Přijímání k Nejvyššímu soudu bez praxe? Návrh vyvolal bouřlivou polemiku

Praha - Soudcovská unie dnes varovala před záměrem předsedy Nejvyššího soudu Pavla Šámala jmenovat k soudu i právníky bez soudcovské praxe. Prezidentka profesního sdružení Daniela Zemanová na tiskové konferenci upozornila, že pro taková rozhodnutí zatím neexistují dostatečná pravidla. Soudce Nejvyššího soudu má přitom vliv na celostátní judikaturu a justici jako celek. Pokud se k soudu někdo výjimečně dostane zvnějšku, měl by mít podle unie za sebou jasnou, dlouhou a čitelnou profesní stopu.

Šámal v médiích avizoval, že soudcem jeho soudu by se brzy mohl stát i právník teoretik. O některých možných kandidátech prý již hovořil s ministrem spravedlnosti Robertem Pelikánem (ANO).

Média zmiňovala například někdejšího náměstka ministerstva Filipa Melzera nebo dalšího akademika a odborníka na občanské právo Petra Lavického. Šámal ani Soudcovská unie se ke konkrétním jménům nevyjádřili. Nejvyšší soud svolal kvůli procesu jmenování soudců na odpoledne tiskovou konferenci.

"Není sporu o tom, že zákon o soudech a soudcích připouští jmenovat soudcem osobu bez předchozí soudní praxe. My ale říkáme, že je špatné, že zákon nestanoví žádná pravidla, která při tomto kroku musí být dodržena," vysvětlila Zemanová. Podle ní by měla být jasně určena kritéria, která musí adept splňovat, i okruh lidí, kteří budou jejich splnění posuzovat. Problematiku by měl upravovat přímo zákon, nikoliv jen interní pravidla pro předsedu soudu.

"Pevně doufám, že k rychlému jmenování konkrétních osob teď nedojde," konstatovala šéfka unie. Poukázala na to, že pro jmenování soudcem Nejvyššího soudu stačí v Česku na rozdíl od jiných evropských zemí souhlas pouze tří lidí: prezidenta, ministra spravedlnosti a předsedy soudu. Podle ní je to naprosto nedostatečné. V Německu například o jmenování rozhoduje komise, která má tři desítky členů, ve většině evropských států podléhá jmenování schválení Parlamentem nebo vládou.

"Neznamená to, že si Soudcovská unie myslí, že na Nejvyšší soud nikdy nemá přijít osoba zvnějšku - justice se nemá v žádném případě zapouzdřovat. Zdůrazňujeme ale, o jak závažné rozhodnutí se jedná," doplnila Zemanová, která působí na Nejvyšším správním soudu.

Viceprezident unie Tomáš Novosad podotkl, že soudci, kteří aspirují na post u Nejvyššího soudu, tam nejprve absolvují roční až dvouletou stáž a teprve na základě tohoto jejich působení se rozhoduje o tom, zda jsou pro práci vhodní. U lidí zvnějšku by tato praxe zcela odpadla, a předem by tak vůbec nebylo zjevné, jakým způsobem budou soudit. Podle něj by tak jiní než kariérní soudci měli být jmenováni jen ve zcela výjimečných případech, a to nejprve k soudům nižších stupňů.

Související

soudy

Legendární Boris Becker musí do vězení. Měl mařit insolvenční řízení

Držitel šesti grandslamových titulu a jedna z tenisových legend Boris Becker musí nastoupit do vězení, kde si má odpykat dva a půl roku kvůli tomu, že měl od roku 2017 několikrát mařit insolvenční řízení. Takový verdikt nad ním vynesl londýnský soud, avšak může se proti němu z vězení odvolat. Becker totiž dlouohodobě svou vinu odmítá.
Miloš Zeman

Zeman chce se jmenováním předsedy NSS počkat na ministra

Prezident Miloš Zeman chce se jmenováním předsedy Nejvyššího správního soudu (NSS) a nového ústavního soudce počkat na nového ministra spravedlnosti. ČTK to dnes řekl prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. Obě významná justiční místa se uvolní v příštích týdnech.

Více souvisejících

Soudnictví Nejvyšší soud Pavel Šámal (nový předseda NS) Robert Pelikán zákony

Aktuálně se děje

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

před 6 hodinami

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

před 7 hodinami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 12 hodinami

před 13 hodinami

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy