Důchodcům dáme své peníze: Po Gottovi se penze vzdá i Jiří Menzel

Praha - Publicista Josef Klíma (62), jenž nedávno získal diváckou anketu TýTý, se rozhodl, že věnuje část svého důchodu seniorům, kteří ze svého důchodu nevyžijí a dostávají se do finanční tísně.

Iniciativně pobídl i další slušně vydělávající důchodce, aby ho následovali. Zacílil hlavně na stárnoucí bohaté celebrity. Na Klímovu výzvu ihned odpověděl zpěvák Karel Gott, který je z nápadu nadšený.

Psali jsme: Klíma s Gottem chtějí důchodcům rozdat svou penzi Klíma udeřil na Johna a vyzývá slavné! Dejte peníze chudým důchodcům  

Začali se už ale ozývat i další. „Máme dárce. Už se ozval se Karel Gott, Jiří Menzel, Andrej Babiš a já doufám, že se začnou ozývat i další důchodci, kteří ten důchod nepotřebují, protože vydělávají sami dost," řekl Josef Klíma Prásku.

Na jeho výzvu slyší i charitativní organizace, které se zabývají prací se seniory a nabízejí mu svou pomoc při vytipování a zprostředkování toho přesunu peněz těm správným důchodcům. Nadace, která by se starala o tuto záslužnou činnost, ale zřejmě založen nebude.

„Zatím se toho ujala Nadace Nova, té organizační práce, a já bych byl rád, kdyby se nějaká nadace nemusela zakládat, protože jakmile je nějaká nadace, tak potřebujete kopírky, pronájem místností, nábytek, nějaký auto a už ty peníze prostě neplynou tam, kam mají všechny," dodal populární publicista.

Související

Důchody, ilustrační fotografie.

Důchody do konce roku 2024: Jurečka řekl, kolik teď dostává většina důchodců

Důchodci se v tomto týdnu dozvěděli, o kolik si polepší díky řádné lednové valorizaci od ledna 2025. Ještě několik měsíců ale budou penze vypláceny v současné výši. Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) v souvislosti s avizovaným navýšením prozradil, jak vysoký důchod momentálně pobírá většina důchodců. 
Důchody, ilustrační fotografie.

Důchodová kalkulačka do ledna 2025: Víme, jak zjistíte současnou výši důchodu

Každý důchod v Česku se od ledna 2025 zvýší alespoň o nižší stovky korun, ve středu to potvrdilo ministerstvo práce a sociálních věcí. Na začátku příštího roku totiž proběhne řádná valorizace. Do prosince se ale budou penze vyplácet v současné výši. Pokud potřebujete zjistit, jaká by teď byla, mají pro vás EuroZprávy.cz ten ideální nástroj. 

Více souvisejících

důchodci, senioři Josef Klíma Jiří Menzel

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy