Exkluzivně: Zoufalý sebevrah se pokusil upálit v centru Prahy, policie o něm věděla

V Praze na Václavském náměstí před sochou svatého Václava se dnes kolem 15:00 polil hořlavinou a zapálil čtyřiapadesátiletý muž české národnosti. Kolemjdoucí ho uhasili, uvedla na twitteru policie. Očití svědci řekli, že viděli hořícího muže, který měl popálené ruce a obličej. Muž je ve velmi vážném stavu, řekla mluvčí vinohradské nemocnice Jana Roubalová. Podle prvotních informací nemělo jeho jednání politický motiv, nešlo ani o společenský protest, řekla novinářům mluvčí pražských policistů Andrea Zoulová. Serveru EuroZprávy.cz se podařilo zjistit, že mělo jít o pokus o sebevraždu psychicky labilního bezdomovce, o němž byla policie dopředu informována. Muže se jí však nepodařilo včas vypátrat.

"Bezpochyby tam zasahuje pražská policie. Informace je rovněž na policejním Twiteru, takže to mohu potvrdit," sdělil serveru EuroZprávy tiskový mluvčí policie Jozef Bocán. 

Muž, ročník 1964, se prý v horní části Václavského náměstí poblíž sochy svatého Václava polil hořlavinou a zapálil. Lidé ho uhasili, měl popálené ruce a obličej.

"Záchranáři pacienta s popáleninami na cca 30 procentech těla uvedli do umělého spánku a se zajištěnými dýchacími cestami transportovali do FNKV (Fakultní nemocnice Královské Vinohrady)," uvedla na twitteru mluvčí záchranářů Jana Poštová. Podle mluvčí nemocnice o muže pečuje tým lékařů na klinice popáleninové medicíny. Po dvou hodinách na operačním sále byl převezen na jednotku intenzivní péče. "Je ve velmi vážném stavu," řekla Roubalová.

Muž se k činu odhodlal ve chvíli, kdy si Česká republika připomíná 50. výročí hrdinského činu Jana Palacha, který se nedaleko od místa dnešního činu zapálil 16. ledna 1969. Učinil tak na protest proti potlačování svobod po srpnové okupaci Československa.

Zaměstnankyně nedaleké kavárny Starbucks viděly, jak se hořícího člověka snaží lidé hasit s použitím oblečení, pak si do kavárny přiběhli pro hasicí přístroj. Další očitý svědek řekl novinářům, že dotyčného muže viděl ještě předtím, než se zapálil. Podle svědka stál před sochou svatého Václava s cedulí s nápisy a něco říkal, možná modlitbu. Podle informací serveru EuroZprávy.cz mohlo jít o cizince. Okolnosti události i motiv jednání policie zatím vyšetřuje.

Posádky ZZS HMP poskytly na Václavském náměstí neodkladnou péči popálenému muži. Záchranáři pacienta s popáleninami na cca 30 % těla uvedli do umělého spánku a se zajištěnými dýchacími cestami transportovali do FNKV. Zasahovali: RZP, RLP a inspektor.

— ZZS HMP (@zzshmp) 18. ledna 2019

U sochy svatého Václava byly po činu stopy po hasicím prášku, ležely tam také ohořelé oděvy a kanystr s nějakou tekutinou. Policie místo obehnala páskou, na místo přijely desítky policistů a nikoho tam nepouštěli. Pro vyšetřování jsou naprosto klíčové záběry z městského kamerového systému a očitá svědectví zejména lidí, kteří se snažili muže uhasit a poskytnout mu první pomoc, napsala Zoulová na policejním webu. "Pokud se tito svědci dosud policistům nepřihlásili, nechť tak učiní v nejbližší době prostřednictvím tísňové linky 158," doplnila.

Podle mluvčího pražských hasičů Martina Kavky s policií spolupracuje hasičský vyšetřovatel. Hasičská speciální chemická jednotka odebrala na Václavském náměstí vzorky, aby zjistila, o jakou hořlavinu šlo. Výsledky zkoumání a vyšetřování hasiči předají policii, doplnil Kavka.

Podle informací serveru EuroZprávy.cz muž prozradil svůj plán bratrovi v dopise na rozloučenou. Ten to nahlásil na policii, která kontaktovala místostarostu Prahy 1 Petra Hejmu. 

Hejma pro EuroZprávy.cz uvedl, že se "dozvěděl o dopisu, který měl poslat bratr dotyčného." Policie měla detekovat muže podle mobilu v oblasti kolem Hybernské ulice, když se blíží k Václavskému náměstí. Do onoho osudného místa na Václavském náměstí se jim ale ho nepodařilo identifikovat.

Má jít o muže ve špatném psychickém stavu, který chtěl ukončit svůj život. O politický motiv ale podle místostarosty nešlo. Aniž by znal jméno, domnívá se, že může jít o bezdomovce. O jeho identitě ale nic neví. 

Vyšetřovatel hasičů na místě spolupracoval do 16:30 hodin s @PolicieCZ, která okolnosti případu šetří. K události byli povoláni naši chemici, kteří odebrali vzorky hořlaviny. Výsledky zkoumání a celého šetření ze strany HZS hl. m. Prahy budou předány Policii ČR. pic.twitter.com/agwqtt0SwZ

— Hasiči Praha ? (@HasiciPraha) 18. ledna 2019

Okolnosti události i případný motiv je v současnosti předmětem vyšetřování. Policie nicméně uvedla, že prvotní informace však nenasvědčují tomu, že by se v daném případě jednalo o nějakou formu protestu proti současnému společenskému dění.

V 17:05 dorazili na místo zaměstnanci Pražských služeb, kteří začali pozůstatky činu uklízet. Na místě zůstává rovněž pětice policistů. Policisté sice stále drží perimetr, přímo nad místem činu, kde ještě před půlhodinou stáli vyšetřovatelé, už nikdo není. Auta se rovněž na magistrálu znovu dostanou přímo z náměstí a už nemusí využívat objížďku Krakovskou ulicí, informuje redaktor serveru EuroZprávy.cz z místa události.

Žena, která se podle svých slov s dalšími čtyřmi lidmi podílela na hašení, novinářům řekla, že muž byl určitě Čech a vypadal jako bezdomovec. Podle zápachu se polil benzinem, shořely mu vlasy. Proč to udělal, žena nevěděla.

"Pro další průběh vyšetřování jsou naprosto klíčové záběry z městského kamerového systému a samozřejmě očitá svědectví, zejména osob, které se snažily muže uhasit a poskytnout mu neodkladnou první pomoc. Pokud se tito svědci dosud policistům nepřihlásili, nechť tak učiní v nejbližší době prostřednictvím tísňové linky 158!" uvedla policejní mluvčí Andrea Zoulová

Související

O den později se na Václavském náměstí pokusil zapálit další muž

Na Václaváku se dnes pokusil zapálit další muž

V horní části Václavského náměstí u budovy Národního muzea v Praze se dnes pokusil upálit další člověk. Policie to uvedla na Twitteru. Podle informací serveru EuroZprávy.cz byl muž převezen s lehkým úrazem hlavy do nemocnice.

Více souvisejících

muž se pokusil upálit na Václavském náměstí (18. 1. 2019) Praha

Aktuálně se děje

před 11 minutami

Izraelská armáda

Izrael opatrně rozšířil operace v Rafahu, Nechce naštvat Bidena

Izraelský bezpečnostní kabinet schválil "mírné rozšíření" operací armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Zároveň nařídil svým vyjednavačům pokračovat ve snahách o uzavření dohody o výměně rukojmí s militantním hnutím Hamás. S odvoláním na server Axios o tom v pátek informovala agentura Reuters.

před 39 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

MS v hokeji

Švýcaři si v úvodu bez potíží poradili s Nory, Němci dali Slovákům lekci z produktivity

Dvěma odpoledními zápasy vypuklo v pátek v pořadí již 87. mistrovství světa v ledním hokeji, které se letos koná v Praze a Ostravě. Prvními mužstvy, která se střetla v rámci pražské skupiny A, byla mužstva Švýcarska a Norska. V tomto duelu nakonec k žádnému překvapení nedošlo, přestože po první třetině byl stav nerozhodný 1:1. Druhá třetina ale byla v režii favoritů ze Švýcarska, když v ní díky brankám Löffela, Sentelera a Scherweye šli postupně do vedení 4:1. Niederreiter pak přidal poslední pátou švýcarskou branku, Norové už jen korigovali na konečných 5:2. To v Ostravě se hrál do konce druhé třetiny vyrovnaný duel, když se Slovákům v zápase s Němci podařilo dorovnat z 0:2 na 2:2. Závěrečná třetina ale ukázala, že stříbrní medailisté z posledního šampionátu byli více produktivní a nakonec to i přes snahu Slováků dotáhli k výhře 4:6. 

před 4 hodinami

před 10 hodinami

Česko - Finsko 1:0 (po sn)

Češi vstoupili do mistrovství světa infarktovým zápasem. Finy porazili až v nájezdech

V zahajovacím duelu mezi Českem a Finskem na Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze to byla bitva až do samotného konce. Ani v základní hrací době, ani v prodloužení nepadl jediný uznaný gól, a tak o vítězi rozhodly až samostatné nájezdy. Ondřej Kaše a kapitán Roman Červenka se blýskli góly, zatímco brankář Lukáš Dostál zůstal na stodesetprocent čistý.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Nelson Mandela, bývalý prezident Jihoafrické republiky a jeden z hlavních bojovníků proti apartheidu. Byl spoluzakladatelem ozbrojeného křídla Afrického národního kongresu Umkhonto we Sizwe, které bylo vládami Jižní Afriky a Spojených států označeno za teroristickou organizaci. Za svou činnost byl režimem apartheidu 27 let vězněn.

Mandelu jako hlavu státu uznávali prakticky všichni Jihoafričané, uvádí afrikanista Skalník

Uplynulo 30 let od chvíle, kdy se jihoafrickým prezidentem stal čelní bojovník proti rasovému apartheidu Nelson Mandela. Během pětileté vlády procházela země především transformací, kdy klíčové státní i ekonomické pozice přebírali černí Afričané, připomíná Petr Skalník v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Afrikanista, antropolog a bývalý diplomat v něm také upozorňuje, že Mandela byl mnohem více nacionalistou než socialistou a za jeho prezidentství Jihoafrická republika získala mezinárodní prestiž a začala hrát rozhodující politickou i hospodářskou roli na kontinentu. Mandelovo působení v čele státu tak považuje za úspěšné, navzdory tomu, že se první hlavě státu černé pleti nepodařilo zkrotit bující kriminalitu a překlenout majetkovou propast ve společnosti.

včera

Ilustrační fotografie.

Pro Kämpfa uvolnil místo v národním týmu Kousal, kapitánem se stal veterán Červenka

Čtvrtečního tréninku v pražské O2 Areně se zúčastnil poprvé útočník Toronta David Kämpf, který se tak připojil k týmu. Musel ho naopak opustit někdo ze stávajících nominovaných, vyšlo to na Pavla Kousala. Realizační tým v čele s Radimem Rulíkem pak počítá s Kämpfem do prvního utkání turnaje, který Češi odehrají v pátek proti Finsku. Kromě toho ve čtvrtek taktéž vybrali kapitána a jeho asistenty. Čéčko bude nosit podle očekávání ten nejzkušenější Roman Červenka a jeho pobočníky se pak stali obránce Radko Gudas (Anaheim) a útočník Ondřej Palát (New Jersey).

včera

včera

včera

Izraelská armáda se připravuje k útoku na Hamás

Izraelské tanky obklíčily východní část Rafahu. Městem zní exploze a střelba

Podle agentury Reuters dnes izraelské tanky zablokovaly hlavní silnici oddělující východní a západní část Rafahu na jihu Pásma Gazy, což v podstatě obklíčilo celou východní část tohoto města. Obyvatelé východní a severovýchodní části města hlásí téměř nepřetržité exploze a střelbu, přičemž intenzivní boje mezi izraelskou armádou a ozbrojenci z hnutí Hamás a Palestinského islámského džihádu pokračují.

Aktualizováno včera

Čaputová před koncem mandátu nečekaně odjela vlakem do Kyjeva

Dnes ráno přicestovala slovenská prezidentka Zuzana Čaputová do Kyjeva na svou rozlučkovou návštěvu Ukrajiny.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy