Klaus vyznamenal Špotákovou, Drahoše či Otu Filipa

Praha - Oštěpařka Barbora Špotáková, předseda Akademie věd ČR Jiří Drahoš nebo legendární fotbalový brankář Ivo Viktor získali v neděli z rukou prezidenta Václava Klause státní vyznamenání. Řád Bílého lva propůjčil Klaus dvěma legionářům sloužícím ve 2. světové válce - Alexandru Beerovi a Vasilu Korolovi.

Klaus letos udělil dva Řády Bílého lva a to legionářům, oba se zúčastnili během druhé světové války bojů o Kyjev, Bílou Cerekev a dalších bitev. Oba pánové, ač je jim více než 90 let, jsou stále aktivní, například i v Československé obci legionářské.

Prezident propůjčil šest Řádů Tomáše Garrigua Masaryka. Za rozvoj demokracie, humanity a lidská práva jej dostal Leopold Färber, kterého komunisté odsoudili za letákovou akci na 16 let do vězení. Po podmínečném propuštění v roce 1958 pak pracoval jako dělník, aktivně činný byl i v disentu. Dokumentoval odbojové hnutí proti nacismu a komunismu, je stále činný v Konfederaci politických vězňů.

Řád za rozvoj demokracie a humanity získal také Jaroslav Fořt, který byl za svou aktivitu ve skautském hnutí uvězněn nacisty a prodělal následně totální nasazení. Po válce působil jako kněz na Šumavě, před zatčením uprchnul na Západ. Působil jako misionář nejprve v Alžírsku, následně v české misii v Mnichově. Do roku 1997 vedl náboženskou redakci Radia Svobodná Evropa.

Tento řád bude honosit i podplukovníka Jaromíra Jarmara, který sloužil v roce 1948 jako pohraničník. Jako věřící člověk odmítal komunismus a byl napojený na vojenskou odbojovou skupinu, v témže roce byl zatčen a dostal doživotí. Deset let strávil na Borech, v Leopoldově a ve Valdicích. I po propuštění byl i spolu s manželkou perzekvován. Stále je aktivním členem Konfederace politických vězňů.

Josef Plocek získal Řád T. G. M, po válce byl za odeslání dopisu o stavu tehdejšího církevního a náboženského života zatčený a odsouzený jako "vatikánský špion" k 13 letům vězení. Kromě žaláře ho komunisté uvrhli i do uranových dolů na Slavkovsku, Jáchymovsku a Příbramsku. I po amnestii v roce 1960 byl nucený žít pod trvalým dohledem STB a byl všemožně pronásledován. Je stále aktivním členem Konfederace politických vězňů.

Řád získal také Hubert Procházka, který byl jako student gymnázia členem ilegální skautské protikomunistické odbojové skupiny, vydával a distribuoval ilegální tiskoviny. Obsluhoval také radiové spojení pro americké agenty. V 50. letech byl zatčen a vězněn za velezradu a špionáž, uranové doly a žalář se mu podepsaly na zdraví.

Poslední letošní Řád T. G. M. dostala Drahomíra Strouhalová, která se zapojila do protikomunistického odboje. Byla odsouzená na 15 let do vězení, které ji nezlomilo. Po osmi letech v žaláři byla propuštěná a následně se stala členkou K-231, po sametové revoluci aktivní členkou Konfederace politických vězňů.

Medaili za hrdinství udělil Klaus doktorovi Rudolfu Zvolánkovi, který vloni na jaře vlezl za mužem, který byl vtáhnutý do mísícího zařízení na plasty. Neváhal jej operovat, amputoval mu ruku, díky čemuž se podařilo dostat pacienta ven. Nyní může zachráněný žít normálním životem.

Prezident odměnil Medailemi za zásluhy řadu vědců. Získal ji Ladislav Bařinka, český plastický a rekonstrukční chirurg, který působil v USA, Velké Británii nebo v Sýrii a vychoval tři generace plastických chirurgů. Chemička Gabriela Basařová získala vyznamenání za vědeckou a pedagogickou činnost v oblasti potravinářské chemie a pivovarnictví. Bývala přední vědeckou pracovnicí VŠCHT i výzkumného ústavu. Medaili dostal i její vědecký kolega, předseda Akademie věd Jiří Drahoš. Za zásluhy na poli vědy získal medaili i Lumír Sommer, osobnost na poli spektrofotometrie a dalších optických analytických metod.

Mimo chemický obor získali ocenění Václav Havlíček, profesor teoretické elektrotechniky, psychiatr Jiří Raboch, který zveřejnil více jak 500 vědeckých prací ve svém oboru. Poslední vědeckou medaili obdržel profesor ČVUT a odborník v oblasti parních turbín a turbostrojů. Miroslav Šťastný.

Za uměleckou oblast dostali medaili český exilový spisovatel Ota Filip, hudební skladatel Marek Kopelent a historik moderního umění Petr Wittlich.

Za sport získala vyznamenání dvojnásobná držitelka zlaté olympijské medaile oštěpařka Barbora Špotáková a legendární fotbalový brankář Ivo Viktor.

In memoriam byl vyznamenán hematolog Vladimír Koza, který založil Český národní registr dárců kostní dřeně, který nyní eviduje více než 40 000 dobrovolných dárců. Zemřel letos ve věku nedožitých 58 let.

Předávání vyznamenání se zúčastnila  vdova po bývalém českém prezidentovi Dagmar Havlová, předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová (ODS), předseda horní parlamentní komory Milan Štěch (ČSSD), předseda KSČM Vojtěch Filip, místopředsedkyně vlády Karolína Peake (LIDEM) nebo bývalí premiéři Miloš Zeman (SPOZ), Jan Fischer a Mirek Topolánek (ODS).

Na ceremoniál ze zdravotních důvodů nepřišel premiér Petr Nečas (ODS), místopředseda vlády Karel Schwarzenberg (TOP 09) pak byl na jižní Moravě.

Související

Více souvisejících

28. října - výročí vzniku samostatného československého státu Václav Klaus Barbora Špotáková

Aktuálně se děje

před 2 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

Zdroj: Lucie Žáková

Další zprávy