Vláda projedná sloučení tarifů ve veřejném sektoru

Praha - Pracovníci s nižšími příjmy, kteří pracují ve veřejném sektoru, by si mohli od července polepšit. Umožnit to má snížení počtu platových tabulek z devíti na šest.

Část zaměstnanců by se tak posunula do vyšších tarifních stupňů. Někteří by si polepšili o 9,4 procenta, jiní o 5,1 procenta. Návrh podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) projedná vláda. Změna by letos ve druhém pololetí podle podkladů pro kabinet stát přišla navíc na 1,08 miliardy a kraje a obce pak na 763,9 milionu.

"Navržené opatření není finančně zabezpečeno ve státním rozpočtu, proto je nutné pro jeho realizaci potřebné finanční prostředky zajistit," uvedlo v podkladech ministerstvo práce, které návrh nařízení připravilo. Legislativní plán resortu na letošek s tímto předpisem nepočítal. Vláda materiál na svém webu zveřejnila v polovině února, zatím ho neprojednala.

Proti zvyšování výdajů z rozpočtu se staví ministerstvo financí. Další sumy nechtějí vynakládat ani kraje. Představitelé asociace krajů si už dřív stěžovali na dopad vládních nařízení na krajské rozpočty. Zmínili třeba stanovené zvýšení mezd řidičů autobusů.

Ministryně práce Michaela Marksová (ČSSD) v únoru na tiskové konferenci řekla, že díky navrhovanému nařízení o snížení počtu tarifů by si přilepšilo 93.000 zaměstnanců státu a 72.000 pracovníků, které platí samosprávy. Víc by si měli vydělat lidé v sociálních službách či kulturních zařízeních, umělci, nepedagogičtí pracovníci ve školství, zdravotníci, technický personál i administrativní síly.

Související

Petr Fiala (ODS), předseda vlády Komentář

Dobře fungujícímu státu je jedno, jestli je malý nebo velký. Češi si to musí uvědomit

Za éry vlád, ve kterých měl hlavní slovo téměř vždy Andrej Babiš, vzrostl počet státních zaměstnanců o 40 tisíc. A ač se to zdá být na tuzemské poměry neuvěřitelné, veřejnost i přes zdánlivě líbivé sliby levicově-populistických politických uskupení, že se o veřejnost postarají právě nárůstem počtu státních zaměstnanců, tedy možná pro někoho zjednodušeně „velkým“ státem, rozhodla o vítězství volební koalice Spolu a PirStan a ukázala, že to tak být nemusí. Otázkou však pořád zůstává, zda bude stát, na který se spoléhá stále více lidí v tuzemsku, méně rozhodovat jako vrchnost o životech lidí, nebo naopak více.
Ivan Bartoš (Piráti)

Vláda slibuje dokončení trestního řádu i digitalizace veřejné správy

Koaliční vláda Petra Fialy (ODS) chce do tří let dokončit digitalizaci služeb veřejné správy. Nejpozději v roce 2023 by podle ní měla také skončit povinnost nosit s sebou průkazy a dokumenty, pokud si je stát může ověřit jinak. Plánuje vytvořit Portál podnikatele a jednotné digitální tržiště. Hodlá rovněž vytvořit platformu pro spolupráci veřejného a soukromého sektoru na poli kybernetické bezpečnosti. Vyplývá to z vládního programového prohlášení.

Více souvisejících

veřejná správa Vláda ČR mzdy / platy

Aktuálně se děje

před 25 minutami

Česko na hokejovém MS

Po Finech a Norech si Češi poradili i s dalším severským soupeřem. Kousající Dány přehráli 7:4

Čeští hokejisté si spravili chuť po posledním zápase, ve kterém museli skousnout první prohru, když nestačili na Švýcary až na nájezdy a tentokrát v základní hrací době si došli pro tři body v zápase s Dánskem. Jednalo se tak o třetího severského soupeře ve skupině A po Finsku a Norsku a podobně jako v těchto obou předešlých případech i tentokrát Češi vyhráli. První dvě třetiny sice bylo znát, že Dánsko není poslední léta nejoblíbenější soupeř českého národního týmu a i v tomto zápase nepříjemně dotahovalo a až do stavu 3:3 se hrál vyrovnaný duel. Ve třetí třetině se ale rozvolnila stavidla natolik, že umožnila Čechům vstřelit další čtyři branky, zatímco Dánové se do konce zápasu zmohli už jen na jednu trefu. 

před 42 minutami

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Robert Fico

Atentátník na Fica se sám stal terčem útoku

Údajný útočník, který ve středu střílel na slovenského premiéra Roberta Fica, se v roce 2016 stal sám terčem útoku. Juraj Cintula tehdy pracoval jako ochranka obchodního domu ve městě Levice.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Vlastimil Harapes

Zemřel známý baletní mistr Vlastimil Harapes

Česko zasáhla ve středu smutná zpráva. Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. O jeho úmrtí informovalo Národní divadlo. Harapes v poslední době bojoval s vážnými zdravotními problémy. 

před 6 hodinami

Aktualizováno před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Izraelská armáda oznámila, že zabila vysoce postaveného velitele Hizballáhu

Izraelská armáda ve středu oznámila, že při úterním útoku na jihu Libanonu zabila vysoce postaveného velitele libanonského šíitského hnutí Hizballáh. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy