Vyšší platy státních zaměstnanců? Ani po dnešku není jasno

Praha – Premiér Bohuslav Sobotka, ministryně práce Michaela Marksová Tominová a ministr financí Andrej Babiš se dnes sešli se zástupci odborů. Tématem jednání bylo více peněz pro státní zaměstnance.

Koalice se domluvila na růstu platů ve veřejném sektoru o tři procenta. Odbory by ale chtěly víc. Budou proto jednat s experty z ministerstva financí. Dnešní schůzka však žádnou změnu nepřinesla.

vyjednavači se znovu sejdou ve čtvrtek. Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula je optimistický, dnes se prý k požadavkům odborů nikdo nestavěl negativně. „Myslím, že to bylo pozitivní a budeme hledat, jaké varianty přicházejí v úvahu," uvedl po schůzce. Jasno by podle něj mohlo být do 27. července, kdy se má sejit tripartita kvůli rozpočtu.

Odbory od počátku trvají na růstu platů o pět procent od ledna 2016. Odbory jako variantu navrhly přidání už od listopadu. Šlo by o podobný model jako loni. „Umíme si to představit. Zejména proto, že ekonomika je v dobré kondici, domníváme se, že zdroje budou," řekl Středula.

Hlavní slovo bude mít ministerstvo financí. Proti plošnému přidávání se ale postavili zástupci zaměstnavatelů. Podle prezidenta Svazu průmyslu a dopravy Jaroslava Hanáka by růst platů měl být spojen s kvalitou výkonu.

Související

Více souvisejících

peníze Státní správa mzdy / platy

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy