Správa železnice dnes převzala budovu centra Klinika

Praha - Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) dnes oficiálně předal budovu, kde působí Autonomní sociální centrum Klinika. Obdržela ji Správa železniční dopravní cesty (SŽDC).

Formální předání je součástí převodu budovy mezi úřady. Do budovy se kvůli špatným klíčům úředníci nedostali, prohlédli si jen garáže a zahradu. Aktivisté je dovnitř nepustili.

"O prohlídce bude proveden úřední zápis. Do protokolu zapíšeme, že část objektu jsme nebyli schopni prohlédnout," řekl novinářům mluvčí SŽDC Jakub Ptačinský. S aktivisty podle něj úřad zatím nejedná, jejich součinnost součástí předání nebyla.

Podle Jana Trnky z kolektivu Kliniky ale o další prohlídce jednají s ÚZSVM, původně byla domluvená na příští středu. "Jsme připraveni součinnost poskytnout," uvedl. Zda ale úředníky do budovy pustí nebo ne, zatím říct nechtěl.

O nevyužívanou budovu už mělo zájem několik státních institucí, zatím z převodu vždy sešlo. Původně v ní měla sídlit Generální inspekce bezpečnostních sborů, letos na jaře o ni požádal Úřad práce. Jemu nadřízené ministerstvo práce a sociálních věcí ale zájem poté odvolalo.

Budovu chtěl získat i pražský magistrát, město ale na rozdíl od státních institucí nemůže požádat Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových, který budovu dosud spravoval, o bezplatný převod majetku. Aktivisté spekulují o tom, že převod na správu železnic měl hlavně zabránit Praze budovu získat.

SŽDC podle Ptačinského plánuje budovu rekonstruovat, poté v ní budou její zaměstnanci. "Měla by tu sídlit Správa železniční geodézie, která má desítky zaměstnanců a zatím sídlí v komerčním pronájmu," vysvětlil mluvčí. Podle aktivistů ale bude pro změnu užívání budovy potřebná i změna územního plánu, takže nové využití může mít budova třeba až za čtyři nebo pět let.

Související

Vyklízení centra Klinika

Aktivisté to vzdali. Po sedmi dnech opustili střechu Kliniky

Skupina aktivistů dnes odpoledne sestoupila ze střechy bývalé plicní kliniky v Jeseniově ulici na pražském Žižkově. ČTK to řekl zástupce Kliniky Arnošt Novák. Upozornil na to Seznam Zprávy. Na střeše byla skupina asi pěti lidí od čtvrtka minulého týdne. Byli jediní, kteří budovu po zásahu exekutora neopustili. Nevyužívaný dům aktivisté obsadili v roce 2014.

Více souvisejících

SŹDC (Správy železniční dopravní cesty) Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) Klinika (sociální centrum)

Aktuálně se děje

před 50 minutami

Volodymyr Zelenskyj (Ukrajina)

Západ se bojí, říká Zelenskyj s ohledem na válku na Ukrajině

Západ se bojí nejen porážky Ruska, ale i porážky Ukrajiny. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj to v rozhovoru pro AFP označil za absurdní. Západním spojencům vyčetl například to, že Kyjevu zakázaly používat dodané zbraně k útokům na ruské území. Moskva chce podle Zelenského zaútočit na Charkov, přičemž nemá dost sil k novému útoku na Kyjev. 

před 1 hodinou

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

MS v ledním hokeji: Češi nepovolili Rakušanům další překvapení. Porazili je 4:0 a čtvrtfinále mají jisté

Poté, co nejprve Rakušané potrápili Švýcary (4:5) i Kanaďany (6:7 po prodloužení) a posléze dokázali porazit Finsko 3:2, se naši jižní sousedé v pátek večer v pražské O2 Areně představili proti svěřencům kouče Radima Rulíka. Ten své mužstvo na nevyzpytatelného soupeře připravil, a i když především druhá třetině herně nebyla podle českých představ, výsledkově k žádnému překvapení tentokráte naštěstí nedošlo. Utkání dospělo k české výhře 4:0.

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Markéta Pekarová Adamová

Pekarová Adamová vyrazila do Pobaltí. Lotyšsko dá čtvrt miliardy na munici pro Ukrajinu

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) navštívila v rámci baltské cesty Lotyšsko. V Rize jednala s předsedkyní parlamentu Daigou Mieriņou o dalších způsobech podpory Ukrajiny a s premiérkou Evikou Siliņou o bezpečnostní i ekonomické spolupráci. Na místní vojenské základně navštívila také české vojáky pomáhající chránit východní křídlo NATO.

včera

včera

Pavel Novotný (ODS) na 29. kongresu strany

ODS rozhodne o osudu Pavla Novotného až po eurovolbách

Výkonná rada ODS bude v úterý 11. června rozhodovat o osudu starosty pražských Řeporyjí Pavla Novotného, jemuž kvůli některým vyjádřením hrozí vyloučení z vládní strany. Informovala o tom agentura ČTK. Rozhodnutí tak padne až po volbách do Evropského parlamentu. 

včera

Princ William se svou rodinou

Princ William obstál v těžké zkoušce. Spekulace jeho ženě na zdraví nepřidaly

Britskou monarchií v prvních měsících letošního roku otřásly diagnózy, které si vyslechli král Karel III. a princezna Kate. U obou členů královské rodiny byla odhalena rakovina. Oporou jim samozřejmě jsou nejbližší, důležitá je zejména role prince Williama. Následník trůnu se ale s atmosférou v Británii vyrovnával dost těžce. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Pellegrini: Fico si útok pamatuje a po atentátu byl při vědomí. Ve hře je převoz do Bratislavy

Lékařské konzilium by mělo v pondělí rozhodnout o další léčbě postřeleného slovenského premiéra Roberta Fica, který po středečním atentátu podstoupil ve fakultní nemocnici v Banské Bystrici pětihodinovou operaci. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy