Češi naplnili kontejner půl tunou věcí na pomoc Zambii

Olomouc - Půl tunou oblečení, šicími stroji, ale i lavicemi či berlemi naplnili lidé z celé republiky ve veřejné sbírce kontejner určený na pomoc lidem v jedné ze zambijských vesnic. Sbírku vyhlásila na konci dubna za podpory olomouckého arcibiskupa Jana Graubnera Arcidiecézní charita Olomouc (ACHO). Charitativní akce se setkala s velkým zájmem. Darované věci poputují do Chiparamby, kde stojí školicí centrum pro děti a mládež, informovala ČTK mluvčí ACHO Karolína Opatřilová.

Lidé zaplnili speciální kontejner také vybavením školních tříd, školními pomůckami či zdravotními potřebami, ale i desítkami šicích strojů, lavic, židlí či koloběžek. Dobrovolníci strávili následně 80 hodin tříděním, čištěním a opravou věcí ze sbírky. "Jsme lidem z České republiky vděční. To, že myslí na potřebné v daleké Africe, je gestem lásky, dobré vůle," uvedl zambijský kněz a duchovní opora projektu Gerald Daka.

Obdarovat potřebné v Africe podle něj nestačí, je třeba je především vzdělávat a pomoci jim získat dovednosti. Sbírka s názvem Kontejner pro Zambii by měla podle charitních pracovníků pomoci tento problém řešit. Bude v ní totiž i vybavení do školicího centra v Chiparambě, kde se dívky a chlapci naučí šít na šicích strojích a farmařit. "Díky novým dovednostem se děti o sebe budou umět postarat, výuka řemesel navíc pomůže řešit problémy s předčasnými sňatky a užíváním drog, které jsou typické u dětí a mladých v chudých oblastech Afriky," uvedla koordinátorka sbírky Kateřina Janečková.

Sbírku Kontejner pro Zambii ACHO pořádá s dobrovolníky ze Sudoměřic, kteří v zambijské vesnici Chiparamba pomáhají již několik let. Podle zástupců ACHO bude nyní potřeba kontejner vypravit na dalekou cestu, i proto se charita znovu obrací na veřejnost s prosbou o příspěvek. Více informací o sbírce Kontejner pro Zambii lze získat na stránkách www.charitaprozambii.cz.

Jde o druhý kontejner s materiální sbírkou, který ACHO vysílá do rozvojové země. Loni v listopadu vyslala kontejner na Haiti. V téměř jedenáctitunové zásilce byly desítky šicích strojů, ale i školní pomůcky, nábytek či oblečení.

Související

Více souvisejících

zambie charita afrika

Aktuálně se děje

před 58 minutami

před 2 hodinami

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Proč USA odkládaly pomoc pro Ukrajinu? Jeden z politiků konečně prozradil důvod

Hakeem Jeffries, vůdce demokratické menšiny v americké Sněmovně reprezentantů, v neděli zdůraznil, že USA musí nadále podporovat Ukrajinu, aby zabránily rozsáhlejší válce. Za zdržení dodávek pomoci pro Ukrajinu obvinil frakci v řadách Republikánské strany, která je nakloněna Rusku, informuje stanice CBS News.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy