Podnikatel Jarošek zůstává ve vězení

Odsouzený podnikatel Vladislav Jarošek zatím zůstane ve vězení, odvolací soud v Olomouci zamítl jeho stížnost proti rozhodnutí, kterým ho Krajský soud v Brně předčasně poslal zpět do výkonu trestu. ČTK to řekla mluvčí krajského soudu Eva Angyalossy. Podnikatel si má ve vězení odpykat šestiletý trest za krácení daní při obchodech s lihem, soud mu v minulosti výkon trestu kvůli jeho zdravotnímu stavu opakovaně přerušil. Poslední přerušení výkonu trestu ale soud před skončením lhůty odvolal.

Odsouzenému Jaroškovi krajský soud naposledy přerušil výkon trestu na půl roku letos v březnu, a to do 23. září. Už 21. srpna ale soud březnové usnesení odvolal a o den později vydal příkaz k dodání Jaroška do výkonu trestu. Podle soudu Jarošek povolení k přerušení výkonu trestu zneužíval, blíž to soud neupřesnil. Podnikatel skončil zpět ve vězení 28. srpna.

Jarošek proti rozhodnutí soudu z 21. srpna podal stížnost, na stole ji měl odvolací Vrchní soud v Olomouci. Rozhodl o ní na konci září. "Soud jeho stížnost zamítl v neveřejném zasedání. Stížnost lze podat proti rozhodnutí o přerušení výkonu trestu, ale proti odvolání toho prodloužení stížnost přípustná není," uvedla Angyalossy.

Jarošek však v polovině září ke krajskému soudu poslal novou žádost o přerušení výkonu trestu, o té soud dosud nerozhodl. Podnikatele soudy už v roce 2012 pravomocně potrestaly šesti lety, krajský soud mu opakovaně výkon trestu přerušil. Podle jeho žádostí o přerušení z minulosti má vážně nemocné srdce a pobyt za mřížemi by ohrozil jeho život. Jarošek si z trestu dosud odpykal jeden rok.

Jarošek se dříve trestu vyhýbal. Do vězení měl nastoupit na začátku června 2016, kdy mu skončila lhůta pro přerušení výkonu trestu. Protože se tak nestalo, vydal brněnský krajský soud příkaz k nastoupení do vězení. Policie jej tehdy v polovině července zatkla v olomoucké nemocnici. Trestu se vyhýbal i před tím, kdy se skrýval na Slovensku. V březnu 2014 ho policie zatkla v penzionu v okrese Nové Zámky.

Podnikatel byl odsouzen za daňový podvod k šestiletému trestu v roce 2012. Jaroškova firma vyrobila v roce 2003 téměř 500.000 litrů denaturovaného lihu, denaturační proces však podle soudu nebyl úspěšný, společnost líh neznehodnotila a nezaplatila z něj spotřební daň, i když z něj vyráběla nemrznoucí směs. Lihovarník a podnikatel podle verdiktu způsobil státu škodu 70 milionů korun.

Související

Alkohol

Lihovarník Jarošek je na svobodě, trest mu byl přerušen kvůli nemoci

Krajský soud v Brně přerušil odsouzenému podnikateli Vladislavu Jaroškovi výkon trestu odnětí svobody ze zdravotních důvodů na rok. Serveru iRozhlas.cz to potvrdila mluvčí soudu Eva Angyalossy. Podnikatel si má ve vězení odpykat šestiletý trest za krácení daní při obchodech s lihem, soud mu v minulosti výkon trestu kvůli jeho zdravotnímu stavu přerušil opakovaně.

Více souvisejících

Vladislav Jarošek soudy

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy