Stavba protipovodňových opatření Spolany zřejmě začne v roce 2020

Neratovice - Stavba protipovodňových opatření kolem chemického závodu Spolana v Neratovicích by mohla začít v roce 2020. Studii projektu za více než 1,3 miliardy korun chemička připraví do konce letošního roku.

Studie bude obsahovat hodnocení různých alternativních řešení protipovodňové ochrany Neratovicka jako celku, ale také jednotlivě Spolany a obcí v jejím okolí. Studie by měla zahrnovat popis stavby, rozsah prací, odhadované náklady a čas potřebný pro uskutečnění projektu. Mělo by jít například o soustavu hrází.

"Zejména by měla dát odpověď na možnosti zmírnění či úplného odstranění negativních vlivů způsobených povodněmi s ohledem na výši požadovaných investic v poměru k výši škod způsobených záplavami," uvedla manažerka komunikace Spolany Jitka Němečková.

Konečná rozhodnutí o stavbě, která by mohla být částečně placena z programu ministerstva zemědělství, budou učiněna až po předložení studie proveditelnosti, která bude stát přibližně milion korun. Spolana uhradí 70 procent nákladů studie, zbytek uhradí obce.

"Pokud se nám potom podaří dovést jednání ke vzájemné shodě, počáteční realizace protipovodňové ochrany mohou začít již v roce 2020," informovala manažerka komunikace. Podle ní musí Spolana brát v úvahu čas potřebný k získání potřebných povolení, jako jsou například studie vlivu na životní prostředí EIA nebo stavební povolení.

V roce 2002 zasáhly velkou část Spolany ničivé povodně. Jejich následkem byly desítky tun jedovatých látek vyplavených do vody či uniklých do ovzduší. Vedení firmy poté opakovaně čelilo kritice vedení i obyvatel okolních obcí a měst i médií, že informovalo o rozsahu povodní i jejích následcích nepřesně a se zpožděním.

Od té doby Spolana vylepšila zabezpečení svého areálu, havarijní plány, informační systém i vztahy s obcemi. Kvůli loňským záplavám byla firma více než dva měsíce odstavena z provozu, žádné nebezpečné látky ale podle firmy z areálu neunikly.

Související

Spolana Neratovice

Jedy v ovzduší. Největším znečišťovatelem byla loni opět Spolana, tvrdí Arnika

U většiny sledovaných látek znečišťujících ovzduší zaznamenala ekologická organizace Arnika loni pokles množství oproti roku 2018. Výjimkou jsou například emise rtuti. Na dnešní on-line tiskové konferenci k představení žebříčků za rok 2019, které čerpají z dat Integrovaného registru znečišťování (IRZ), to řekl vedoucí programu Toxické látky a odpady Jindřich Petrlík.
Aktivisté blokují elektrárnu Chvaletice

Česko nejvíc zamořuje Spolana. Značně si pohoršila elektrárna Chvaletice, tvrdí Arnika

Chvaletická hnědouhelná elektrárna loni výrazně zvýšila emise rakovinotvorných látek, skleníkových plynů a jedovaté rtuti. Podle organizace Arnika tak elektrárna loni zaznamenala nejvyšší nárůst škodlivin ze sledovaných firem. Vyplývá to ze žebříčků za rok 2018, které čerpají z dat Integrovaného registru znečišťování (IRZ) a které dnes Arnika uvedla na tiskové konferenci.

Více souvisejících

Spolana Neratovice Povodně

Aktuálně se děje

před 26 minutami

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

před 50 minutami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Turecko, ilustrační foto

Turecko definitivně zastavilo veškerý obchod s Izraelem

Dva anonymní turečtí úředníci informovali agenturu Bloomberg, že Turecko úplně zastavilo veškerý obchod s Izraelem. Tím chce Ankara vyjádřit svůj nesouhlas s Izraelem kvůli jeho jednání v Pásmu Gazy, což ostře kritizuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

raketový systém Patriot

„Rusové se učí a upravují taktiku,“ říkají ukrajinští energetici. Firmám dochází peníze, žádají o Patrioty

Ukrajinští energetici se snaží opravit škody způsobené rostoucími ruskými vzdušnými útoky, které mají za cíl zničit ukrajinskou energetickou infrastrukturu, poškodit ekonomiku a podlomit morálku společnosti. Obávají se, že nedokáží zemi připravit na zimu, pokud spojenci Kyjevu neposkytnou systémy protivzdušné obrany, jako jsou americké Patrioty, které by pomohly zastavit další útoky Rusů na již poškozené elektrárny.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

FOTO: Vykolejený vlak skončil na dva kusy mimo trať. Jel přes 100 km/h

Drážní inspekce vyšetřuje čtvrteční nehodu vlaku, který bez strojvedoucího odjel ze stanice a po několika kilometrech jízdy vykolejil. Ze zveřejněných fotografií je zřejmé, že souprava skončila mimo trať a na dva kusy. Škoda činí několik milionů korun. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy