Petra Kvitová je špína, sdílel Huml z ČSSD a nastalo peklo. Chce tenistce sebrat občanství

Praha - Dvojnásobná wimbledonská vítězka Petra Kvitová se nijak netají svou změnou trvalého bydliště do Monaka kvůli vysokým daním v České republice. Tento krok rozdělil české politiky na dva tábory a zatímco jedni s ní bez výhrad souhlasí, jiní jejímu jednání nerozumí.

Kvitová svého prvního vítězství ve slavném Wimbledonu dosáhla v roce 2011. V té době ještě odvedla z finanční výhry daň v České republice. Po letošním druhém triumfu se ale situace změnila a díky vysokým tuzemským daním si tenistka přehlásila trvalé bydliště do Monaka.

S tímto krokem se ztotožnil například předseda hnutí Úsvit Tomio Okamura, který na sociální síti Facebook uvedl: "Je vidět, že ani jí se nechce darovat miliony státu, který je rozkrade a vyhodí na zbytečnosti. Náš stát musí začít hospodařit a chovat se tak, aby měli lidé více chuti daně platit. Jiná cesta v současném globalizovaném světě není. A už teď bohužel vidíme, že současná vláda rozhodně nebude motivací občanům k pocitu sounáležitosti s naší zemí."

Změna trvalého bydliště slavné tenistky nenechala chladným ani poslance za ČSSD Stanislava Humla. Ten na Facebooku sdílel komentář, v němž se píše: "Lépe bych své pocity vyjádřit nesvedl. Ano trénovala ve sportovištích postavených z daní chudších obyvatel, aby jako bohatší se mohla daním vyhnout."

V příspěvku dále stojí: "Petro jsi skvělá tenistka, ale jako člověk jsi špína! Obdobné jednání třeba Německá spolková republika pečlivě vyhledává a trestá nepodmíněným trestem a propadnutím majetku."

Psali jsme:
Nemám se za co omlouvat, tvrdí Huml a vše vysvětluje

Ačkoli tato slova nevychází přímo z úst poslance Humla, díky tomu, že je zveřejnil na svém profilu na sociální síti, se jich řada lidí okamžitě chytla a veřejnost se tak rozdělila na dva tábory. Zatímco jedni s tímto komentářem souhlasí, druzí nechápavě kroutí hlavou.

Lidé poslance Humla grilují. Oprávněně?

"Pane Humle, jste dost ubohý.," píše jeden z diskutujících v komentáři pod příspěvkem. "Pane humle, ani se budu omlouvat. jste prostě ho*no," přisadil si další diskutér.

Objevily se ale i komentáře, které dávají poslanci za pravdu. "Co dodat...také mne to zarazilo a je mi to i líto, pokud takto budeme uvažovat všichni co z toho našeho státu bude," uvedla jedna z diskutujících.

"Z čeho bude tenhle stát žít, pokud by všichni přestali platit daně?" stojí v dalším komentáři. "Ano. To je legální možnost Kvitové. Odstěhovat se do Monaka a žít tam. Jako monacká občanka. Proč pak ale v rozhovoru tvrdí že větsinu roku trénuje v ČR? Jde tedy jen o daňovou oje*ávku?" ptá se další diskutující.

V komentářích pod kontroverzním příspěvkem Huml sice na svou obranu podotkl, že Kvitová "je skvělá tenistka," o několik komentářů níže ale napsal: "Mělo by být ohodnoceno ztrátou občanství."

Server EuroZprávy.cz Stanislava Humla zkontaktoval s prosbou o vysvětlení příspěvku, poslanec nás následně v sms zprávě odkázal na vysvětlení, které zveřejnil na Facebooku. 

Text není a nebyl můj, vysvětluje Huml

Poslanec se následně pokusil celou věc vysvětlit a na sociální síti napsal další příspěvek: "Asi nazrál čas uvést věc na pravou míru. Včera jsem uveřejnil odkaz na článek Petra Pospíchala, který jsem přebíral od Daniela Rovného s tímto textem: Dobrý koment Daniel Rovný: 'Lépe bych své pocity vyjádřit nesvedl. Ano trénovala ve sportovištích postavených z daní chudších obyvatel, aby jako bohatší se mohla daním vyhnout. Petro jsi skvělá tenistka, ale jako člověk jsi špína! Obdobné jednání třeba Německá spolková republika pečlivě vyhledává a trestá nepodmíněným trestem a propadnutím majetku'."

K němu Huml dodal: "Text Daniela nyní uvozuji uvozovkami. Není a nebyl můj. Daniel vystihl velmi stručně a výstižně podstatu článku. Nenapsal bych to tak expresivně, ale s obsahem článku Petra Pospíchala vyslovuji souhlas. Nejde jen o Petru Kvitovou, ale obecně o problém, který by se měl řešit. Petr Pospíchal jej vystihl velmi přesně. Nemá smysl diskutovat o tom, co napsal Daniel Rovný, ale co napsal Petr Pospíchal."

Psali jsme:
Mach se zastal Kvitové: Není špína, Huml je pokrytec

I tento text ale vyvolal vlnu nevole u některých diskutujících. "Soudruhu Huml tohle může sdílet jen blb. Neměla by platit zmádné daně spíše by jí stát měl platit ua dobré jméno. Jenže to čloběk jako vy mepochopí. To ny podle vás měli vrátit občanství i zy co firmy převedli do daňových ráju? Protože nechtěj sponzorovat zy vaše blbosti jako porodné, pastelkovne a tak dál?" píše jeden z diskutérů.

"Vážený pane Humle, pokud s něčím souhlaste, tak s tím souhlasíte. Nejste malý smrad, ale politik, takže byste měl vážit slova a posoudit, co je politika hodno, či nikoli. Pokud to nedokážete, nemáte ve vládě, co dělat. I v tomto příspěvku píšete, že s výrokem souhlasíte...tak co se nám to tu snažíte namluvit? Buď víte, co píšete nebo ne," komentuje Humlova slova další diskutující.

"Mimochodem...co jste dokázal v životě Vy a co ona ve svých letech? Kdyby nepřišla revoluce, panáčkoval byste komunistům na povel," rozohnil se další diskutér.

Má Kvitová přijít o občanství?

Spolu s touto aférkou má poslanec Huml na kontě další, tentokrát na rádiu Impuls, kde uvedl: "Já si o tom ale vážně myslím, že bychom se měli zamyslet nad tím, že když někdo odejde z České republiky a přihlásí se do jiného státu, že by měl přijít o občanství v České republice. Odvrhuji to, že mi ta Česká republika k úspěchu i pomohla."

Humlovo vyjádření následně okomentoval šéf tenisového svazu Ivo Kaderka, který rádiu řekl: "Tady vždycky platilo, že se úspěch neodpouštěl – teď by se měl ještě i trestat. To je opravdu skandální, mně je to osobně hrozně líto. Pokud tam mluví něco o tom, že by měla opustit Českou republiku a někam se odstěhovat, tak to si myslím, že to je ten nejhorší příklad, jaký politik může lidem dávat."

Související

Zdeněk Ondráček na Donbasu

Ondráček je ve všem nevinně? Komunista se dočkal nečekaného zastání

Ministr zahraničí Tomáš Petříček, premiér Andrej Babiš i zahraniční výbor Poslanecké sněmovny se distancovali od cesty komunisty Zdeňka Ondráčka do mezinárodně neuznávané Doněcké republice. Komunista, který se sešel s hlavou tamních separatistů ale trvá na tom, že šlo o soukromou návštěvu, kterou nemusí vysvětlovat. Přestože se na něj valí kritika, dočkal se i zastání.

Více souvisejících

Stanislav Huml Petra Kvitová

Aktuálně se děje

před 8 minutami

Česko na hokejovém MS

Po Finech a Norech si Češi poradili i s dalším severským soupeřem. Kousající Dány přehráli 7:4

Čeští hokejisté si spravili chuť po posledním zápase, ve kterém museli skousnout první prohru, když nestačili na Švýcary až na nájezdy a tentokrát v základní hrací době si došli pro tři body v zápase s Dánskem. Jednalo se tak o třetího severského soupeře ve skupině A po Finsku a Norsku a podobně jako v těchto obou předešlých případech i tentokrát Češi vyhráli. První dvě třetiny sice bylo znát, že Dánsko není poslední léta nejoblíbenější soupeř českého národního týmu a i v tomto zápase nepříjemně dotahovalo a až do stavu 3:3 se hrál vyrovnaný duel. Ve třetí třetině se ale rozvolnila stavidla natolik, že umožnila Čechům vstřelit další čtyři branky, zatímco Dánové se do konce zápasu zmohli už jen na jednu trefu. 

před 25 minutami

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Robert Fico

Atentátník na Fica se sám stal terčem útoku

Údajný útočník, který ve středu střílel na slovenského premiéra Roberta Fica, se v roce 2016 stal sám terčem útoku. Juraj Cintula tehdy pracoval jako ochranka obchodního domu ve městě Levice.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Vlastimil Harapes

Zemřel známý baletní mistr Vlastimil Harapes

Česko zasáhla ve středu smutná zpráva. Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. O jeho úmrtí informovalo Národní divadlo. Harapes v poslední době bojoval s vážnými zdravotními problémy. 

před 5 hodinami

Aktualizováno před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Izraelská armáda oznámila, že zabila vysoce postaveného velitele Hizballáhu

Izraelská armáda ve středu oznámila, že při úterním útoku na jihu Libanonu zabila vysoce postaveného velitele libanonského šíitského hnutí Hizballáh. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy