Ombudsman: V některých domovech pro seniory v Česku jde klientům o život

Brno - Některá neregistrovaná zdravotnická zařízení pro seniory v Česku budí zdání zařízení sociálních služeb, i když nesplňují ani minimální zákonné požadavky. Zacházení s klienty tam představuje i reálné riziko pro život, zdraví a důstojnost člověka, řekl ve středu Mediafaxu ombudsman Pavel Varvařovský.

Právníci Kanceláře veřejného ochránce práv zjistili špatné zacházení se seniory v Domově důstojného stáří Harmony v Lichově u Sedlčan ve Středočeském kraji. Nedbalost v péči a nezájem personálu o klienty zjistil ombudsman také v Domově se zvláštním režimem v Jevišovce na Břeclavsku.

Domov provozovaný v Lichově nedaleko Sedlčan nemá oprávnění poskytovat sociální ani zdravotní služby. Provozuje jej společnost Vedrana, vedená Martinem Maťhou. Přesto se domov pro 28 lidí prezentuje jako zařízení specializované pro seniory trpící demencí, pro důchodce po mozkových příhodách nebo lidi s Parkinsonovou chorobou.

"Způsob poskytování služeb je tam intuitivní a vychází z představ ředitele o péči o seniory. V zařízení nepracuje ani jeden zdravotník, všichni jsou laici," řekla Marie Lukasová, která kontrolu domova společně s kolegy provedla. Podle zjištění ombudsmanovy kanceláře ošetřovatelé pacientům svévolně podávají medikace, včetně tlumivých léků, nezdravotnický personál provádí ošetřovatelskou péči, včetně ošetřování ran a proleženin. Nedostatečná je péče o ležící klienty a ani chodícím pacientům personál neumožňuje pobyt na vzduchu.

"Z dokumentace je patrný všeobecný úbytek váhy klientů, personál přitom nepřijal žádná opatření, aby takový stav řešil," řekla Lukasová. Dodala, že za pobyt v zařízení přitom senioři nebo jejich příbuzní platí.

Fungování Domova důstojného stáří Harmony představuje podle ombudsmana obcházení zákona a je trestné. Právníci Kanceláře veřejného ochránce práv proto podali u středočeského státního zastupitelství na vedení domova trestní oznámení.

Zárukou kvalitní péče a dobrého zacházení se starými lidmi však v Česku nemusí být ani registrace zařízení v Registru poskytovatelů sociálních služeb nebo v Registru zdravotnických zařízení. Příkladem je podle ombudsmana Domov se zvláštním režimem v Jevišovce na Břeclavsku.

Tamní domov pro 53 klientů se specializuje na ošetřovatelsky náročné klienty. Není přitom schopen zajistit kvalifikovaný personál a náležitou úroveň péče. "Ignorace problémů, jako jsou pády a zranění klientů, podvýživa a poruchy chování dementních pacientů svědčí nejen o neodbornosti, ale také o nezájmu personálu o svěřené klienty," řekl Jiří Foral, který zařízení kontroloval. Seniorům podle inspekce není zajištěna ani minimální míra soukromí.

Ochránce rovněž zjistil používání tlumících léků způsobem, který je v rozporu se zákonem. "Zařízení přijímá trvale na lůžko upoutané lidi, přestože nemá ani základní technické nebo procesní prostředky k zajištění péče o ně. Stejně tak přijímá i vozíčkáře, přestože prostředí domova pro jejich pobyt není přizpůsobeno," řekl Foral.

Kontrola zjistila také, že poplatky, kteří klienti nebo jejich příbuzní za pobyt v zařízení platí, jsou přemrštěné a neodpovídají maximu, které zákon povoluje. "Smlouvy o péči podepisovali i klienti, kteří nebyli orientováni v čase ani místě," dodal Foral.

V zařízení podle všeho navíc načerno pracovali dva lékaři - jeden z nich dojížděl z jedné z brněnských nemocnic a často ordinoval po telefonu, druhý byl zaměstnán v domově v rozporu se zákonem.

Domov se zvláštním režimem v Jevišovce provozuje společnost Seniorprojekt, zastupovaná jednatelkou Miluší Kupsovou, která domov zároveň vede. Llienty jsou většinou důchodci přicházející z Brna.

Související

Stanislav Křeček

Ombudsmana Křečka bude nově zastupovat Schorm

Novým zástupcem ombudsmana bude právník Vít Alexander Schorm, kterého nominoval Senát jako svého jediného kandidáta. Devětačtyřicetiletý Schorm dosud působí jako vládní zmocněnec pro zastupování České republiky před Evropským soudem pro lidská práva. Poslanci mu dnes v tajných volbách dali přednost před dvěma kandidáty, které navrhl prezident Miloš Zeman.
Senát ČR

Senát na zástupce ombudsmana navrhl zástupce ČR před Evropským soudem Schorma

Vládní zmocněnec pro zastupování České republiky před Evropským soudem pro lidská práva Vít Alexander Schorm se stal jediným senátním kandidátem na zástupce ombudsmana. Horní komora ho dnes vybrala v prvním kole tajné volby. Druhého kandidáta horní komora nevybrala ani ve druhém volebním kole. Advokátu Jakubu Křížovi chyběl ke zvolení jeden hlas, právničce a ombudsmance na ministerstvu obrany Lence Marečkové čtyři hlasy.

Více souvisejících

ombudsman senioři

Aktuálně se děje

před 11 minutami

Volební štáb hnutí ANO

ANO lže, jako když Rudé právo tiskne. Tentokrát o důchodech

Zástupci hnutí ANO a kabinetu Petra Fialy (ODS) se shodli na nutnosti změn v prvním důchodovém pilíři, opoziční subjekt zároveň nezpochybnil nutnost zvyšování věkové hranice pro odchod do důchodu. To vyplývá z dokumentů zveřejněných prezidentskou kanceláří k březnové schůzce nad tématech důchodové reformy. Stojí za to připomenout, že onoho 28. Března se schůzky na pozvání prezidenta zůčastnili Karel Havlíček, Alena Schillerová a Aleš Juchelka. Celý zápis přidávám na konec tohoto článku. Závěr si z něj udělejte sami.  

před 34 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

před 13 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

včera

včera

Na Mělnicku leželo bezvládné tělo u havarovaného auta. Případ řeší policie

Středočeská policie se zabývá nálezem bezvládného těla na Mělnicku. Muž se zřejmě zastřelil po předchozí dopravní nehodě, vyplývá z dosavadních informací. Tragická událost je nadále předmětem vyšetřování. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy