Shořel za naše statusy na Facebooku. Letošní pieta za Jana Palacha získala nevídaný rozměr

Každoroční pieta za studenta Jana Palacha je letos v mnoha ohledech speciální. Jeho čin si chtěla připomenout i jedna česká firma. Kvůli neobvyklé formě samotného sdělení to však od tuzemských občanů pěkně schytala.

Od hrdinského činu Jana Palacha uplynulo právě v těchto dnech 50 let. Mimochodem společnost Primeros, která vyrábí především kondomy, letos také oslaví jedno výročí. V roce 1909 jí založil pražský židovský obchodník Gustav Schwarzwald. Pietě, kterou jeho následovníci zvolili při výročí Palachovy smrti, by se Schwarzwald nejspíš divil.

„Honza byl cool kid, veselej kluk a rváč,“ napsala ve středu společnost na svůj facebookový profil. Když odhlédneme od jisté infantilnosti celého sdělení, prakticky ještě o nic nešlo. Ještě daleko horší totiž byla následující věta, v níž chtěli autoři statusu zdůraznit, že Palach svým činem mimo jiné protestoval proti cenzuře.

„Shořel i za Tebe a Tvoje free statusy na fejsíčku,“ vzkázali zástupci Primerosu lidem, kteří firmu na Facebooku sledují. Reakce některých však dali jasně najevo, že podobný způsob propagace považují za absolutně nevhodný. I experti z oblasti PR poukazují na to, že jedna ze základních pouček oboru hovoří o tom, že není dobré se přiživovat na něčem, co vám nepatří.

Tam už chybí snad jen dovětek "I Jan Palach používal šprcky Primeros. Buď jako Honza!".WTF. pic.twitter.com/pnmwv8KggM

— Aneta Černá (@AnetCer) 17. ledna 2019

Příspěvkem lákali lidé z Primerosu na projekci filmu Jan Palach režiséra Roberta Sedláčka, která se uskutečnila včera v pražském Kině Pilotů. Lidé sice v diskuzi ocenili, že se firma snaží přilákat mladé lidi k tématu Palacha, pro zvolenou formu komunikace ale většina z nich pochopení nenašla.

Zástupci Primerosu následně přispěchali s oficiálním stanoviskem, v němž se snažili svůj původní záměr vysvětlit. Majitel a ředitel společnosti Roman Kocián uvedl, že se jej životní příběh a hrdinský čin Jana Palacha osobně dotýká. Vadí mu prý i současná dlouhodobá společenská apatie a všeobecná relativizace hodnot.

„Překvapila nás dramaturgie nezávislých kin, která místo připomenutí této klíčové události promítají příběh ruské ponorky (film Kursk o ruské jaderné ponorce měl premiéru včera – pozn.red.),“ napsal Kocián s tím, že Primeros se s tím rozhodl něco udělat a uspořádat vlastní projekci loňského autobiografického filmu o Janu Palachovi.

„Tím jsme s čistým svědomím a bez dalších postranních úmyslů přispěli našim dílem k Palachovu odkazu: ,Vždycky je možné něco udělat,“ vzkázal majitel firmy. Pochopení diskutujících se však nedočkal ani tentokrát. Podle většiny lidí by stačila prostá omluva.

Student Filozofické fakulty UK Jan Palach se zapálil 16. ledna 1969 v horní části Václavského náměstí. Učinil tak na protest proti potlačování svobod a kvůli pasivnímu přístupu občanů, které chtěl svou obětí vyburcovat. Svým zraněním podlehl o tři dny později. Jeho pohřeb se stal velkou manifestací proti pokračující okupaci země.

Související

Česko si připomnělo 55. výročí hrdinského činu Jana Palacha. (16.1.2024) Prohlédněte si galerii

Česko si připomnělo Palachův hrdinský čin. Uplynulo od něj 55 let

Česko si v úterý připomnělo 55. výročí hrdinského činu studenta Jana Palacha, který se v lednu 1969 zapálil na Václavském náměstí v Praze, mimo jiné na protest proti tehdejší okupaci Československa. Památku zesnulého dnes uctili i vrcholní představitelé státu. 

Více souvisejících

Jan Palach Jan Palach (film) Srpen 1968 okupace 1968 1968

Aktuálně se děje

před 13 minutami

před 25 minutami

Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic dříve a dnes. Jak se změnil tento zvyk napříč historií?

Poslední dubnovou noc nazývali naši předci nocí Filipojakubskou a spojovali ji s mnohými pověrami a zvyky, které převážně souvisely s lidovou vírou v existenci čarodějnic. Proto se také později začalo v souvislosti s 30. dubnem hovořit o pálení čarodějnic. Jak se podoba lidového svátku během historie proměnila? 

před 57 minutami

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

před 1 hodinou

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

před 2 hodinami

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 6 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Ukrajina míří do NATO a Moskva musí pochopit, že nemůže vyhrát, zdůraznil Stoltenberg v Kyjevě

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg ujistil, že místo Ukrajiny je v NATO a země se nachází na cestě do aliance, řekl v Kyjevě.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy