Alarmující: Dětí v ústavech přibývá!

Praha - Stále více dětí v souvislosti s horšící se ekonomickou situací svých rodin míří do ústavů. Pěstouni nebo Klokánky je dokonce musejí odmítat. Shodli se na tom účastníci pravidelného setkání pěstounských rodin z Libereckého kraje, které se dnes konalo v Liberci. Desátého ročníku akce se zúčastnily stovky dospělých a dětí.

"Je čím dál víc dětí, které potřebují pomoc. Je to smutné. A to ještě musíme spoustu dětiček v Klokánku odmítat, protože máme pořád plno," potvrdila Jindra Tokárová ze Smržovky na Jablonecku, která se pěstounské péči věnuje už čtvrt století. Kromě tří vlastních dětí jich s manželem přijala dalších 17 a zařízením pro okamžitou pomoc Klokánek, který provozují sedmým rokem, jich prošlo už 58. Peníze, které je možné na děti v pěstounské péči získat, podle Tokárové často nestačí a pěstoun musí přidávat ze svého. "Já mám výplatu, manžel má výplatu a veškeré naše peníze jdou do dětí, které máme v pěstounské péči. Neušetříme ani korunu, protože všechno investujeme do nich," dodala. Hovoří se o možnosti, že by se o děti starali profesionální pěstouni. Tokárová se ale obává, že by se pak z pěstounství stal jen kšeft. Obavy podle ní v současné době mají hlavě lidé, kteří se starají o vlastní vnoučata. Připravovaná sociální reforma totiž počítá s tím, že dědové a babičky mají k vnoučatům vyživovací povinnost, takže jim odměna nenáleží. Obavy z toho má i Ludvika Turková z Nového Boru na Českolipsku. Ta se stará o čtyři vnoučata ve věku od pěti do 16 let, o které jejich matka ztratila zájem. "Kdyby nám to sebrali, přijdeme o 12, 13 tisíc. To bude hodně znát. Těžko to pak utáhneme," řekla žena, která navíc splácí hypotéku a nejstaršímu vnukovi financuje vzdělání. Řada pěstounů také potvrzuje, že biologičtí rodiče přestanou své potomky navštěvovat brzy poté, kdy zjistí, že v pěstounské rodině vše funguje. Lenku Šourkovou z Velkých Hamrů na Jablonecku zaskočilo i to, v jak špatném stavu se děti k pěstounům dostávají. "Děti nemají základní hygienické potřeby, nezvládají nic, neumějí kousat, samy se najíst a napít, ač jim do posudku píšou, že všechno umějí. Já jsem dostala děti v zoufalém stavu," popisovala žena, která se pěstounství věnuje i díky tomu, že se její matka stejným způsobem starala o vnuka. "Vlastně jsem ho vychovávala s ní, a tak jsem k tomu přišla," dodala Šourková. Dnes má v péči tři děti ve věku od sedmi do osmi let, když je převzala, byly jim dva a tři roky. Nadace, která dnešní setkání pořádala, na akci rozeslala v Libereckém kraji asi 230 pozvánek, což zhruba odpovídá počtu pěstounských rodin v regionu. Účast potvrdilo asi 200 z nich.

Související

Romové

Romské děti tvoří téměř polovinu populace v kojeneckých ústavech. Příští rok se mají zrušit

Romské děti tvoří téměř polovinu populace v tzv. kojeneckých ústavech. Letos na jaře bylo ve zdejších domovech pro děti do tří let umístěno celkem 410 chlapců a děvčat, z nichž 189 bylo romského původu. Sociální důvody převažovaly jako hlavní faktor pro umístění těchto dětí do těchto zařízení. Vliv na tuto situaci má také nastavení systému péče, nedostatečná prevence ohledně odebrání dětí z rodin a předsudky. 
Jana Maláčová (ČSSD)

Klokánky a azylové domy pro děti dostanou na doplacení provozu 62 milionů

Klokánky a podobné azylové domy pro děti dostanou i letos mimořádné dotace na doplacení provozu. Rozdělit si budou moci až 62 milionů korun. Na plně obsazené místo budou moci měsíčně dostat 13.200 korun. Schválila to dnes vláda. Na twitteru to oznámila ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD). V Česku funguje 52 zařízení pro okamžitou pomoc dětem (ZDVOP) s 734 místy.

Více souvisejících

dětské domovy

Aktuálně se děje

před 29 minutami

Volodymyr Zelenskyj (Ukrajina)

Západ se bojí, říká Zelenskyj s ohledem na válku na Ukrajině

Západ se bojí nejen porážky Ruska, ale i porážky Ukrajiny. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj to v rozhovoru pro AFP označil za absurdní. Západním spojencům vyčetl například to, že Kyjevu zakázaly používat dodané zbraně k útokům na ruské území. Moskva chce podle Zelenského zaútočit na Charkov, přičemž nemá dost sil k novému útoku na Kyjev. 

před 50 minutami

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

MS v ledním hokeji: Češi nepovolili Rakušanům další překvapení. Porazili je 4:0 a čtvrtfinále mají jisté

Poté, co nejprve Rakušané potrápili Švýcary (4:5) i Kanaďany (6:7 po prodloužení) a posléze dokázali porazit Finsko 3:2, se naši jižní sousedé v pátek večer v pražské O2 Areně představili proti svěřencům kouče Radima Rulíka. Ten své mužstvo na nevyzpytatelného soupeře připravil, a i když především druhá třetině herně nebyla podle českých představ, výsledkově k žádnému překvapení tentokráte naštěstí nedošlo. Utkání dospělo k české výhře 4:0.

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Markéta Pekarová Adamová

Pekarová Adamová vyrazila do Pobaltí. Lotyšsko dá čtvrt miliardy na munici pro Ukrajinu

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) navštívila v rámci baltské cesty Lotyšsko. V Rize jednala s předsedkyní parlamentu Daigou Mieriņou o dalších způsobech podpory Ukrajiny a s premiérkou Evikou Siliņou o bezpečnostní i ekonomické spolupráci. Na místní vojenské základně navštívila také české vojáky pomáhající chránit východní křídlo NATO.

včera

včera

Pavel Novotný (ODS) na 29. kongresu strany

ODS rozhodne o osudu Pavla Novotného až po eurovolbách

Výkonná rada ODS bude v úterý 11. června rozhodovat o osudu starosty pražských Řeporyjí Pavla Novotného, jemuž kvůli některým vyjádřením hrozí vyloučení z vládní strany. Informovala o tom agentura ČTK. Rozhodnutí tak padne až po volbách do Evropského parlamentu. 

včera

Princ William se svou rodinou

Princ William obstál v těžké zkoušce. Spekulace jeho ženě na zdraví nepřidaly

Britskou monarchií v prvních měsících letošního roku otřásly diagnózy, které si vyslechli král Karel III. a princezna Kate. U obou členů královské rodiny byla odhalena rakovina. Oporou jim samozřejmě jsou nejbližší, důležitá je zejména role prince Williama. Následník trůnu se ale s atmosférou v Británii vyrovnával dost těžce. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Pellegrini: Fico si útok pamatuje a po atentátu byl při vědomí. Ve hře je převoz do Bratislavy

Lékařské konzilium by mělo v pondělí rozhodnout o další léčbě postřeleného slovenského premiéra Roberta Fica, který po středečním atentátu podstoupil ve fakultní nemocnici v Banské Bystrici pětihodinovou operaci. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy