Zastavení plynu pro Ukrajinu nás neohrozí, tvrdí plynárenský svaz

Praha - Prezident Putin ve svém dopise ze dne 15. května 2014 nepíše o zastavení dodávek „ruského plynu pro Evropu“, ale jen o části ruského exportu zemního plynu pro Ukrajinu. Zatím neexistují žádné signály, že by mělo dojít k omezení dodávek plynu jinou, např. severní cestou. Novou diversifikací přepravy severní cestou má ČR dnes strategickou výhodu a díky existenci plynovodu NordStream je ČR ve zcela odlišné situaci než tomu bylo v roce 2009.

„Pokud by došlo k odstavení dodávek zemního plynu přes Ukrajinu, Česká republika nemá žádný problém. Díky diversifikaci cest a plynovodu Gazela je dnes pro Českou republiku zcela odlišná situace oproti roku 2009," říká Miloslav Zaur, předseda Rady Českého plynárenského svazu.

„Vzhledem ke svému propojení na vysoce kapacitní evropské mezinárodní plynovody, jako je NordStream, které vedou z Ruska severní cestou a schopnosti tranzitní soustavy společnosti Net4Gas přepravovat plyn i ve směru západ - východ by problém s dodávkami plynu ČR mít neměla. Je potřeba si samozřejmě přiznat, že v situaci úplného zastavení dodávek ruského plynu do Evropy není v současné době náhradní řešení. Myslím, že k takovému zásadnímu kroku jako zastavení dodávek severní cestou nemá zatím Rusko žádný důvod a ani v dopise toto nezmiňuje," dodává Miloslav Zaur.

„Není opravdu důvod k žádným obavám, v novém propojení české soustavy severní cestou přes hranice s Německem máme dnes velkou strategickou výhodu pro spolehlivé dodávky," zdůrazňuje Miloslav Zaur.

„Pokud by došlo v omezení dodávek ukrajinskou cestou, umíme si také představit, že by pro tuto přepravní cestu mohlo být zvoleno stejné řešení jako v roce 2009, kdy na území Ukrajiny byla vyslána mise evropských pozorovatelů, kteří na uzlových bodech ukrajinské plynárenské soustavy sledovali cestu ruského plynu nakoupeného zeměmi EU," říká Jan Ruml, výkonný ředitel ČPS.

Dopis prezidenta Putina navíc ani nezmiňuje „zastavení dopravy přes Ukrajinu", uvádí jen, že od 1. června 2014 budou dodávky plynu Ukrajině odpovídat předem zaplacenému množství (přesně v souladu s platným kontraktem).

„V tuto chvíli není žádný důvod se obávat, že by mělo dojít k omezení dodávek plynu do České republiky. Navíc podzemní zásobníky v ČR se už několik měsíců naplňují na zimu a jsou nejméně z poloviny plné, tedy plynárenské společnosti jsou připraveny i na případné výpadky dodávek," říká Jan Ruml, výkonný ředitel ČPS.

„Na evropském trhu je také v tuto dobu dostatek a přebytek zemního plynu a soustředíme se spíše na to, jak bychom mohli pomoci sousedním zemím, které volbu jiných přepravních cest nemají," dodává Jan Ruml.

Související

Ilustrační fotografie.

ČEPS koupila NET4GAS, který provozuje plynovody na českém území

Státní společnost ČEPS v pátek podepsala kupní smlouvu na nákup společnosti NET4GAS Holdings, která je výlučným držitelem licence pro přepravu plynu přes české území. Nákup ve středu schválila vláda, dokončení transakce podléhá souhlasu regulačních orgánů.
Ilustrační fotografie. Komentář

Česko chce energetickou nezávislost na Rusku, pomoci mohou nové plynovody. Má to ale háček

Možná to ještě není všem lidem v Čechách jasné, že i kvůli neschopnosti lidí, jako jsou Andrej Babiš či Karel Havlíček z ANO, kteří „zaručeně“ rozumí energetice, má Česká republika v právě probíhající energetické krizi velký problém. Nejen s cenami, ale s tím, že už mohla mít v zemi položené potřebné plynové potrubí k zemím s mořskými přístavy, jako třeba do Polska (viz slovenská úspěšně otevřená plynová stavba), z něhož mohl proudit nejen plyn z LNG terminálů, ale nemá. Navíc osm let vlády populistů a socialistů nevedlo ani k obnově dodávek třeba od norských dodavatelů plynu (proč, vždyť přece ruský plyn byl levnější) nebo jiných.

Více souvisejících

Plynovod Rusko Ukrajinská krize

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Markéta Pekarová Adamová

Pekarová Adamová vyrazila do Pobaltí. Lotyšsko dá čtvrt miliardy na munici pro Ukrajinu

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) navštívila v rámci baltské cesty Lotyšsko. V Rize jednala s předsedkyní parlamentu Daigou Mieriņou o dalších způsobech podpory Ukrajiny a s premiérkou Evikou Siliņou o bezpečnostní i ekonomické spolupráci. Na místní vojenské základně navštívila také české vojáky pomáhající chránit východní křídlo NATO.

včera

včera

Pavel Novotný (ODS) na 29. kongresu strany

ODS rozhodne o osudu Pavla Novotného až po eurovolbách

Výkonná rada ODS bude v úterý 11. června rozhodovat o osudu starosty pražských Řeporyjí Pavla Novotného, jemuž kvůli některým vyjádřením hrozí vyloučení z vládní strany. Informovala o tom agentura ČTK. Rozhodnutí tak padne až po volbách do Evropského parlamentu. 

včera

Princ William se svou rodinou

Princ William obstál v těžké zkoušce. Spekulace jeho ženě na zdraví nepřidaly

Britskou monarchií v prvních měsících letošního roku otřásly diagnózy, které si vyslechli král Karel III. a princezna Kate. U obou členů královské rodiny byla odhalena rakovina. Oporou jim samozřejmě jsou nejbližší, důležitá je zejména role prince Williama. Následník trůnu se ale s atmosférou v Británii vyrovnával dost těžce. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

včera

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

Rakušané se v Praze postarali o další senzaci, připsali si historické vítězství nad Finskem. Švédové překvapení nepřipustili

Dívat se na zápas hokejového MS v Česku, ve kterém hrají rakouští hokejisté, se hokejovým fanouškům vyplatí. Poté, co dokázali dostáhnout duel s Kanadou do prodloužení poté, co ve třetí třetině nastříleli pět branek, nyní zaskočili dalšího favorita turnaje a o Finy. Ti sice vedli 2:0, jenže vedení postupem času ztratili a co víc, v poslední vteřině dokázali zápas otočit zásluhou své životní trefy Benjamina Baumgartnera, který se postaral o rakouskou historickou výhru nad tímto severským soupeřem. To Švédové nadále jedou na vítězné vlně a po zdolání Kazachstánu 3:1 už se o nich může pomalu mluvit jako o čtvrtfinalistech.

včera

Proč došlo k atentátu na Fica? Policie zjistí, jestli byl útočník zradikalizovaný

Pokud někdo úmyslně radikalizoval pachatele atentátu na předsedu vlády Roberta Fica (Směr-SD), policie to zjistí stejně, jako to udělala v případě dvojité vraždy na Zámecké ulici v Bratislavě. Řekl to publicista Juraj Hrabko v rozhovoru pro TASR TV.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy