Režisér Renč čelí nařčení z rasismu

Praha - Proti režisérovi seriálu Sanitka 2 Filipu Renčovi se ozval student a dokumentarista Lukáš Senft. Podle něj režisér v seriálu podporuje protiromské stereotypy, které se nezakládají na pravdě.

Senft sepsal otevřený dopis adresovaný Renčovi a scénáristovi seriálu Ivanu Hubačovi. Dopis zveřejnil server Romea.cz. Podle mladého dokumentaristy, který se zabývá vyloučenými lokalitami, autoři o Romech lžou.

"Myslím, že každý filmař nese zodpovědnost za to, jaký morální a ideový korpus má jeho dílo. Nese zodpovědnost za to, jakou etiku a způsob přemýšlení předává jeho film," vzkazuje jim.

A právě proto nechápe, proč oba muži vytvářejí mediální obrazy o této komunitě, které jsou zkreslené a naivní, a které Romy škatulkují.

Stěžuje si především na osmou epizodu seriálu. "Opět se zde objevuje zjednodušená představa Roma jakožto tvora předurčeného ke kriminalitě. Pokud je v seriálu Rom, tak buď krade nebo podřezává hrdlo své partnerce," poukazuje i na díl druhý.

"V současnosti, kdy se evropskou společností šíří ,,tekutý hněv" čekající na obětního beránka, na nějž se snese vina za všeobecnou frustraci a k extrémní pravici se v boji proti romské menšině přidává i radikalizující se občané, je Váš projekt dalším nebezpečným přilitím oleje do ohně planoucího nepochopení. Komplikovaná doba nelze ukazovat zjednodušeně a Váš počin není příspěvkem do diskuze, není podnětným názorem, je pouze rozeznívání vzteku a strachu bez snahy o poukázání na souvislosti a sociální kontext," kritizuje Renče a Hubače.

Samotný Renč se ale hájí, že by na seriálu nezměnil ani záběr. "Je o tom, že dva Romové okradou slepou paní, která následně zemře. A pak si to v romské komunitě vyřídí mezi sebou. Ti dva dostanou vejprask, protože je to proti romské etice," vysvětluje vyznění osmého dílu pro Novinky.cz.

Související

Filip Renč, režisér filmu Lída Baarová.

Režisér Renč zklamaný z politiky: Zeman mě potrestal

Režisér Filip Renč během první prezidentské volby v roce 2013 podpořil Miloše Zemana, kterému natočil volební spot. Zeman jej později obdaroval státním vyznamenáním. Renč v rozhovoru pro Reflex.cz uvedl, že jej tím spíše poškodil. Podle něj by státní vyznamenání za kultury neměl rozdávat. Režisér přizná, že se mu nelíbí proruská prezidentova politika a tvrdí, že v české politické scéně chybí hodnoty zesnulého prezidenta Václava Havla.

Více souvisejících

Filip Renč Romové

Aktuálně se děje

před 19 minutami

před 1 hodinou

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

před 6 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy