České úřady loni odebraly rodičům 3841 dětí, většinou kvůli zanedbání výchovy

Praha – Podle ročního výkazu ministerstva práce o ochraně dětí za loňský rok české úřady v roce 2016 odebraly z rodin celkem 3841 dětí. Rozhodly o tom soudy. V téměř 1700 případů bylo důvodem zanedbávání výchovy, ve 200 pak týrání či zneužívání.

Celkem sociální pracovníci řešili 9416 případů zneužívání, týrání a zanedbávání, tedy zhruba stejně jako v roce 2015. Proti roku 2006 je to ale téměř šestkrát víc.

Údaje o odebírání dětí a důvodech obsahuje výkaz ministerstva práce poprvé. Nadace Naše dítě před dvěma roky upozorňovala na to, že se v Česku ročně z rodin odebírají 2000 až 3000 dětí kvůli týrání, zanedbávání a zneužívání, ale i kvůli zadluženosti a špatné sociální situaci rodičů. Zástupci nadace proto žádali, aby rezort tyto informace shromažďoval.

Loni vydaly soudy 2796 předběžných opatření o odebrání dítěte a 1045 rozsudků, odebraných dětí bylo tedy 3841. Sociální pracovníci navrhli odebrání 2493 chlapců a dívek, čtrnáct návrhů podali státní zástupci a 1268 jiné osoby.

Ve 158 případech bylo důvodem odebrání týrání dítěte a ve 42 zneužívání. Za 1665 rozhodnutími bylo zanedbávání výchovy, za 937 výchovné problémy. U 1010 případů byly jiné překážky v péči. Rodič se nemohl o dítě starat třeba kvůli dlouhodobému pobytu v nemocnici či nástupu do vězení.

Týraných, zneužívaných a zanedbávaných dětí, jejichž případy sociální pracovníci řeší, přibývá. V roce 2006 jich ministerstvo evidovalo 1620, v roce 2010 téměř 5800 a loni pak přes 9400. Podle odborníků je jedním z hlavních důvodů to, že jsou lidé mnohem všímavější, špatné zacházení s dětmi netolerují a upozorňují na ně.

Nejvyšší soud na začátku roku 2011 uvedl, že chudoba a špatné bydlení nemohou být hlavní důvod k umístění dítěte do ústavu. Odebrat dítě je možné až tehdy, pokud jiná opatření nevedla ke zlepšení podmínek. Potřeba je také vyslechnout názor dítěte, nařídil Nejvyšší soud.

Podle zástupců organizací na podporu rodin je nutné posílit preventivní služby a práci s rodinou, aby dokázala potíže zvládnout a děti z ní nemusely odcházet. Netýká se to případů, kdy jde dětem o zdraví.

Na ochranu dětí se zaměřila i ombudsmanka Anna Šabatová. Loni zveřejnila výsledky dvouletého prověřování 142 stížností na práci takzvaných OSPODů, tedy orgánů sociálně-právní ochrany dětí. Pochybení zjistila u 77 případů. Sociální pracovníci třeba nekonali, zanedbali práci s rodinou či nevyčerpali všechny možnosti před odebráním dítěte.

Související

Ilustrační fotografie.

Co jste to za otce, obořil se soudce na muže. Za týrání synů dostal osm let

Brněnský krajský soud v pondělí odsoudil třiatřicetiletého muže k osmi letům odnětí svobody za dlouhodobé týrání dvou nezletilých synů a pokus těžkého ublížení na zdraví. Muž chlapce podle rozsudku fyzicky trestal i za drobné prohřešky, bil je násadou paličky na maso anebo je krmil jídlem určeným psům. 

Více souvisejících

Týrané děti týrání a zneužívání dětí Anna Šabatová soudy Ministerstvo práce a soc. věcí děti

Aktuálně se děje

před 31 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Barrandovský most nebude opravený už na konci léta. Praha musí změnit plány

Špatná zpráva pro pražské řidiče přišla ve čtvrtek od vedení Technické správy komunikací hlavního města Prahy. Firma dnes oznámila, že rekonstrukce Barrandovského mostu se oproti poslednímu plánu protáhne. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy