Kmotry jste si zvolili sami, vzázal Čechům Mitrofanov

Praha - Protesty Holešovské výzvy i politická (ne)kultura. To byla dnešní témata pořadu Hyde park na České televizi. Hostem byl komentátor deníku Právo Alexandr Mitrofanov. Řeč přišla též na opoziční ČSSD.

Hned v úvodu si Mitrofanov rýpl do snahy Holešovské výzvy. Ti se distancují od politiků a říkají o sobě, že politici nejsou. Avšak podle Mitrofanova svoláváním demonstrací a aktivní účastí na boji proti vládě do politiky vstupují. Navíc ač se celý pořad nesl v protivládním duchu, Mitrofanov kritizoval krátkozrakost momentálně mediálně nejznámějšího oponenta vlády Slávka Popelky. „Pan Popelka to dál promyšlené nemá,“ řekl komentátor Práva a dodal, že bez promyšleného postupu co bude potom, je jejich snaha zbytečná. Nepředstavuje rozhodně nebezpečí pro demokracii, jak si myslí ministr Kalousek, ani přínos. „Popelka na sebe vzal víc, než unese,“ myslí si dnešní host. Neobvyklou velikost protestů způsobila především aktivita lidí na sociálních sítích.Politiky si Češi zvolili samiPři nadávání na politiky by si lidé měli uvědomit, že je sami zvolili. Vláda si tak může myslet a myslí si to, že je legitimní a její kroky jsou v souladu s požadavky lidu. U současných protestů tak Mitrofanov nevidí jako pravděpodobné, že by způsobily pád vlády. To by se musely stát opravdu masivními. Lidé by museli chtít stávkovat. Zatím se k tomu nemají a ani odbory s tím nic nezmůžou. Doufá jen, že „Nečase a jeho stranu stihne spravedlivý trest ve volbách.“. Členové vlády a prezident se momentálně chovají jako na jiné planetě. Tedy alespoň podle hosta Hyde parku. Než přijdou volby, musí občané tlačit na své poslance a senátory a chodit se svými názory za nimi. Podle Mitrofanova Čechům chybí pořádný tmel. Jinde to je například náboženství nebo národní hrdost. V České republice se za tmel může považovat pouze touha po jistotě. Tu však dnešní vláda lidem nedává. Navíc se nechová ani zodpovědně. Například u ministra Dobeše, který by ve vládě již dávno neměl být. Mitrofanov ho označil za chráněnce všemocného Klause. Sám Klaus prý momentálně dělá vše proto, aby ho lidé nenáviděli. I tak mu zůstává mnoho věrných.  Snaha měnit současný systém je ale špatná. Systém sice má chyby, ale ty tvoří lidi, ne systém. Jediný způsob, jak se těchto lidí zbavit je nevolit je. Vládu současné protesty neohrozí i z důvodu, že se zatím více nespojily různé skupiny obyvatel. Například se do protestů nepřidalo studentské hnutí. Za to si však mohou i sami protestující. Mnoho z nich na studenty nadávaly, že jsou pravičáci a odmítli podpořit studentské protesty proti školské reformě. Studenti tak momentálně necítí potřebu pomoci v současných protestech.Pokud by moci chopila ČSSD a setavila vládu, „Skandinávie z toho tady nebude,“ myslí si dnešní host. Avšak bude muset splnit své základní sliby, takže se opět přiblížíme sociálnímu státu. Sám Mitrofanov kladně hodnotil obstrukce ČSSD vůči koalici. Je to jediný způsob, jak opozice mohla proti vládě bojovat. V případě vítězství ČSSD ve volbách je velmi pravděpodobná menšinová vláda s podporou komunistů. Vyloučit se ale nedá ani koalice s komunisty.

Související

Více souvisejících

Alexandr Mitrofanov hydepark

Aktuálně se děje

před 12 minutami

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

před 29 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

před 5 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Jednání o příměří není ztraceno. Hamás se vrátí do Káhiry, dorazí i ředitel CIA

Delegace palestinského militantního hnutí Hamás odešla z jednání o dočasném příměří v Pásmu Gazy, která se koná v egyptském hlavním městě Káhiře, ale vrátí se na další rozhovory v úterý, uvedla agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy