Paroubková přiložila pod kotlem "kauzy Putna". Co prohlásila?

Praha - Petra Paroubková, manželka bývalého premiéra Jiřího Paroubka /NS-LEV21/, se vyjádřila k probíhající kauze Martina C. Putny. Toho nechce prezident Zeman jmenovat profesorem.

Paroubková vzpomíná na studentská léta. Právě u odborníka na literaturu Martina C. Putny absolvovala několik přednášek.

"Přednášky bývaly v úterý večer a posluchárna vždy narvaná. Zdaleka tam nebyli jen studenti rusistiky. Byla tam směs mladých lidí, které Martin Putna uchvátil. Jeho přednášky o staré ruské literatuře byly kulturně teologickým výkladem, do kterého sám přednášející zapojoval posluchače," vzpomíná Paroubková na blogu Aktuálně.cz.

Na Putnu vzpomíná jen v tom nejlepším. "Většina asistentů byla při zkouškách nemilosrdná. Ne nadarmo se říká, že čím víc toho člověk ví, tím dokáže být k nevědomosti nebo nedokonalé vědomosti jiných shovívavější. A takový byl i Martin Putna," dodala.

Podle Paroubkové si Putna titul profesora zaslouží a Zeman by si měl uvědomit, že není ten, který o tom rozhoduje. "Dle zákona prezident profesory "jmenuje". Ne "může jmenovat". Je to vlastně akt prvního úředníka této země," vysvětluje svůj postoj manželka expremiéra.

"Co prezidentovi na M. C. Putnovi vadí? Jeho politický názor? S tím Putnovým se také ne úplně shoduji. Jeho parodující video z doby před prezidentskou volbou? Mně se zdá dětinské. Jaký má můj politický názor vliv na můj názor akademický nebo společenský nebo jak to mám nazvat? Žádný. Nebo prezidentovi vadí, že M. C. Putna otevřeně kritizuje katolickou církev za některé její projevy tmářství? Nakonec mu možná vadí všechno. I to, že si M. C. Putna dovolil říct, že je katolík. A že je homosexuál," zlobí se na prezidenta Paroubková. Zeman podle ní ani nemá na intelektuální debatu s Putnou.

Související

Více souvisejících

Petra Paroubková Miloš Zeman

Aktuálně se děje

před 27 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Barrandovský most nebude opravený už na konci léta. Praha musí změnit plány

Špatná zpráva pro pražské řidiče přišla ve čtvrtek od vedení Technické správy komunikací hlavního města Prahy. Firma dnes oznámila, že rekonstrukce Barrandovského mostu se oproti poslednímu plánu protáhne. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy