Albrightová se nečekaně pustila do Havla, "vyčítá" mu jednu věc

Praha - Bývalá americká ministryně zahraničí Madeleine Albrightová vyčítá někdejšímu českému prezidentovi Václavu Havlovi jedinou věc: že nezaložil vlastní politickou stranu. Albrigtová to dnes prohlásila na úvod dvoudenní výroční konference pražské pobočky amerického myšlenkového trustu Aspenský institut, která se věnuje geopolitickým změnám ve střední a východní Evropě v posledních 25 letech.

"Já mám jedinou kritiku na adresu prezidenta Havla, a to jsem mu řekla i do očí, že nechtěl založit politickou stranu," uvedla Albrightová, která byla blízkou přítelkyní Havla. "Myslím si, že ta morální moc, kterou měl, se určitým způsobem rozptýlila, protože neexistovala jeho politická strana," dodala bývalá šéfka diplomacie v administrativě amerického prezidenta Billa Clintona.

Na "ohnivé" debaty o založení Havlovy strany zavzpomínal také český velvyslanec v Londýně a někdejší Havlův mluvčí Michael Žantovský, který stojí v čele pražské odbočky Aspenského institutu. "Někteří z nás se ho snažili přesvědčit, uvrtat do toho. Bylo velké množství jeho podporovatelů, kteří chtěli být nějakým způsobem organizovaní, jiní naopak nechtěli," přiblížil Žantovský.

Účastníci konference v sídle Senátu se však nevěnovali pouze událostem před více než 20 lety. Albrightová se vyjádřila například také k posilování extremistických stran v Evropě. Pražská rodačka se znepokojením sleduje nejen v Česku nedostatek úcty k Romům.

Krátce po smrti Václava Havla Albrightová v rozhovoru pro iHned.cz prohlásila: "Jsem moc smutná. Já jsem si nikdy nepředstavovala, netroufala jsem si pomyslet, že bych mohla být ne jen známá, ale přítelkyně někoho tak vzácného, jako byl Václav Havel. Já jsem jej předtím, před rokem 1989, osobně neznala. Ale od našeho prvního setkání v lednu 1990 jsme se za těch 21 let stali opravdu moc, moc dobrými přáteli."

Albrightová se narodila v pražské židovské rodině na Smíchově. Byla však pokřtěna a vychovávána jako katolička a o svém židovském původu se podle vlastních slov dozvěděla až poté, co Washington Post publikoval reportáž, v níž bylo vzpomenuto, že její prarodiče a několik příbuzných se stali oběťmi holocaustu.

Její otec Josef Korbel byl československý diplomat. Hned po Hitlerově okupaci zbytku Československa v březnu 1939 se mu podařilo i s celou rodinou odejít do Londýna, kde ve sklepním bytě zažili německé bombardování.

Po odchodu z funkce ministryně zahraničí USA (1997 - 2001) se o ní spekulovalo jako o možné nástupkyni Václava Havla ve funkci prezidenta ČR. V letech 2003–2005 byla ve vedení Newyorské burzy. V současnosti přednáší na Georgetown University, podílí se na činnosti Národního demokratického institutu pro mezinárodní vztahy a je předsedkyní Komise pro posílení práv chudých.

23. 10. 2012 se v Paláci knih Luxor konala autogramiáda její nové knihy Pražská zima. Akce se zúčastnilo několik aktivistů z občanského sdružení Přátelé Srbů na Kosovu, kteří svérázným způsobem protestovali proti roli M. Albrightové na bombardování Jugoslávie v roce 1999 letadly NATO bez mandátu OSN, proti tomu, že nic neudělala proti vyhnání Srbů z Chorvatska, nebo že osobně vydělala na privatizaci kosovských telekomunikací.

Související

Joe Biden

Biden na pohřbu Albrightové: Vzpomínáme na dceru České republiky

Vzpomínáme na hrdou Američanku a dceru České republiky, řekl dnes na pohřbu bývalé ministryně zahraničí USA Madeleine Albrightové americký prezident Joe Biden. Věděla, jaké je snášet válku a prchat před pronásledováním, nikdo ve 20. a 21. století podle Bidena nebránil svobodu tak jako ona.
Jan Lipavský

Lipavský poletí na pohřeb Albrightové, v USA se setká s Blinkenem

Pohřbu bývalé americké ministryně zahraničí s českými kořeny Madeleine Albrightové se příští týden ve Washingtonu zúčastní předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS). Za vládu pojede šéf české diplomacie Jan Lipavský (Piráti), který se při cestě do Spojených států setká také se svým americkým protějškem Antonym Blinkenem a s kongresmany. Pohřeb Albrightové se bude 27. dubna konat v Národní katedrále ve Washingtonu.

Více souvisejících

Madeleine Albrightová Václav Havel

Aktuálně se děje

před 30 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Barrandovský most nebude opravený už na konci léta. Praha musí změnit plány

Špatná zpráva pro pražské řidiče přišla ve čtvrtek od vedení Technické správy komunikací hlavního města Prahy. Firma dnes oznámila, že rekonstrukce Barrandovského mostu se oproti poslednímu plánu protáhne. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy