Rozloučení s Eduardem Janotou, na obřad přišli zástupci Fischerovy i Nečasovy vlády

Praha - Katedrálu sv. Víta v pátek na Pražském hradě zaplnila rodina, přátelé, veřejnost i zástupci obou posledních vlád, aby se rozloučili s Eduardem Janotou. Ekonom a bývalý ministr financí zemřel minulý týden ve věku 59 let.

"Drahý Edo. Chci ti říct dvě slova. Děkuji a odpusť. Děkuji za všechno, co jsem se od tebe mohl naučit. Děkuji za všechny kolegy na ministerstvu financí, kterým si byl léta skvělým šéfem, parťákem i kamarádem," pronesl s pohnutým hlasem Miroslav Kalousek (TOP 09) jako jeden ze tří smutečních řečníků.

Současný ministr financí zavzpomínal, že když Eduarda Janotu přesvědčoval ke vstupu do Fischerovy vlády, "drze mu řekl", že nemá šanci odmítnout, protože nikdo lepší pro tuto práci tu není. "Teď odcházíš a já ti možná stejně drze řeknu – nemáš šanci. Nemáš šanci odejít úplně. Budeš tady přítomen svou prací, kterou si udělal. Tvůj odborný, lidský i morální odkaz bude navždy patřit mezi ty nejlepší tradice ministerstva financí," řekl Kalousek.

"Budeš tady vždycky každodenně přítomen v myšlenkách i srdcích těch, kteří měli tu čest s tebou pracovat a směli se s tebou přátelit. Děkuji a odpusť. A přimluv se tam za nás. Ať nám dá Pánbůh sílu žít tak, jako jsi žil ty. Až přijde naše chvíle, aby si lidé tady mohli říct: „Umřel čestný statečný a laskavý člověk, kterého jsme měli moc rádi.” Tak, jako si to říkáme teď my všichni, kteří se s tebou loučíme. Sbohem kamaráde,“ hlesl Kalousek a poklonil se k rakvi Eduarda Janoty.

Do katedrály sv. Víta nedorazil bývalý premiér Jan Fischer. Bouřka nad Evropou mu překazila let s Londýna do Prahy a tak na úlohu Janoty ve Fischerově vládě zavzpomínala bývalá ministryně školství Miroslava Kopicová. "Teď tady na mém místě měl stát premiér, který se chtěl rozloučit se svým nejlepším ministrem," řekla Kopicová. Připomněla, že vstup do minulé vlády ona sami i další její budoucí členové dlouho zvažovali. "Všechno se změnilo, když na tuto nabídku kývl Eda Janota," dodala bývalá ministryně školství.

Vzpomínku rodiny doplnil církevní představitel Pavel Dokládal. Podle ní si Janota v posledním roce splnil svůj sen a věnoval se naplno rodině i sportu, který miloval a který se mu nakonec stal osudným.

"Náhlá smrt. Nečekaný odchod. Opravdu smrtí vše končí? Není právě tato chvíle vyvrcholením toho, abychom si mohli uvědomit to, s kým jsme mohli jít kus životní cesty? Zamysleme se tedy nad touto skutečností,“ pronesl na začátku smutečního obřadu pražský arcibiskup Dominik Duka.

"Celé ministerstvo pláče a bude nám moc chybět," řekl Mediafaxu mluvčí rezortu Ondřej Jakob a dodal: "Pan Janota byl lidský. On měl rád lidi a lidi měli rádi jeho, to byla jeho klíčová vlastnost, a určitě na něho budou všichni vzpomínat jedině v dobrém."

"Pan Janota si tykal na ministerstvu téměř se všemi, podával všem ruku – i uklízečce. Nikdy neměnil své zvyky, ani co se stal ministrem. Chodil do kantýny, kde stál ve frontě s ostatními zaměstnanci," vykreslil osobnost Eduarda Janoty Jakob a připojil také osobní vzpomínku: "Musím říct, že jsme byli kamarádi. Byl to skvělý šéf. Člověku samozřejmě také vynadal, ale takoví šéfové mají být, nikdy na něj nezapomenu."

Smuteční průvod s rakví Eduarda Janoty opustil katedrálu sv. Víta v 11 hodin za dlouhého vyzvánění zvonů.

Ceremoniálu v katedrále předcházelo přijímání kondolencí. Manželce Haně Janotové i jeho dvěma synům Vojtěchovi a Tomášovi přišli vyjádřit upřímnou soustrast zástupci obou posledních vlád. Premiér Petr Nečas (ODS) se před rakví Eduarda Janoty pokřižoval a složil u ní kytici.

V první řadě katedrály usedl kromě premiéra i ministr financí Kalousek, předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová (ODS) i předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) a také kancléř prezidenta Václava Klause Jiří Weigl.

Uctít Janotovu památku přišli jeho vládní kolegové Dana Jurásková, Daniela Kolářová, Michael Kocáb nebo Martin Barták. Mezi smuteční hosty zavítal také bývalý premiér Miloš Zeman.

"Díky němu jsem tam, kde jsem," zavzpomínal na experta v sestavování státních rozpočtů ještě před obřadem předseda poslaneckého klubu TOP 09 a Starostů Petr Gazdík. "Přišel jsem k němu před šesti lety jako starosta obce, kterému padal obecní úřad na hlavu. On mi pomohl a nikdy za to nic nechtěl," řekl Mediafaxu zarmoucený Gazdík.

"Vzpomínáme s úctou – Třinecké železárny", "Na rozloučenou – Státní fond životního prostředí" nebo "S úctou – ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil" stálo na stuhách tří smutečních věnců, kterých byly v katedrále jinak desítky.

Poslední rozloučení začalo průvodem ministrantů, kteří přinesli kadidlo, svícny, kříž i Bibli. Při obřadu zazněly pasáže z knihy Job, žalmy i litanie.

Eduard Janota zemřel minulý pátek, při hraní tenisu mu selhalo srdce. Janota Jakobovi ještě 90 minut před svou smrtí volal. "Byl plný energie, elánu a řadu věcí plánoval. Měl za námi ještě tento týden přijít na ministerstvo a být u dohody, která se podepisovala s Bahrajnem, domlouval to," uvedl mluvčí rezortu a pokračoval: "Řadu plánů měl ve svém profesním, osobním i sportovním životě."

"Měl dvě vlastnosti. Miloval cestování a sport. Když mohl, tak jeli s manželkou na prodloužený víkend. Cestování bylo jeho koníčkem a v podstatě procestoval svět. Chtěl poznávat nové lidi a nová místa," řekl Jakob, aby doplnil: "Eduard Janota byl také vášnivým sportovcem. Měl rád fotbal, který hrál. Byl velkým fandou Sparty a Barcelony."

Vystudovaný ekonom v úřednické vládě Jana Fischera zastával od jara 2009 do loňských květnových voleb post ministra financí.

Po volbách a sestavení nové vlády se stal členem pracovního a poradního orgánu vlády NERV (Národní ekonomická rada vlády) a místopředsedou dozorčí rady ČEZ.

Janota se narodil 13. března 1952, vystudoval Vysokou školu ekonomickou v Praze, kde si rozšířil vědomosti také v postgraduálním studiu. Od roku 1976 pracoval jako odborný referent Generálního ředitelství České státní pojišťovny. Už v roce 1978 nastoupil na ministerstvo financí, kde působil v odboru státního rozpočtu, mezi lety 1992 až 1999 byl jeho ředitelem.

V roce 1999 byl jmenován náměstkem ministra financí a tento post, s výjimkou roku 2006, kdy byl odvolán Vlastimilem Tlustým, zastával až do roku 2009.

Při sestavování státního rozpočtu politici dlouholetého úředníka ministerstva prý nemohli "podfouknout". "Problematice za ty roky mimořádně rozuměl, perfektně ji znal a byl připravený na všechna jednání, byl tedy i dobrým ochráncem rozpočtu," zmínil Jakob.

Po vyslovení nedůvěry vládě Mirka Topolánka (ODS) ho občanští demokraté navrhli na ministra financí. Úřadu se nakonec skutečně ujal a vedl ho až do voleb v květnu 2010. Jeho jméno si široká veřejnost vybaví v souvislosti s úspornými opatřeními úřednické vlády - Janotovým balíčkem. Janota už od začátku 90. let připravoval státní rozpočet a platil za experta na veřejné finance.

Související

Eduard Janota

Lidé se rozloučí s Eduardem Janotou

Praha - Rodina, přátelé i spolupracovníci se v pátek v pražské svatovítské katedrále rozloučí s Eduardem Janotou. Ekonom a bývalý ministr financí zemřel minulý týden ve věku 59 let.
Zesnulý exministr Eduard Janota

Poslední rozloučení s Janotou bude v pátek v katedrále

Praha - Poslední rozloučení s bývalým ministrem financí úřednické vlády Jana Fischera a uznávaným ekonomem a expertem na rozpočet Eduardem Janotou se uskuteční v pátek 27. května od 10 hodin v katedrále sv. Víta na Pražském hradě. Na webu České biskupské konference o tom informuje mluvčí Monika Vývodová.

Více souvisejících

Eduard Janota Vláda ČR

Aktuálně se děje

před 11 minutami

před 38 minutami

před 39 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku.

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

Princezna Kate si prochází peklem, tvrdí osoba blízká manželce prince Williama

Princ William se již vrátil k povinnostem člena britské královské rodiny, ale jeho žena zůstává v ústraní. Princezna Kate bojuje s blíže nespecifikovaným typem rakoviny. Podle osoby blízké princi a princezně si pár prochází těžkým obdobím. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy