Zemřel bývalý prezident NKÚ František Dohnal (†53)

Jihlava - V Jihlavě dnes zemřel František Dohnal, bývalý prezident Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) a první hejtman Kraje Vysočina. Ve věku třiapadesáti let podlehl nemoci. ČTK o tom dnes informoval mluvčí jihlavské radnice Radek Tulis.

V čele NKÚ stál Dohnal od listopadu 2005. Loni v únoru musel tento post opustit, protože byl pravomocně odsouzen a dostal podmíněný trest za to, že odmítl vydat kontrolnímu orgánu Sněmovny podklady umožňující audit hospodaření NKÚ. Na svou obranu uváděl, že prověrka by narušila nezávislost úřadu. Jak uvedla média, letos odmítl prominutí trestu v amnestii, s tím, že usiluje o své úplné očištění. Státní zástupce Dohnala vinil i z využívání nepřiměřeně luxusních bytů.František Dohnal se narodil 28. dubna 1960 v Dačicích. Od roku 1984 pracoval jako vedoucí oddělení výpočetní techniky Okresního ústavu národního zdraví v Jihlavě. V letech 1991 až 1998 byl starostou města Jihlava. V letech 1993 až 1999 byl předsedou a v letech 1999 až 2000 výkonným místopředsedou Svazu měst a obcí ČR. V letech 2000 až 2004 byl prvním hejtmanem kraje Vysočina jako zástupce Čtyřkoalice navržený KDU-ČSL.

Od roku 2005 byl prezidentem Nejvyššího kontrolního úřadu ČR. V roce 2010 odmítl poskytnout poslancům podklady pro audit hospodaření NKÚ, za což byl obžalován a nakonec odsouzen za trestný čin zneužití pravomoci úřední osoby. Odvolací soud pak v roce 2012 rozsudek potvrdil, takže přestal splňovat předpoklad bezúhonnosti pro zastávání této funkce.

Související

Zdeněk Ondráček

Ondráček se naštval na ČT: Jděte do h*jzlu, vy komedianti!

Kauza Čapí hnízdo budí vášně už několik let. Když dozorový státní zástupce Jaroslav Šaroch změnil právní názor na tento případ, v níž čelí návrhu na podání obžaloby i premiér Andrej Babiš (ANO), ozvala se řada politiků, kteří se dožadují vysvětlení. Ostře zareagoval i poslanec KSČM Zdeněk Ondráček.

Více souvisejících

František Dohnal

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy