Romové utečte! Náckové dnes obsadí "sídliště hrůzy"

Most - Neonacisté z Dělnické strany sociální spravedlnosti uspořádali na 7. dubna protestní pochod do romského sídliště Chanov v Mostě. Oficiálním důvodem akce je vysoká kriminalita na sídlišti, positivní diskriminace Romů a také nedávný případ napadení policisty, který byl následně skupinkou Romů vyhozen z okna panelového domu.

Je patrné, že hlavním důvodem demonstrace je upoutat na sebe pozornost a vyprovokovat střet s místními. Chanov je nechvalně proslulým ghettem pro nepřizpůsobivé občany.V reakci na tento protest uspořádala iniciativa Nenávist není řešení protiakci. Prostřednictvím romského webu Romea.cz vybízí k blokádě neonacistické akce a zamezení průvodu v cestě. V tiskové zprávě iniciativy je uvedeno, proč by se veřejnost měla neonacistům postavit. „Vždy když nacisté pochodovali do lokality obývané Romy, docházelo z jejich strany k porušování zákona – z průvodu neonacistů zaznívala ostře protiromská hesla, po skončení pochodu často dojde k napadení příslušníků romské menšiny,“ komentuje připravovaný nenávistný pochod Miroslav Brož z iniciativy Nenávist není řešení. „Největší psychickou zátěž představuje pochod nacistů především pro romské děti, myslíme si, že pochod nacistů a skandování nenávistných hesel pod okny jejich bytů, je může poznamenat na celý život“ doplňuje.Romští aktivisté uvedli zároveň příklad z Německa, kde lidé blokují trasu neonacistů vlastními těly. Policie následně neonacisty vyzve k ukončení akce. V České republice je však praxe opačná. Policie neonacistům cestu naopak uvolňuje. Argumentuje pak svobodou projevu a právem na shromažďování se. Zmíněná rasistická hesla a napadání členů menšin již policie povětšinou neřeší, byť existují důkazy v podobě záběrů médií a očitých svědků.

Související

Více souvisejících

Romové dělnická strana

Aktuálně se děje

před 8 minutami

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

Kuleba: Rusko bude možné zapojit do mírových jednání až po mírovém summitu

Ukrajinský ministr zahraničních věcí Dmytro Kuleba zastává názor, že Rusko bude možné zapojit do mírových jednání, ale až po mírovém summitu, který se v polovině června uskuteční ve Švýcarsku bez účasti delegace z Moskvy.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy