Squatteři obsadili opuštěný dům v centru Prahy, vyhnali je těžkooděnci

Praha - Protestující skupina squatterů obsadila v sobotu večer prázdný chátrající dům v centru Prahy. Stačili z oken vyvěsit transparenty a nafukovací balónky, než je zevnitř vyvedli policejní těžkooděnci.

Během akce se před domem dostali do potyčky s policisty tři příznivci squatterů. Policie proti nim použila donucovací prostředky, povalila je na zem a poté odvedla. Před 21:00 vstoupilo do domu osm těžkooděnců a po necelé půlhodině odešli z domu všichni squatteři. Jedna z nich ČTK řekla, že je policisté legitimovali a pak propustili.

Akce iniciativy Obsaď a žij namířená proti spekulantům s nemovitostmi se odehrála kolem 21. hodiny. Osm mladých lidí proniklo do neobydleného činžovního domu v Hálkově ulici.

Z oken vyvěsili transparenty a balónky. Následoval zásah policejní pořádkové jednotky. Squattery vyvedli ven a legitimovali je.

Před domem postávalo dalších asi padesát účastníků protestu. Tři z nich se dostali do rozmíšky s policisty a ti je sebrali.

Jinak pokojná akce skončila před jedenáctou.

Squatteři chtěli dle svého prohlášení upozornit na nekalé praktiky spekulantů s nemovitostmi. Často jde o propletenec několika firem s anonymními majiteli skrytými v daňových rájích. Výsledkem jejich obchodů, při nichž se údajně vyhýbají placení daní, jsou chátrající domy, z kterých se museli vystěhovat nájemníci.

Související

Squatteři se na Twitteru pochlubili první fotkou z místa. (26.11.2022)

Nová Klinika? Squatteři obsadili prázdný dům ve Strašnicích, po dohodě odešli

Squatteři organizovaní skupinou Opravdu Dobré Squaty (ODS) dnes obsadili prázdný bytový dům v Malínské ulici v pražských Strašnicích s cílem vytvořit tam kulturní a sociální centrum. Na místo přišli kolem poledne, následně dorazili i policisté a zástupci Prahy 10, která má budovu ve správě. Po několikahodinovém vyjednávání nakonec squatteři souhlasili, že budovu opustí výměnou za to, že se s jejich zástupci starosta Prahy 10 Martin Valovič (ODS) sejde a budou jednat o poskytnutí vhodných prostor pro zamýšlené aktivity. Odešli po 18:00.
Ilustrační fotografie.

Squatteři mohou dál užívat dům ruského oligarchy, rozhodl soud

Skupina squatterů od poloviny října obývá pětipatrový dům v centru Amsterodamu, který patří ruskému podnikateli, spoluzakladateli internetové společnosti Yandex Arkadiji Voložovi. Nizozemský soud ve středu rozhodl, že squatteři budovu nemusejí opustit, napsal dnes deník The Guardian.

Více souvisejících

squateři Praha Policie ČR

Aktuálně se děje

před 46 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Policie ČR

Sebevrah ve Zlíně nepřežil pád v obchodním centru

Tragédie se v pátek odpoledne stala v obchodním centru ve Zlíně, kde došlo k pádu člověka. Muž na místě podlehl zraněním, která utrpěl. Případem se zabývá policie. Vše zatím nasvědčuje tomu, že šlo o sebevraždu.

před 4 hodinami

včera

včera

včera

včera

Teroristé Hamásu

Hamás chce uzavřít dohodu, pokud Izrael zastaví válku v Gaze

Palestinské militantní hnutí Hamás oznámilo svou neúčast na dalších jednáních během probíhající války v Pásmu Gazy, je však připraveno uzavřít úplnou dohodu včetně výměny unesených rukojmí a vězněných zajatců, pokud Izrael své tažení v pobřežní enklávě zastaví, uvedla agentura Reuters.

včera

Aktualizováno včera

včera

Úrokové sazby: Snazší začátky v investování díky vyšším úrokům u XTB

Úrokové sazby: Snazší začátky v investování díky vyšším úrokům u XTB

Svět investic rozhodně není jednoduchý, zejména v začátcích proto může být složité se zorientovat. Vždy je důležité se dobře informovat, než se do investování pustíte. Nicméně díky praktickým službám mohou být vaše první kroky jednodušší. Právě ty nabízí broker XTB. Jednou z výhod, které jistě oceníte, jsou vyšší úroky z vašich neinvestovaných prostředků.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Počasí způsobí problémy na západě. Meteorologové zpřísnili výstrahu

Počasí způsobí o víkendu problémy především na západě Čech. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v pátek aktualizoval výstrahu před vydatným deštěm a povodňovými jevy, u nichž zvyšuje stupeň nebezpečí pro některé oblasti na povodňové nebezpečí. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy