Hudeček u Šípa: Co vyplavilo primátora do Prahy?

Praha - Primátor města Prahy Tomáš Hudeček má podle známého baviče a moderátora Karla Šípa jedno významné prvenství - je prvním profesionálním tanečníkem ve funkci pražského primátora. Hudeček přiznává, že s tancováním nelze přestat, neboť je to droga, a pocit, který má taneční pár po hodině trénování, podle něj dává málokterý sport.

I přesto, že primátor podle svých slov na tanec nyní nemá tolik času, svěřil se u Karla Šípa v pořadu Všechnopárty, že má za sebou několik významných úspěchů. "V žebříčku tanečních párů jsme byli pátí v České republice a na mistrovství republiky jsme se ve standardních tancích dostali do semifinále mezi nejlepších deset párů," vyjmenovává své taneční úspěchy.

Hudeček se dále svěřil s tím, že v jeho dosavadním životě hrají osudovou roli povodně. "Na gymnáziu mě bavila matematika a zeměpis, tak jsem se v roce 1997 přihlásil na olomouckou přirodovědeckou fakultu. Jakmile jsem se přihlásil, na Moravě přišly povodně," popisuje primátor své první "povodňové" zážitky a s humorem dodává, že celých pět let, během kterých na univerzitě studoval, se v rámci meteorologie probírala povodňová situace v roce 1997.

Po studiích v roce 2002 odešel díky své taneční partnerce do Prahy, kde započal doktorandské studium ve chvíli, kdy hlavní město stihla ničivá povodeň. "Já jsem opět studoval geografii a znovu jsme probírali povodňovou situaci, tentokrát v Praze a ve středních Čechách," říká Hudeček.

Třetí povodeň jej stihla v roce 2010, kdy se stal členem zastupitelstva jako náměstek. "Tři dny před povoděmi jsem se zeptal, jestli protipovodňové zábrany fungují. Bylo mi řečeno, že ano, a že budou postaveny za 52 hodin," popisuje primátor další historku spojenou se živelými katastrofami. Podle svých slov si v tu chvíli vzpomněl na Billa Clintona, kterému bylo sděleno, že jeho letadlo může být připraveno za půl hodiny, a když jim v tu chvíli exprezident Spojených států řekl, ať jej tedy připraví, trvalo to ve skutečnosti hodinu a půl.

"Napadlo mě, že oni mi teď řeknou, za jak dlouho bude hráz postavena, a já jim řeknu, ať ji postaví. Když mi řekli, že bude za 52 hodin, uvědomil jsem si, že to nemohu risknout. Za tři dny jsme to nakonec riskli," říká se smíchem primátor a dodává: "Poté jsem se zeptal, jestli máme dostatek elektřiny. V tu chvíli vyhořela ústředna na Jižním Městě. O týden později jsem se opět ptal, jestli se domluvíme, kdybychom byli bez proudu, a o den později vypadly všechny vysílačky."

Dva halíře z jízdenek? Dnes už to není možné

Na otázku Karla Šípa, co by musel moderátor udělat, aby měl z jedné jízdenky na MHD dva halíře a z výdělku mohl postavit taneční sál, Hudeček odvětil, že dnes už nic takového nejde. "Teď se to nestane," říká nekompromisně primátor a s humorem dodává: "Za mnou sice chodí divní lidé, ale něco takového mi ještě nikdo nenabídl."

Se zajímavou historkou s politickým nádchem přišel i další z hostů pořadu, známý herec Bohumil Klepl. Ten se svěřil se svým zážitkem, kdy jako dobrovolný hasič otevíral se svými kolegy v Třebonicích novou hasičskou stanici postavenou pražským magistrátem. Při této události měl být přítomen i tehdejší primátor Pavel Bém a Klepl byl díky svým hereckým zkušenostem požádán, aby mu za celý sbor poděkoval.

"Přišel jsem k Bémovi a ten povídá: "Tady bude nějaké estráda?"," popisuje situaci herec, který mu následně odvětil: "Pane primátore, já tady bydlím." "Aha, tak to promiňte, a co jako, že tady bydlíte?" pokračoval s další otázkou Bém, načež Klepl odpověděl: "Bydlím, a jsem hasič a řadový občan Prahy," opáčil Klepl. "No a pak se se mnou už nebavil," uzavírá herec.

Související

Tomáš Hudeček

Ministerstvo se omluvilo exprimátorovi Hudečkovi za nezákonné stíhání

Ministerstvo spravedlnosti se kvůli kauze karty opencard omluvilo bývalému pražskému primátorovi Tomáši Hudečkovi (tehdy TOP 09) za újmu na osobnostních právech způsobenou nezákonným trestním stíháním. Omluvu ministerstvo zveřejnilo na svém webu. Hudeček dnes ČTK řekl, že se bude soudně domáhat odškodnění. To současné považuje za nedostatečné.
Nejvyšší správní soud

Sotolář z kauzy opencard může dál soudit, nebude předsedou senátu

Pražský soudce Alexander Sotolář může dál soudit. Kárný senát Nejvyššího správního soudu (NSS) jej dnes odvolal z funkce předsedy senátu Městského soudu v Praze, talár mu však ponechal. Bude řadovým členem senátu. Sotolář upravoval protokoly v kauze opencard. Lišily se tak oproti zvukovým záznamům z jednání.

Více souvisejících

Tomáš Hudeček Karel Šíp Bohumil Klepl

Aktuálně se děje

před 12 minutami

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

Kuleba: Rusko bude možné zapojit do mírových jednání až po mírovém summitu

Ukrajinský ministr zahraničních věcí Dmytro Kuleba zastává názor, že Rusko bude možné zapojit do mírových jednání, ale až po mírovém summitu, který se v polovině června uskuteční ve Švýcarsku bez účasti delegace z Moskvy.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy