Gott promluvil o roce 1968: Bylo to předem domluvené a naplánované. Kdo chtěl, mohl odejít

Karel Gott se v Českém rozhlasu rozvyprávěl nejen o své kariéře a oceněních, která získal, ale i o historii a o roce 1968 a o dalším dění v Československu. Podle něj bylo tehdejší dění předem domluvené, Američané prý o plánu Rusů předem věděli.

Gott v rozhovoru dostal otázku na album Vánoce ve zlaté Praze, které nahrál v Týnském chrámu na Staroměstském náměstí. Moderátorku Martinu Kociánovou zajímalo, jak obtížné bylo takovou desku nahrát v tehdejší atmosféře. A Gott obratem sklouzl k politické situaci. 

„Oni při tom obsazení Československa nám nechali ještě rok, aby kdo chtěl, mohl odejít. To už samo o sobě říká, jak to bylo všecko předem naplánované a domluvené mezi velmocemi. My viníme pořád jednu velmoc, která nás obsadila. Ale pozor, byli domluvení,“ tvrdí Gott.

Podle něj je důležité si to pořád připomínat. „Oni se domluvili a velvyslanec v Praze té druhé velmoci s tím souhlasil. Že prezident té druhé velmoci nebude v úřadě ten den, že toho 21. srpna bude na lovu. Všechno bylo předem domluvené, nic se nestane náhodou,“ uvedl s odkazem na Američany.

Ti podle něj měli jeden požadavek – nechat otevřené hranice. „Ať to má lidský průběh. Nechť odejde každý, kdo tady nechce být v tomto systému té normalizace,“ rozjel se Gott.

„Někdo odešel a vrátil se pak s vítěznými symboly „victory“ v devětaosmdesátém. A byl oslavován, že byl jako venku. Já jsem čekal větší oslavu tím, že jsem tady zůstal. Že jsem chtěl zůstat a zpívat pro ty, kterým jsem byl vděčný za to, že mě nastartovali a ukázali sympatie, pro ty, kteří mi pomohli v tom, že jsem dostal odvahu pokračovat, a udělali mě populárním zpěvákem. Ten neodchází, ten zůstává, protože ho budou potřebovat“ vysvětloval s tím, že něčeho takového se nedočkal. 

Související

Signatář Charty 77 Daniel Kroupa nechce soudit umělce, kteří podepsali Antichartu sloužící k dehonestaci opozice. Rozhovor

Umělci před 45 lety morálně selhali. Z Anticharty se někteří pokoušeli vylhat. Gott sehrál režimu trapnou roli, říká Kroupa

Podlehli tlaku komunistického režimu a nechali se jím ostudně zneužít. Přesně před 45 lety morálně selhali umělci, především herci, když v Národním divadle v pátek 28. ledna 1977 podepsali Antichartu, která dehonestovala opozici, jež na sebe upozornila občanskou iniciativou Charta 77 kritizující systém. O týden později 4. února 1977 v pražském Divadle hudby normalizátory podpořili i textaři, hudebníci a zpěváci včetně Karla Gotta. Někdejší signatář Charty 77 Daniel Kroupa dovede pochopit, že někteří měli vážné důvody k tomu, aby špatný skutek v podobě Anticharty udělali. „Mrzí mě, když se z toho někteří lidé i po letech pokoušeli vylhat a při tom se do té hanebnosti propadali ještě hlouběji. Gott sehrál režimu trapnou roli. Chtěl zpívat, mít se dobře,“ říká v exkluzivním rozhovoru pro EuroZprávy.cz bývalý politik Daniel Kroupa.

Více souvisejících

Karel Gott 1968 Komunismus

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

včera

Zákaz rozdělávání ohně. Střední Čechy reagují na výstrahu ČHMÚ

Návrat teplého počasí místy zkomplikuje lidem v Česku pálení čarodějnic. Například Středočeský kraj v pondělí vyhlásil na přesně stanovených místech zákaz rozdělávání ohně. Reagoval tak na dnes aktualizovanou výstrahu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před nebezpečím požárů.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy