Zemanová o diabetu: Doufám, že muž prozřel. Občas ale hřeší

Luhačovice - Posun ve vnímání diabetu vidí u svého muže první dáma Ivana Zemanová. Prezidenta, který je lehký diabetik, se snaží jinak směřovat, zejména ve stravě či sportování. "Doufám, že prozřel. Snažím se jeho stravu hlídat. Pokud mohu, tak tomu velím já, ale jak se říká, co oči nevidí, to srdce nebolí," řekla dnes Zemanová novinářům v Luhačovicích na Zlínsku, kde zahajovala tradiční Diabetologické dny.

Prezident, který se nikdy netajil svou oblibou tradiční české kuchyně, má podle své ženy rád také některé druhy zeleniny. "Ne sice moc, ale jsou věci, které má rád. Nepokládala bych jídlo za hřích, jsou věci, které má dovolené a vyloženě zakázané, ale někdy, jak se říká, je taková ta dietetická chyba," podotkla Zemanová.

Také se snaží společně o plavání a chůzi. "To pěstujeme dvakrát třikrát týdně, pokud čas dovolí," řekla Zemanová.

Potvrdila, že prezident má rád bílé víno. "Když je mu nabídnuta dobrá slivovice, tak ji neodmítne," dodala první dáma, která si uvědomuje škodlivost prezidentova kuřáctví. "Já jsem však, bohužel, taky kuřák," poznamenala.

Cukrovka je podle ní nebezpečná i v tom, že jako každá nemoc, která nebolí, může být podceňována. "Většinou se jí člověk začne věnovat, až je léčba nevyhnutelná," uvedla Zemanová, která kongres diabetologů zahajovala v Luhačovicích poprvé. 

Hlavním problémem cukrovky jsou akutní a chronické komplikace. Akutní komplikace bezprostředně ohrožují život nemocného, ale při léčbě dochází většinou k rychlé úpravě stavu. Naproti tomu chronické komplikace jsou důsledkem dlouhodobého vlivu hyperglykémie, rozvíjí se pomalu, plíživě a jejich léčba je svízelná a téměř nikdy nelze dosáhnou úplného uzdravení.

Hypoglykemické koma je vážnou komplikací, která nastává při předávkování inzulínem nebo léky, které zvyšují vylučování inzulínu z beta buněk, nebo při vyšší spotřebě cukru v těle aniž by byla snížena dávka inzulínu (po sportovním zatížení atd.). V důsledku poklesu hladiny cukru v krvi a následně i v mozku dojde nejprve k vyplavení hormonů, které se snaží zvýšit hladinu cukru, a posléze k poruše a ztrátě vědomí. Nejčastější projevy jsou pocení, třes, hlad, nervozita, neklid, poruchy soustředění.

Mezi chronické komplikace patří postižení ledvin (snížená funkce až selhání ledvin), očí (poškození sítnice, slepota, šedý a zelený zákal), cév (ateroskleróza, infarkt myokardu, cévní mozková příhoda), nervů (brnění, bolesti končetin), dolních končetin (otlaky, vředy, defekty, záněty, nutnosti amputací), zažívacího ústrojí (poruchy trávení, vyprazdňování, žlučníkové kameny, informuje Ordinace.cz.

Související

Více souvisejících

Ivana Zemanová Miloš Zeman cukrovka

Aktuálně se děje

před 22 minutami

před 52 minutami

před 1 hodinou

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Izrael, ilustrační foto

Izrael se vyjádřil k hrozbě Bidena o zákazu dodávek zbraní

Za "velké zklamání" označil ve čtvrtek izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan vyjádření amerického prezidenta Joea Bidena, který pohrozil zastavením některých dodávek zbraní Izraeli v případě, že zaútočí na město Rafah na jihu Pásma Gazy. 

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 10 hodinami

včera

včera

včera

HC Škoda Plzeň, ilustrační fotografie.

Na extraligovou scénu se vrací bývalý reprezentační kouč. Plzeň nově přebírá Jandač

Sezóna extraligy 2023/24 sice skončila teprve před nedávnem, ale už teď se kluby chystají na sezónu novou, tedy na sezónu 2024/25. A to nejen změnami v hráčských kádrech, ale i novými jmény na lavičce. Takový případ se nyní naskytl v extraligové Plzni, která pro nadcházející sezónu povolala do svých služeb bývalého reprezentačního trenéra Josefa Jandače. Ten se tak po pauze vrací zpátky na extraligovou scénu. Na západě Čech mu při tom budou pomáhat v roli asistentů Jiří Veber a Václav Pletka.

včera

Nejen Zelenského měli zabít. Toto je plán členů ochranky

Podle prohlášení ukrajinské tajné služby SBU byl zmařen pokus o atentát na prezidenta Ukrajiny Volodymyra Zelenského. Mezi zadrženými by měli být dva členové jeho vlastní ochranky. Údajně měla být v plánu i likvidace politických a vojenských špiček Ukrajiny.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy