O zprostředkování schůzky s Rathem požádal Pacovský, tvrdí exsenátor Dryml

Praha - Podle bývalého senátora Vladimíra Drymla o schůzku, kvůli které bývalý poslanec David Rath podle svého tvrzení předloni v květnu vypověděl plnou moc svým právníkům a dohodl se na zastupování s advokátem Michalem Pacovským, požádal sám Pacovský. Dryml to dnes řekl u Obvodního soudu pro Prahu 2, který se zabývá Rathovou žalobou na Pacovského.

Exposlanec po advokátovi požaduje omluvu a 100.000 korun kvůli advokátovu tvrzení, že ho bývalý poslanec a jeho obhájci v souvislosti s dohodou o zastupování obelhali. Pacovský už dříve uvedl, že si schůzku vyžádal Rath.

Obviněný Pacovský je strýcem soudce, který rozhodoval v Rathově kauze údajného braní úplatků za ovlivňování zakázek Středočeského kraje. Soud Rathovi nepravomocně uložil 8,5 let vězení, rozsudek nedávno zrušil odvolací soud. Rath v květnu 2015 u soudu tvrdil, že vypověděl plnou moc svým předchozím právníkům Adamu Černému a Romanu Jelínkovi, a že s Pacovským o den dříve podepsal plnou moc o zastupování.

V den jednání zaslal Pacovský Krajskému soudu v Praze e-mail, kde uvedl, že plnou moc Rathovi obratem vypověděl. Domníval se prý, že má exposlance zastupovat v jiné kauze, případ měl totiž kvůli rozdělení kauzy novou spisovou značku. „Požádal mě (Pacovský), jestli bych mohl zprostředkovat schůzku s panem Rathem, že by mu rád pomohl. Rath mi řekl, že by se s ním rád setkal. Podle mých informací se i setkali, ale u toho už jsem nebyl," řekl dnes soudu Dryml. Předpokládal prý, že se Rath s Pacovským dohodli.

Sekretářka Pacovského uvedla, že Rath sice advokátovu kancelář navštívil, nebyl ale předem ohlášen. Jestli byla schůzka nečekaná i pro Pacovského, prý neví. S Pacovským a Rathem vyplňovala plnou moc, podle Ratha i ověřovala spisovou značku kauzy.

Rath Pacovského žaluje kvůli jeho vyjádření pro média, kde advokát tvrdí, že ho Rath a jeho advokáti obelhali. Soudu dnes předložil několik zpráv, kde se advokát ke kauze vyjadřuje. Pacovský mimo jiné uvedl, že z něj plnou moc vylákali podvodem, údajně nevěděl, že se jedná o případ, který soudí jeho synovec. Podle České advokátní komory se Pacovský dopustil kárného provinění tím, že Rathovi vypověděl plnou moc, aniž by toto vypovězení opřel o zákonný důvod. Následně se nedostavil ani k hlavnímu líčení. Za tento postup mu ČAK loni v lednu uložila pokutu 15.000 korun.

Nepravomocný rozsudek, kterým byl Rath uznán vinným z přijímání úplatků, zrušil loni v říjnu odvolací soud. Odposlechy, která byly stěžejním důkazem obžaloby, byly podle soudu pořízeny nezákonně, a v hlavním líčení je proto nelze použít. Proti rozhodnutí už podal stížnost ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO).

Související

David Rath

David Rath byl propuštěn z vězení, kde si odpykával trest za korupci

Bývalý středočeský hejtman David Rath v úterý opustil brněnskou věznici, kde si od počátku ledna odpykával trest za korupci. ČTK to sdělil advokát někdejšího politika Roman Jelínek. Ratha poslal soud za mříže loni v červnu, kdy mu ve druhé větvi kauzy manipulací při zadávání zakázek ve Středočeském kraji o rok prodloužil už dříve uložený sedmiletý trest. Svaz pacientů ČR ve středu oznámil, že do konce května jmenuje Ratha pacientským ombudsmanem pro celou ČR. Rath ČTK v SMS zprávě zatím pouze napsal, že ho nyní čeká dost práce. Působí též jako lékař v Poliklinice u svatého Jakuba Hostivice, kde ale dnes dopoledne nebyl, řekla ČTK pracovnice polikliniky.

Více souvisejících

David Rath Michal Pacovský (advokát)

Aktuálně se děje

před 30 minutami

Josef Středula

Odboráři opustili jednání tripartity, potvrdil Středula. Podle vlády k tomu nebyl důvod

Odboráři předčasně opustili pondělní jednání tripartity, informovala ČT s odkazem na předsedu ČMKOS Josefa Středulu. Zástupci vlády, zaměstnavatelů a odborů řešili například aktuální situaci v zemědělství, ukotvení duálního systému vzdělávání do školského systému či vytvoření seznamu zemí, jejichž občané nebudou potřebovat k práci v Česku zvláštní povolení.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 3 hodinami

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Putin nařídil ruské armádě manévry s nácvikem použití taktických jaderných zbraní

Na pokyn prezidenta Vladimira Putina se ruské ministerstvo obrany připravuje na vojenské cvičení, které zahrne simulaci použití taktických jaderných zbraní. Cvičení, které má prověřit připravenost nestrategických jaderných sil k plnění bojových úkolů, bude realizováno v blízké budoucnosti. Informuje o tom Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy