouvy. Tento krok sotva přispěje ke spolupráci mezi oběma státy, uvedlo ruské ministerstvo zahraničí podle agentury TASS.

Více souvisejících

1968 okupace 1968 Srpen 1968 Pieta za rok 1968 (21.8. 2018)

Aktuálně se děje

před 59 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Markéta Pekarová Adamová

Pekarová Adamová vyrazila do Pobaltí. Lotyšsko dá čtvrt miliardy na munici pro Ukrajinu

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) navštívila v rámci baltské cesty Lotyšsko. V Rize jednala s předsedkyní parlamentu Daigou Mieriņou o dalších způsobech podpory Ukrajiny a s premiérkou Evikou Siliņou o bezpečnostní i ekonomické spolupráci. Na místní vojenské základně navštívila také české vojáky pomáhající chránit východní křídlo NATO.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Pavel Novotný (ODS) na 29. kongresu strany

ODS rozhodne o osudu Pavla Novotného až po eurovolbách

Výkonná rada ODS bude v úterý 11. června rozhodovat o osudu starosty pražských Řeporyjí Pavla Novotného, jemuž kvůli některým vyjádřením hrozí vyloučení z vládní strany. Informovala o tom agentura ČTK. Rozhodnutí tak padne až po volbách do Evropského parlamentu. 

před 3 hodinami

Princ William se svou rodinou

Princ William obstál v těžké zkoušce. Spekulace jeho ženě na zdraví nepřidaly

Britskou monarchií v prvních měsících letošního roku otřásly diagnózy, které si vyslechli král Karel III. a princezna Kate. U obou členů královské rodiny byla odhalena rakovina. Oporou jim samozřejmě jsou nejbližší, důležitá je zejména role prince Williama. Následník trůnu se ale s atmosférou v Británii vyrovnával dost těžce. 

Aktualizováno před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 8 hodinami

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

Rakušané se v Praze postarali o další senzaci, připsali si historické vítězství nad Finskem. Švédové překvapení nepřipustili

Dívat se na zápas hokejového MS v Česku, ve kterém hrají rakouští hokejisté, se hokejovým fanouškům vyplatí. Poté, co dokázali dostáhnout duel s Kanadou do prodloužení poté, co ve třetí třetině nastříleli pět branek, nyní zaskočili dalšího favorita turnaje a o Finy. Ti sice vedli 2:0, jenže vedení postupem času ztratili a co víc, v poslední vteřině dokázali zápas otočit zásluhou své životní trefy Benjamina Baumgartnera, který se postaral o rakouskou historickou výhru nad tímto severským soupeřem. To Švédové nadále jedou na vítězné vlně a po zdolání Kazachstánu 3:1 už se o nich může pomalu mluvit jako o čtvrtfinalistech.

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy