V Česku je nejvíce Marií, mezi příjmeními vede Nováková, Topolánků je pouze 59

Praha - Absolutně nejčastějším českým jménem je Marie, druhé místo si drží Jiří a třetí příčku okupuje Jan. Vyplývá to z v pátek zveřejněných statistik ministerstva vnitra.

Po České republice v současné době chodí 321 830 Marií, lidí se jménem Jiří je 316 830 a jméno Jan nosí 295 676. Nejvíce Marií našli statistici v Jihomoravském kraji (41 616), Středočeském kraji (35 446) a Moravskoslezském kraji (29 899). Naopak Karlovarský kraj má Marií nejméně, žije jich tu "jen" 7 767.

Nositelé jména Jiří žijí nejvíce v Středočeském kraji (41 494), Praze (37 949) a Moravskoslezském kraji (32 167), poslední místo patří opět Karlovarskému kraji, mužů se jménem Jiří se tu vyskytuje 9 078.

Janové obývají nejvíce Prahu (38 621), Středočeský kraj (34 239) a Moravskoslezský kraj (33 276), nejméně jich bydlí v Karlovarském kraji, je jich 8 708.

K málo českým jménům vyskytujících se pouze jednou patří například Ája, Ágnes Judit nebo Zulun.

U příjmení okupují první dvě příčky Nováková (35 570 výskytů) a Novák (34 257 výskytů), na třetí místo se pak dostala Svobodová (26 537 výskytů). Nejvíce Novákových žije ve Středočeském kraji (5 288), Praze (4 691) a Ústeckém kraji (3 154). Nejméně Novákových bydlí v Karlovarském kraji, kde je jich 817.

U Nováků je situace podobná, vede Středočeský kraj s 5 101 lidmi tohoto příjmení, následuje Praha (4 396) a Ústecký kraj (3090). Nejméně Nováků opět hlásí Karlovarský kraj, a to 800

Ženské příjmení Svobodová boduje nejvíce na jižní Moravě, kde žije 4 455 žen s tímto příjmením, ve středních Čechách je jich 3 760 a v Praze 3 582. Nejmenší výskyt je opět v Karlovarském kraji (675), prohra je ale jen těsná, Zlínský kraj má Svobodových 751.

V celé České republice je pouze 322 nositelů stejného příjmení jako má hlava státu prezident Václav Klaus. Nejméně Klausů žije v Pardubickém kraji, pouze dva, a nejvíce ve Středočeském kraji, kde jich je 58.

Příjmení lídrů dvou nejsilnějších stran Mirka Topolánka (ODS) a Jiřího Paroubka (ČSSD) mají ještě nižší výskyt. V Česku je Topolánků pouze 59 a Paroubků 148.

Související

Více souvisejících

jména a příjmení

Aktuálně se děje

před 33 minutami

před 58 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Palestina

Palestina míří ke kolapsu. Vznikne druhá Gaza, varují Norové

Palestinská samospráva by se mohla v nadcházejících měsících rozpadnout, uvedl v pondělí norský ministr zahraničí Espen Barth Eide. Důvodem je údajně nedostatek finančních prostředků, pokračující násilí a skutečnost, že půl milionu Palestinců nesmí pracovat v Izraeli, uvedl server CNN.

před 1 hodinou

Fotbal, ilustrační fotografie.

Euro 2024: Slováci příkladným srdnatým výkonem a týmovou bojovností udolali Belgii 1:0

V rámci letošního fotbalového Eura v Německu se zrodilo první velké překvapení a postarali se o něj Slováci, když udolali favorizované Belgičany 1:0 zásluhou gólu Ivana Schranze ze 7. minuty po hrubé chybě v belgické obraně. Slovákům navíc vedle srdnatého výkonu a týmové bojovnosti přálo i štěstí, když hned dvě branky Romela Lukaka nebyly uznány po zásahu VARu. Nejprve kvůli ofsajdu, poté kvůli hraní rukou. Na belgické straně byla vidět spousta špatných rozhodnutí v klíčových momentech.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Filip Turek

Turek by měl Starostům poděkovat za kampaň, kterou pro něj odvedli, říká politický konzultant pro EZ

Politický konzultant a stratég Karel Komínek ze společnosti IPM Consultning a zakladatel Institutu politického marketingu v rozhovoru pro EuroZprávy.cz vysvětlil, proč ve volbách do Evropského parlamentu uspěla koalice Přísahy a Motoristů. Podle něj by měl lídr kandidátky Filip Turek poděkovat hnutí STAN za kampaň, kterou pro něj odvedl. „Tím, že na něj začali reagovat z pozice strany, která sedí ve vládě, legitimizovali pozici pana Turka coby vyzyvatele a dodali mu tolik potřebnou relevanci a dosah,“ říká.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

včera

včera

včera

včera

Euro 2024: Rumuni si na úvod poradili s Ukrajinou a poprvé v historii slaví úspěšný vstup do turnaje

Doposud platilo, že když už Rumuni byli na evropských šampionátech, pokaždé jim nevyšel vstup do tohoto turnaje. Nyní si už ale můžou říct, že toto tvrzení už neplatí. Ve svém letošním úvodním vystoupení v rámci skupiny E se totiž Rumunsku podařilo přejet Ukrajinu, která doplatila na množství chyb ve své hře, kterých nakonec pozdější vítěz zápasu dokázal využít. Skóre otevřel téměř po půlhodině hry exsparťan i exslávista Nicolae Stanciu svou nádhernou pumelicí. Postupně se ještě trefili Marin a Dragus.

Zdroj: David Holub

Další zprávy