Kárný senát NSS potrestal teplického soudce, uvalil nezákonně vazbu

Brno - Kárný senát Nejvyššího správního soudu (NSS) dnes snížil teplickému soudci Miroslavu Čapkovi plat o 15 procent na čtyři měsíce. Kvůli stejnému případu už kárný senát dříve na měsíc snížil plat o 10 procent teplické žalobkyni Zuzaně Leitmannové.

Muž skončil ve vazbě kvůli podezření z ohrožování výchovy dítěte, což spočívalo v zaslání explicitní fotky vlastního těla 14leté dívce, a také kvůli přípravě jejího únosu. Jednorázové zaslání nemravného snímku však není natolik závažným prohřeškem, aby automaticky vyžadovalo stíhání a vazbu. Ani přečin únosu nebyl v dané situaci trestný, protože zůstal ve stadiu příprav. Muž se dostal na svobodu po zásahu dozorové státní zástupkyně. Stíhání zrušila a dala pokyn k propuštění.

Rozhodnutím o srážkách z platu kárný senát vyhověl předsedovi Okresního soudu v Teplicích Janu Tichému. Čapkovo pochybení je podle Tichého závažnější než chyba žalobkyně, protože právě soudce je konečným garantem zákonnosti. "Porušil povinnosti soudce, porušil je zaviněně, a porušil tak důvěru v nezávislé, nestranné a zároveň odborné rozhodování soudů," řekl na Čapkovu adresu Tichý.

"Takováhle věc se prostě stane, samozřejmě žádný soudce není stroj, každý může pochybit," reagoval Čapkův advokát Stanislav Balík. Více však zdůrazňoval svůj názor, že Tichý promeškal lhůtu pro podání kárné žaloby, Čapkovu chybu prý totiž mohl zaznamenat mnohem dřív, než mu o ní řekl okresní státní zástupce. Tichý dokonce ještě před tím nahlížel do usnesení a protokolu z vazebního zasedání, ovšem prý z jiných důvodů. Kárný senát nakonec dospěl k závěru, že Tichý lhůtu dodržel - nejsou důkazy, že by o chybě věděl dřív.

V 90. letech byl Čapek poslancem, poté se vrátil do taláru. Kárný senát mu před časem snížil plat o deset procent na čtvrt roku za to, že v první den komunálních voleb rozeslal e-mailem na tři desítky adres fiktivní přepisy údajných rozhovorů teplického primátora Jaroslava Kubery (ODS), které sám dostal z jiného zdroje. Čapek se obrátil na Evropský soud pro lidská práva, rozhodnutí zatím nepadlo.

Související

Václav Klaus

Klaus definitivně bez pokuty za projev bez roušky. NSS potvrdil její zrušení

Nejvyšší správní soud (NSS) potvrdil zrušení pokuty pro bývalého prezidenta Václava Klause za projev bez roušky v době pandemie covidu-19, zamítl kasační stížnost ministerstva zdravotnictví proti zrušujícímu rozsudku pražského městského soudu. Ministerstvo také musí Klausovi zaplatit náhradu nákladů řízení o kasační stížnosti, jde zhruba o 4100 korun. ČTK to zjistila z úřední desky NSS. Bývalý prezident dnes v reakci na rozhodnutí NSS pro ČTK uvedl, že vyhrál rozum nad snahou státu diktovat lidské životy.

Více souvisejících

Nejvyšší správní soud Miroslav Čapek (soudce) justice Teplice

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy