Pomluvy, manipulace, vyhrožování právníky. Fischer končí v čele ČRo Vltava, je z toho poprask

Generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral oznámil, že Petr Fischer nebude po Novém roce pokračovat ve funkci šéfredaktora stanice Vltava. Podle zástupců rozhlasu stanice stagnovala, Fischer naopak tvrdí, že během jeho vedení se počet denních posluchačů zvýšil o šest tisíc na 47 tisíc.

„Odmítám tvrzení vedení ČRo, že stanice Vltava dále stagnuje. Není to pravda ani z hlediska poslechovosti ani kvality ani působení ve veřejném prostoru,“ ohradil se včera na svém twitterovém profilu Fischer. V posledních týdnech jej podpořila řada osobností z kulturní oblasti jako režisérka Helena Třeštíková či herec Tomáš Hanák.

Rozhlas připustil, že Fischer přinesl některé programové úpravy, které reflektovaly aktuální dění v kultuře. „Z hlediska formy ovšem nové formáty stále trpí značnými výkyvy kvality,“ konstatuje pro server EuroZprávy.cz mluvčí Českého rozhlasu Jiří Hošna. Spokojenost nepanovala ani s hudební dramaturgií, klasická hudba se prý ocitla na druhé koleji.

Fischer se stal šéfredaktorem Vltavy před dvěma lety, a to bez výběrového řízení. Na reformu vysílání dostal podle svých slov jen rok, což považuje za „profesionálně směšné“. Evropská vysílací unie prý doporučuje na projekty zásadní proměny stanice alespoň tříleté období.

„Profesionálně směšné je jeho vyjádření. Jako manažer by měl chtít dosáhnout co nejlepších výsledků, ne být spokojený se stagnací,“ kontruje mluvčí rozhlasu a dodává: „Vltava bohužel na historickém minimu ohledně poslechovosti je.“

Fischer naopak tvrdí, že Český rozhlas šíří o jeho působení pomluvy a záměrně dezinterpretuje fakta a čísla poslechovosti. „K poklesu denního poslechu z 80 na 41 tisíc došlo v letech 2013-16, kdy byl dnešní generální ředitel Zavoral náměstkem pro program a měl Vltavu přímo na starost,“ napsal Fischer dnes ráno na Twitteru.

Čro šìri pomluvy o mém působení na Vltavě. Prohlášení mluvčího Hošny manipuluje fakta, záměrně zkresluje čísla o historickém poklesu Vltavy, kt. způsobilo minulé vedení (2016 41 tis. DR, ted 47), zamlčuje, že sem byl za práci odměněn 95 % KPI. Žádám o právní pomoc

— petr fischer (@petrfischer3) 12. prosince 2018

„Zřejmě se snaží za každou cenu najít viníka svého vlastního neúspěchu,“ řekl nám mluvčí Českého rozhlasu Jiří Hošna.

Podle Fischera hrála roli i kauza „porna“ na Vltavě, po níž prý došlo ke vzájemné ztrátě důvěry mezi ním a vedením rozhlasu. „Tato pseudokauza je naprostá marginálie,“ říká Hošna s tím, že o neprodloužení smlouvy rozhodly jiné důvody.

Předmětem kontroverzí bylo čtení úryvku románu Alana Hollinghursta, v němž se objevilo slovo penis. Ke stížnostem posluchačů se přidal i ředitel Zavoral, když na jednání Rady Čro sdělil, že šlo o porušení zákona. Od té doby rostly spekulace o Fischerově budoucnosti v čele Vltavy.

Jméno Fischerova nástupce oznámí Český rozhlas příští středu na veřejném zasedání rady. Nový šéf převezme Vltavu již 1. ledna.

Související

Více souvisejících

Český rozhlas René Zavoral (ředitel ČRo) Petr Fischer (Česká rozhlas)

Aktuálně se děje

před 30 minutami

před 1 hodinou

Ilustrační fotografie.

Ruská škola kritizovala válku na Ukrajině. Konec byl nevyhnutelný

Ruské úřady zatočily se soukromou školou Novokolledž v Novosibirsku, která se jako jedna z mála veřejně vyslovila proti válce na Ukrajině. Dočkala se za to prověrek, pokut a neudělení akreditace. Zakladatel zařízení Sergej Černyšov pak byl označen za tzv. zahraničního agenta, informovala ruská mutace BBC. Škola přestane existovat na konci školního roku. 

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

NATO míří k tomu, aby překročilo červené čáry na Ukrajině, varuje Maďarsko

Severoatlantická aliance intenzivnějším financováním války na Ukrajině činí mílové kroky směrem k tomu, aby překročila dříve stanovené červené čáry. Podle agentury MTI to prohlásil šéf maďarské diplomacie Péter Szijjártó.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy