Zájem o zvěřinu v Česku stoupá, nejvíce se prodává jelení

Obchodní řetězce i kuchaři zaznamenávají dlouhodobě zvyšující se zájem o zvěřinu. Nejvíce se prodává jelení a srnčí maso, následují divočáci a daňci, řekla ČTK mluvčí řetězce Makro Romana Nýdrle. Poptávku po divočácích výrazněji nesnížila ani nákaza afrického moru prasat, která se objevila loni v červnu na Zlínsku. Leckde chystají restaurace na listopad a prosinec zvěřinové hody, nedostatkovým zbožím se podle nákupčích stávají zajíci.

Maso získávají mnozí od specializovaných obchodních firem. Jen někteří chovatelé či majitelé lesů obchodují přímo. "Vzhledem ke složité stávající legislativě nemůžeme prodávat zvěřinu přímo, ale přes výkupny, které od nás pravidelně zvěřinu odvážejí a dále překupují," uvedla mluvčí Lesů města Brna Monika Nezhybová.

Podle Lukáše Volfa, nákupčího zvěřiny jednoho z největších zpracovatelských závodů Bidfood, mají restaurace, ale i školní jídelny nebo nemocnice stále větší zájem o maso z volně žijících zvířat. "Zvěřina se stává třešničkou na dortu ve vrcholové gastronomii, je to přírodní produkt s vysokou dietetickou a etickou hodnotu," vysvětlil. Dodal, že na trhu je ale málo zajíců. Podle něj nemají kvůli ubývajícím remízkům úkryt před svými přirozenými predátory, jako jsou právě i divoká prasata.

Prodej zvěřiny hlavně na podzim a v zimě potvrzuje i mluvčí řetězce Tesco Václav Koukolíček. "Nejvíce se prodává maso na guláš a zvěřinové speciality," uvedl.

Některé restaurace mají zvěřinu na jídelním lístku celoročně, jiné měly zvěřinové hody v říjnu, jinde je teprve chystají. Podle prezidenta Asociace kuchařů a cukrářů ČR Miroslava Kubce je mladý divočák nejlepší s červeným zelím a bramboráčky, na staršího je třeba kvůli samčímu pachu česnek nebo divoké koření.

"Na mladé prasátko bych určitě volil úpravu hodně po česku," uvedl Kubec. Kromě varianty s bramboráčky je podle něj také vhodným receptem pečení mladého divokého selete na kořenové zelenině, tedy celeru, mrkvi, petrželi a cibuli s divokým kořením, a na slanině. Sám sice není příznivcem sladkých omáček, jako je šípková, ale zná restaurace, které si přímo do nabídky píšou "se šípkovou nebo se zelím".

"Když je to starý kanec, tak ten typický zvěřinový pach z divočáka je znát, je třeba k tomu volit správnou úpravu - buď s česnekem nebo s divokým kořením, kdy eliminujeme pach toho divokého zvířete," připomíná kuchař. Bažanty pak v domácí úpravě doporučuje nadívat tak, aby maso nebylo suché, nejdříve je třeba ho podusit a až následně dopékat na kýženou barvu.

Související

Ministerstvo zemědělství

Inspekce oznámila výsledky kontrol u obilí a masa z Ukrajiny

Kontroly českých dozorových úřadů u obilí, masa nebo vajec z Ukrajiny neobjevily nevyhovující vzorek. Není důvod, aby Česko zakazovalo dovoz těchto produktů, jako to udělalo Polsko, Slovensko a další země. Novinářům to dnes řekl ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) spolu s řediteli Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI), Státní veterinární správy (SVS) a Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského. Kontroluje se i import z Polska, Slovenska nebo Maďarska.

Více souvisejících

Maso Zvířata myslivci

Aktuálně se děje

před 8 minutami

před 57 minutami

Jiřina Bohdalová v televizním filmu Svatá.

RECENZE: Svatá s démonickou Bohdalovou se pod podnětnou premisou hroutí a učí nás překrucovat

V neděli v lineárním vysílání odpremiéroval očekávaný snímek České televize Svatá, nyní si jej můžete pustit na iVysílání. Produkce spoléhá na osvědčená tvůrčí i herecká jména a po záplavě seriálů a minisérií se navrací k formátu dlouhometrážního televizního filmu. Slibná zápletka prestižního projektu s možnostmi ambivalence však v závěru vyzní banálně a dialog nevede.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

MS v ledním hokeji: Česko - Kanada 3:4. Velký návrat, pak prohra v prodloužení

Česko v závěrečném zápase skupinové fáze domácího mistrovství světa proti Kanadě hrálo o první místo ve skupině A. Za národní tým poprvé na šampionátu nastoupil nejlepší český hráč současnosti David Pastrňák. I on byl na ledě, když národní tým v předposlední minutě dokonal návrat z dvoubrankové ztráty. V prodloužení ale rozhodl o vítězství zámořského týmu Cozens.

před 2 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

V Rusku začaly manévry s nestrategickými jadernými zbraněmi

Ruská armáda v úterý zahájila úvodní fázi manévrů s nestrategickými jadernými zbraněmi, uvedla agentura Interfax s odvoláním na ministerstvo obrany. Cvičení probíhá v Jižním vojenském okruhu, pod který spadají i okupované části ukrajinského území. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Biden se postavil ICC: Izraelská ofenzíva v Pásmu Gazy není genocida

Americký prezident Joe Biden v pondělí popřel, že izraelská ofenzíva v Pásmu Gazy je genocida. Reagoval na několik obvinění vůči Izraeli na půdě Mezinárodního trestního soudu (ICC), informuje agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy