Ochránci soukromí loni rozdali pokuty za šest milionů, prověřili i uprchlická zařízení

Praha - Úřad pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) loni na pokutách vybral přes šest milionů korun, což je čtyřnásobek při srovnání s rokem 2015. Kontrolou prošly nejen soukromé firmy, ale i státní instituce včetně ministerstev či uprchlických zařízení.

Nejvyšší sankci udělil společnosti T-Mobile, a to 3,6 milionu korun. Operátor dostal pokutu v polovině loňského roku kvůli tomu, že dostatečně nezabezpečil data svých klientů před jejich odcizením svým zaměstnancem.

Mezi odcizenými údaji byla jména, data narození, adresy, telefonní čísla, zákaznické kódy, údaje o tarifech, průměrných útratách a značkách zařízení i čísla účtů. Operátor postih přijal. Sankci označil za nepřiměřenou, ale neodvolal se.

V uprchlických zařízeních problémy nebyly. Naopak ministerstvu práce a sociálních věcí úřad uložil pokutu ve výši 150.000 korun za to, že nedostatečně kontrolovalo zálohovaná data žadatelů o dávky v pronajatých externích datových centrech.

Předsedkyně úřadu Ivana Janů ve zprávě poukázala na to, že ÚOOÚ byl loni na rozdíl od minulosti jen několikrát opomenut jako připomínkové místo. Jako příklad uvedla návrh novely zákona o zpravodajských službách, v němž byla navrhována reforma dozoru nad zpravodajskými službami.

Související

Dominik Feri (TOP 09)

ÚOOÚ odložil přestupkové řízení ve Feriho kauze

Úřad na ochranu osobních údajú (ÚOOÚ) odložil přestupkové řízení s někdejším poslancem Dominikem Ferim. Týkalo se zveřejnění části spisu v rámci kauzy, kterou aktuálně projednává Obvodní soud pro Prahu 3.
Ilustrační foto

ÚOOÚ si posvítil na nevyžádaná obchodní sdělení, udělil pokuty za statisíce

Za nevyžádaná obchodní sdělení Úřad pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) loni podle výroční zprávy uložil tři desítky pokut v souhrnné výši 828.000 korun, nejvyšší byla čtvrtmilionová. O rok dříve v této oblasti úřad udělil také tři desítky pokut, ovšem v souhrnné výši 2,9 milionu korun, nejvyšší sankce činila 600.000 korun.

Více souvisejících

úooú pokuty ministerstva Ministerstvo vnitra

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Volodymyr Zelenskyj

Nuda. Nezajímavé. Zelenskyj zesměšnil ruského prezidenta Putina

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj označil komentáře ruského prezidenta Vladimira Putina, které zpochybňují jeho legitimitu, za nudné a nezajímavé. Naopak za nelegitimního označil ruského prezidenta. Uvedl to v rozhovoru, který dnes publikoval kazachstánský server Vlasť.

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Češi se probojovali do finále MS v hokeji

Mimořádná zpráva Česká euforie. Národní tým je na MS v hokeji ve finále, zahraje si v Praze

Pokud byl plán svěřenců kouče Radima Rulíka pro semifinále se Švédy nenechat nic náhodě, tak to splnili měrou vrchovatou. Od začátku do konce totiž si šli za jasným cílem, nedat soupeři ani čichnout a dojít tak do vytouženého finále. Svými dvěma brankami režírovali toto neuvěřitelné tažení za vítězstvím jak David Kubalík, tak Lukáš Sedlák, přičemž nejvíc kanadských bodů zaznamenala Nečasova formace, přičemž sám Nečas zaznamenal hned čtyři z nich. A samozřejmě přispěl stále klidně chytající Lukáš Dostál. 

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Nemocnice sdělila nové informace o stavu postřeleného Fica

Slovenský premiér Robert Fico se cítí lépe, uvedla dnes odpoledne nemocnice v Banské Bystrici, kde se léčí ze střelných zranění po atentátu z minulého týdne. Ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok v rozhovoru pro RTVS řekl, že premiérův stav je stále vážný, ale stabilizovaný.

včera

včera

včera

včera

včera

Nepravdivé a neslýchané. Izrael se brání obvinění z genocidy v Pásmu Gazy

Úřad izraelského premiéra Benjamina Netanjahua v pátek označil obvinění z genocidy, které vůči Izraeli vznesla Jihoafrická republika (JAR), za nepravdivé a neslýchané. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy