Disidenti se bouří: Nejsme žádní odbojáři, 100 tisíc nechceme!

Praha - Sotva senátoři schválili zákon o protikomunistickém odboji, na Ministerstvu obrany se rázem začínají scházet žádosti o uznání statusu účastníka třetího odboje. Někdejší disidenti však podle Lidových novin o něco podobného v žádném případě nepožádají.

Zákon, který už prošel Poslaneckou sněmovnou i Senátem, musí ještě podepsat prezident. Pokud to udělá, začne platit ještě letos. Do té doby je na žádosti o uznání statusu brzy."Na jejich posouzení je brzy, zákon začne platit symbolicky letos 17. listopadu," řekl pro LN mluvčí ministerstva Jan Pejšek.Všechny žádosti má posuzovat speciální meziresortní komise, která bude řešit i případná odvolání. Lidé, kteří uspějí a budou uznáni odbojáři proti komunismu, budou mít nárok na 100 tisíc korun, případně na dorovnání nízkého důchodu na průměrnou penzi.Zákon se vztahuje na všechny, kteří se komunismu postavili mezi lety 1948 až 1989. Ale nejznámější tváře mezi disidenty, kteří proti komunistům nebojovali se zbraněmi, ale slovy - a přesto byli mnohdy perzekvováni - se o odměnu hlásit nebudou."Lidé, kteří se postavili bolševickému režimu, si zaslouží úctu a podporu v důchodovém věku. Já sám v důchodovém věku nejsem a žádat o nic nyní nebudu," řekl pro LN ministr obrany Alexandr Vondra.Stejně se k tomu staví i místopředseda Senátu Petr Pithart. "Uznat se účastníkem třetího odboje nenechám," řekl pro Lidové noviny.O peníze nepožádá ani spisovatel Petr Placák. "Každá koruna je sice dobrá, ale přišlo by mi to blbé. Podle mě je to spíše pro lidi, kteří seděli třeba deset let," prohlásil pro LN bývalý klarinetista "Plastiků". A stejný názor mají i Jan Ruml, písničkář Vlastimil Třešňák či politický vězeň Jiří Wolf.

Související

Tomáš Halík

Obrana udělovala dekrety za protikomunistický odboj, mezi oceněnými je i Halík

Více než 30 lidí dnes získalo od ministerstva obrany osvědčení o účasti v protikomunistickém odboji. Patří mezi ně katolický kněz Tomáš Halík za prosazování náboženské svobody nebo Leopold Vojtěchovský za přepis a distribuci samizdatových materiálů. Sedm lidí ocenil náměstek ministra obrany Pavel Beran in memoriam.

Více souvisejících

třetí odboj Alexandr Vondra

Aktuálně se děje

před 41 minutami

před 1 hodinou

Ilustrační fotografie.

Ruská škola kritizovala válku na Ukrajině. Konec byl nevyhnutelný

Ruské úřady zatočily se soukromou školou Novokolledž v Novosibirsku, která se jako jedna z mála veřejně vyslovila proti válce na Ukrajině. Dočkala se za to prověrek, pokut a neudělení akreditace. Zakladatel zařízení Sergej Černyšov pak byl označen za tzv. zahraničního agenta, informovala ruská mutace BBC. Škola přestane existovat na konci školního roku. 

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

NATO míří k tomu, aby překročilo červené čáry na Ukrajině, varuje Maďarsko

Severoatlantická aliance intenzivnějším financováním války na Ukrajině činí mílové kroky směrem k tomu, aby překročila dříve stanovené červené čáry. Podle agentury MTI to prohlásil šéf maďarské diplomacie Péter Szijjártó.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy