Na cyrilometodějské oslavy přijely desetitisíce poutníků. Duka vyzdvihl hloubku velehradské tradice

Velehrad - Poutní mše na Velehradu, kterou vyvrcholily letošní oslavy příchodu slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje, navštívilo podle organizátorů odhadem 30.000 poutníků. V porovnání s loňskem, kdy se slavilo významné výročí 1150 let, to byla zhruba polovina.

Kardinál Duka v projevu poukázal na to, že dědictví víry není historicky chráněná památka, ale že víra je stálou formou života. "Víra, jako Boží dar, není sklerotický, či zkostnatělý postoj, který bychom chtěli mohli nazvat náboženským, nebo politickým přesvědčením. Víra, jak nám ukazuje Písmo svaté, velký dar svatého Cyrila a Metoděje slovanstvu ve srozumitelném jazyce, požaduje poznání a také i svobodný souhlas," uvedl.

Mše se zúčastnila více než desítka biskupů z České republiky, mezi hosty byl i americký biskup a potomek českých imigrantů Patrick Zurek. "Letos nejde o mimořádné výročí, ale každoroční oslavu patronů Evropy a apoštolů našich slovanských národů, zakladatelů naší národní kultury. Jde také o hlavní oslavu státního svátku. K oslavě žádného jiného státního svátku u nás se nekoná tak velké shromáždění," řekl hlavní celebrant olomoucký arcibiskup Jan Graubner.

Na nádvoří baziliky se scházeli lidé již od ranních hodin. Neodradilo je ani vrtkavé počasí a občasný déšť. Při zahájení mše se však nebe symbolicky vyjasnilo.

Odkaz soluňských věrozvěstů si připomínali lidé ve velkém loni, kdy se slavilo 1150 let od jejich příchodu. Během významného výročí si tehdy poutní mši nenechalo ujít odhadem na 60 tisíc poutníků. Podle Duky loňské oslavy přivedly ke spolupráci křesťanské církve i díky návštěvě ekumenického patriarchy Bartoloměje.

Křesťanská misie věrozvěstů položila ve druhé polovině 9. století základy vzniku českého státu. Na Moravu přišli z Byzance. Dokázali včlenit evangelium do tuzemské kultury a tu zapojili do života církve. Přeložili biblické a liturgické texty do srozumitelné řeči a upravili pro slovanskou řeč písmo."S loňským rokem se účast nedá srovnávat, slavilo se tehdy velké jubileum. I tak nás návštěvnost překvapila, přijelo více lidí, než jsme předpokládali," řekl tajemník Dnů lidí dobré vůle Josef Kořenek. Doplnil, že páteční benefiční koncert si nenechalo ujít na 20.000 lidí.Z hlediska policie byla slavnost klidná. Podle mluvčího uherskohradišťské policie Aleše Mergentala nezaznamenali policisté v souvislosti s oslavami žádný problém, potíže nebyly ani s dopravou.Zdravotníci ošetřili 25 lidí; což bylo proti předchozím roku podstatně méně. Pomoc jim už tradičně poskytli členové Maltézské pomoci. "Letos jsme měli tři úrazy obličeje. Lidé zakopli na nových kostkách, což se nikdy nestalo. Hodně jsme ošetřovali také lidi, kteří se spálili na sluníčku," řekla ČTK hlavní sestra Lucie Marešová. Dodala, že pomoc poskytli kvůli kolapsu i jednomu z ministrantů.Poutníci na Velehrad dorazili z Česka i zahraničí. Podle Kořenka šlo o věřící například z Německa, Maďarska, Rakouska a Polska. Pěšky dorazilo například devět skautů ze Slatinic na Olomoucku. "Vyrazili jsme už předevčírem a od Koryčan jsme šli pěšky. Spali jsme pod širákem. Je to už tradice," řekl ČTK skaut Vojtěch Bartek. Počasí však poutníkům nepřálo, déšť se zde střídal s ostrým sluncem a vyjasnilo se pouze při samotné mši.Odkaz věrozvěstů si v těchto dnech připomíná celá země. Jejich křesťanská mise položila ve druhé polovině 9. století na Moravě základy vzniku českého státu. Přeložili biblické a liturgické texty a upravili pro slovanskou řeč písmo, vytvořili světský a církevní zákoník a dali mnoho podnětů pro zpěv, ikonografii a kazatelskou činnost i pro politiku, diplomacii a hospodářství. Cyril zemřel v roce 869 v Římě, Metoděj, který pokřtil českého knížete Bořivoje, zemřel roku 885 a byl pohřben v některém z velkomoravských kostelů.

Související

Dárky, které si během Vánoc nadělujeme, jsou připomínkou toho, že se nám Bůh sám daruje a přichází na náš svět v podobě Ježíše. Pro mě jako farářku je těžké smířit se s představou, že někteří lidé jsou o svátcích sami, anebo nemají domov. Pokud víte o osamělých lidech, prosím, zavolejte jim, anebo jim napište, vyzývá ve svém svátečním slově farářka Církve československé husitské Martina Viktorie Kopecká. Komentář

Sváteční slovo farářky Martiny Viktorie Kopecké: Vánoce jsou o putování, nacházení cíle a naději. Zastavme se

Přicházejí každý rok. A pokaždé nás zastihnou v jiné fázi našeho životního příběhu. Vánoc se jednou téměř nemůžeme dočkat, a jindy se zase děsíme, že nevyhnutelně přijdou a s nimi všechny situace, na které nechceme ani pomyslet. Svátky mají mnoho podob, od těch v kostelích, až po ty, které prožívají lidé, kteří jsou sami se svým trápením. Vánoce jsou o putování a nacházení cíle, stejně tak to prožil Josef s Marií, kteří neměli, kde by hlavu složili. Pokud víte o osamělých lidech, prosím, zavolejte jim, anebo jim napište. Přeji vám, aby vám nadcházející dny daly vědět, že přichází naděje. A tu všichni moc potřebujeme, stejně jako určité zastavení, píše exkluzivně pro EuroZprávy.cz farářka Martina Viktorie Kopecká.
Myslbekova jezdecká socha sv. Václava na Václavském náměstí v Praze. Komentář

KOMENTÁŘ Tomáše Zdechovského: Svatý Václav se projevil jako schopný politik a zachránce národa. Jeho odkaz je aktuální i dnes

Svatý Václav, jehož výročí si dnes připomínáme jako Den české státnosti, má v našich dějinách mimořádné místo. Jeho význam pro českou společnost je hned dvojí. Jednak se stal hlavním patronem českého národa a do dějin se zapsal i jako člověk, který stál u samých počátků české státnosti. Ačkoli se jedná o významnou osobnost, panovníkův život je obestřený řadou záhad. Do současnosti nejsou úplně objasněné okolnosti jeho zavraždění, za kterým má stát bratr Boleslav. Otazníky také panují nad tím, zda k hrůznému činu ve Staré Boleslavi došlo 28. září v roce 935 anebo už v roce 929. K jeho odkazu, který je po tisících letech aktuální i dnes, se Češi obrací pokaždé, když je jim nejhůře. Svatý Václav se projevil jako velmi schopný politický vůdce, státník a zachránce národa.

Více souvisejících

poutníci / víra Cyril a Metoděj Dominik Duka

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

1. máj

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

včera

Počasí: Česko zasáhl silný vítr. Meteorologové vydali výstrahu

Meteorologové vydali výstrahu před silným větrem. Ten bude podle ČHMÚ.cz řádit na části území až do zítřejšího večera.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy