Zavoral čelí kritice. My naše instituce nevlastníme, vzkazuje mu ředitel Národní galerie

Na hlavu generálního ředitele Českého rozhlasu se v posledních dnech snáší kritika. Svůj otevřený dopis mu zaslal mj. generální ředitel Národní galerie Jiří Fajt či rektor olomoucké Univerzity Palackého. Důvodem je neprodloužení smlouvy šéfredaktorovi stanice Čro Vltava Petru Fischerovi.

Fischer skončí v čele stanice ke 31. prosinci tohoto roku. Důvodem neprodloužení jeho smlouvy měla být setrvalá stagnace Vltavy, Fischer však veškeré argumenty zástupců vedení rozhlasu odmítá. Na jeho stranu se už dříve postavily některé známé osobnosti, např. režisérka Helena Třeštíková nebo herec Tomáš Hanák.

„Dosavadní informace nasvědčují, že jste namísto hodnocení odbornosti a kompetencí naslouchal mimo jiné ne zcela věrohodným hodnotitelům, případně že byly brány v potaz bizarní kauzy typu „porno na Vltavě“,“ píše ve svém dopise Zavoralovi rektor Univerzity Palackého Jaroslav Miller.

Dodává, že Český rozhlas vnímá jako jednu z podstatných mediálních institucí, o které se opírá demokracie v České republice. Miller rovněž argumentuje možným přehodnocením nynějšího partnerství univerzity a rozhlasu, jako partneři spolu obě instituce pořádají prestižní rozhlasový festival Prix Bohemia Radio.

„Namísto očekávané diskuze nad obsahovým směřováním stanice je předváděna pochybná přehlídka mocenských technik a rétorických obratů: údajný pokles sledovanosti, posudky suspektních odborníků, vyslovování nedůvěry až po náhlý přesun Rady Čro do Hradce Králové,“ píše ve svém dopise Jiří Fajt, který celkově zvolil méně diplomatický přístup, naopak sahá po ostřejších výtkách.

„Naše instituce nám byly svěřeny, my je nevlastníme, ani neřídíme jako vlastní firmy. Obávám se však, že současným přístupem ztrácíte to nejcennější, totiž naši důvěru, důvěru posluchačů v nezávislost a objektivitu Čro jako média veřejné služby,“ apeluje vzápětí generální ředitel Národní galerie na Zavorala.

„To je obrovsky riskantní hra za situace, kdy ve vedení Poslanecké sněmovny sedí komunisté s neonacisty, jejichž programem je vystoupení z evropských struktur, kdy zažíváme relativizaci principů liberální demokracie, k níž jsme se po roce 1989 tak hrdě přihlásili, kdy mediální prostor obsazují lživé portály zaštiťující se tzv. „pravou žurnalistikou“ a ruské a čínské rozvědky u nás mají Eldorádo. A to vše naší demokratické tradici navzdory,“ dodává Fajt.

„Vážený pane kolego, žádám Vás, abyste svým rozhodnutím umožnil zachování ambiciózního kulturního projektu, který pro stanici Vltava se svým týmem připravil Petr Fischer,“ uzavírá Fajt svůj otevřený dopis. Naopak rektorovi Univerzity Palackého Millerovi postačí „racionální a důstojné vysvětlení odvolání šéfredaktora stanice Vltava“.

René Zavoral je v čele Českého rozhlasu od ledna 2016. Současná kauza zdaleka není první během necelých tří let ve funkci. Zavoral se už dříve distancoval od reportáže novináře Janka Kroupy o Agrofertu, kritiku si vysloužil i za to, že byl přítomen rozhovoru ředitele zpravodajství Jana Pokorného s prezidentem Zemanem.

Stanice Vltava se pak týkala kauza tzv. „porna“ ve vysílání. Mluvčí rozhlasu však popřel, že by při rozhodování o Fischerově osudu hrála jakoukoliv roli. Fischer naopak tvrdil, že po ní došlo ke vzájemné ztrátě důvěry mezi ním a Zavoralem.

Související

Více souvisejících

Český rozhlas René Zavoral (ředitel ČRo) Jiří Fajt (ředitel NG)

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

Kuleba: Rusko bude možné zapojit do mírových jednání až po mírovém summitu

Ukrajinský ministr zahraničních věcí Dmytro Kuleba zastává názor, že Rusko bude možné zapojit do mírových jednání, ale až po mírovém summitu, který se v polovině června uskuteční ve Švýcarsku bez účasti delegace z Moskvy.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy