Schváleno: Můžete si vymyslet vlastní registrační značku! Ale Dobeš tvrdí nesmysly, znělo sněmovnou

Praha - Možnost vybrat si registrační značku podle přání a sloučení převodu vlastnických práv na vozidlo do jednoho kroku přináší novela zákona, kterou poslanci v pátek schválili do druhého čtení, výbor ji projedná ve zkrácené lhůtě. Levicoví zastupitelé novelu vítají, ale proti kratší lhůtě se bouřili.

"Rozsáhlá novelizace má tři části. Změnu v registraci, provozu stanic technické kontroly a povinnosti mechaniků a techniků. V prvním bodu jde kromě značek na přání především o dvoukrokový převod vozidla na nového majitele. Jeden musí vůz odhlásit a druhý přihlásit, to se často nestane. V registru pak zůstává původní majitel a tomu také zůstane odpovědnost za protiprávní nakládání s vozidlem. A původní vlastník to nemůže změnit, protože už nemá doklady k vozu. Nově se převod sloučí do jednoho kroku, když se prokáže souhlas obou stran," vysvětlil Pavel Dobeš, ministr dopravy (LIDEM).

S tím ovšem nesouhlasil sociálně demokratický zákonodárce Roman Váňa. "Kdo vozidlo prodal a odhlásil, již není vlastníkem, to, co řekl ministr, je právní nesmysl. Bez údajů o novém majiteli není možné odhlášení, " oponoval. Ministr jeho námitku nechal bez odpovědi.

Přidělení vlastní kombinace alfanumerických znaků na jednu tabulku by mělo podle předlohy zájemce stát 5000 korun, tedy 10 tisíc korun na vozidlo. "A pokud bude chtít mít například kvůli nosiči na kola třetí značku, zaplatí řidič dohromady 15 tisíc," sdělil již dříve mluvčí ministerstva dopravy Martin Novák. "V případě krádeže počítáme s tím, že vydání náhradní značky bude stát už jen 600 korun za tabulku, ne znovu 5000 korun," dodal.

Značka na přání může mít o jeden znak navíc, tedy osm znaků. Nebude smět obsahovat například vulgarismy. Zájemci si budou moci určitou kombinaci znaků zarezervovat. Ministerstvo dopravy jako předkladatel zákona je přesvědčené, že novela výrazně omezí prostor pro korupci v této oblasti. Sám ministr dopravy Pavel Dobeš (LIDEM) uvažuje o tom, že si značku na přání pořídí.

Novela zákona počítá také se zvýšením správního poplatku za první vydání tabulky s registrační značkou z 200 na 300 korun. Kdo bude chtít tabulku se značkou, kterou již má k autu přidělenou, zaplatí za ni 600 korun. Občané si budou moci také převádět jednu značku mezi různými vozidly nebo nechat si jednu značku i po přeregistraci. Výrobu tabulek budou platit obecní úřady u obcí s rozšířenou působností namísto ministerstva dopravy, kompenzovat by ji měly právě správní poplatky.

Zákon dává také právní podklad pro vznik nového, moderního systému registru silničních vozidel. "Bude jednotným systémem propojeným se základními registry a policejní evidencí a rovněž s příslušnými zahraničními evidencemi," přiblížil ministr dopravy.

Levicoví poslanci v této souvislosti poukazovali na fakt, že s registrem vozidel jsou od počátku spojeny velké problémy, kolabuje a neumožňuje adekvátní odbavení klientů. Vyjádřili tedy pochybnosti o fungování nové spojité sítě.

"Změny se snad dělají proto, aby systém byl lepší a rychlejší. Tento nový umí o deset procent méně než ten předchozí. Je také možné, že řada lidí si rozmyslela přepisování vozidla, když viděla, jak to nefunguje. Jen se jeďte podívat na úřady, mluvte s úředníky a lidmi. Stálo to desítky milionů tady, miliardy tam a práce není zjednodušená," obrátil se na Dobeše Jeroným Tejc (ČSSD).

Ministr reagoval ujištěním, že systém již funguje a umožňuje plnění agendy. "Problém s daty nám pomáhá řešit i audit, potíže se ale vlečou od roku 1998, kdy existovaly lokální a centrální databáze a neměly shodné číselníky se současným číselníkem. Pokud připojení na základní registr v prosinci nenastane, jsem připraven podat demisi, " přislíbil Dobeš.

Provozovatelé stanic technické kontroly (STK) budou muset hradit svým zaměstnancům každoroční kurzy, kterými by se měli naučit a posléze osvěžovat informace o vytváření a udržování systému řízení jakosti a vnitřní kontroly. Kurzy pro pět zaměstnanců, což je podle ministerstva průměrný počet techniků na jedné stanici, budou podle odhadů stát 65 tisíc korun ročně. Vzhledem k tomu, že je v České republice celkem 342 STK, zaplatí provozovatelé každoročně navíc 22,23 milionu korun.

Novelou dojde i k zakotvení nových povinností provozovatelů STK a SME a kontrolních techniků a mechaniků, za jejichž porušení se stanovují odpovídající sankce. Ministr Dobeš vyzdvihl jako významný výslovný zákaz zasahování do stavu počítače ujeté vzdálenosti, tedy takzvané přetáčení tachometrů.

"Novela zavádí kontrolu stavu tachometru jako povinné součásti technických prohlídek silničních vozidel a za porušení této povinnosti také stanovuje sankce. Pokud by stav tachometru pozměnila právnická či fyzická podnikající osoba, hrozí jí pokuta až do výše pěti milionů korun. Pokud by stav tachometru pozměnila fyzická osoba, lze uložit pokutu do 50 tisíc korun," uzavřel ministr dopravy.V zemi ročně dopravní úřady evidují kolem 800.000 vlastnických změn vozidel a do provozu majitelé přihlásí kolem 170.000 dovezených ojetin.

Související

Pavel Dobeš

Exministr Dobeš chce do vesmíru, už má monstr-projekt

Praha - Zájmové sdružení GNSS Centre of Excellence, které založil bývalý ministr dopravy Pavel Dobeš, se uchází o provozování prvního českého podnikatelského inkubátoru určeného pro kosmický byznys. Píšou to dnešní Hospodářské noviny.
Ilustrační foto

Peake a Bárta se zhádali přímo u Moravce. Kvůli Nagyové

Praha - Ředitelka premiérova kabinetu Jana Nagyová, která je ve vazbě, měla zřejmě vliv i na setrvání někdejšího člena Věcí veřejných a ministra dopravy Pavla Dobeše ve vládě. V pořadu České televize to dnes řekl předseda VV Vít Bárta.

Více souvisejících

Pavel Dobeš Poslanecká sněmovna

Aktuálně se děje

před 21 minutami

před 30 minutami

před 1 hodinou

před 4 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy