Blanenská soudkyně Sedláková přišla o funkci kvůli změnám rozsudků

Brno - Blanenská soudkyně Dana Sedláková byla odvolána z funkce. Nejvyšší správní soud ji vinnou ze změn rozsudků v šesti civilních záležitostech, kdy zcela změnila nebo otočila vyhlášení rozsudku oproti následnému písemnému vyhotovení. 

Předseda senátu Karel Šimka řekl, že se Sedláková dopustila závažných a nepřijatelných chyb opakovaně a chyběla jí sebereflexe. „Provedla to, co soudce nesmí nikdy provést. Rozhodnutí ve věcech, která vydala, změnila tak, že je modifikovala a v některých případech popřela. Popřela jednu z klíčových zásad rozhodovacích činností soudů," uvedl Šimka.

Soud připustil, že Sedláková neměla zlý úmysl, ani nechtěla nikomu stranit. „Měla pocit, že takový postup je lepší. I rozumné postupování má ale mantinely, nelze opakovaně porušit ty základní mantinely. To není možné tolerovat a zachovat jí funkci soudkyně," vysvětluje Šimka. V neprospěch soudkyně podle něj hrál i fakt, že byla přesvědčená o spiknutí proti ní. "Je to neschopnost vnímat rozumně svět kolem sebe," dodal Šimka.

Předsedkyně blanenského soudu Michaela Zummerová, která zproštění funkce u Sedlákové požadovala, novinářům řekla, že je s rozhodnutím spokojená. Vedení řízení označila za složité. Šimka měl totiž se Sedlákovou v síni několik slovních přestřelek a několikrát jí pohrozil, že ji nechá vyvést ze soudní síně.

Sedláková zvažuje podání ústavní stížnosti. U soudu připustila, že chybovala v jednom z případů, u ostatních to odmítla. Kárnou žalobu označila za vykonstruovanou kauzu, která měla vést k jejímu odvolání, aby se uvolnilo místo soudce pro další zájemce.

Zummerová podřízené vytýkala pochybení v 15 případech, v části z nich změnu mezi vyhlášením rozsudku a poté písemným odůvodněním, v dalších soudní průtahy nebo nerespektování soudů vyšších stupňů. Nejvyšší správní soud dnes část skutků vyčlenil k samostatnému řízení a zabýval se jen šesti případy, v nichž se soudkyni vytýkala změna rozhodnutí. Podle předsedy senátu Karla Šimky to byly věci vážnějšího charakteru. Sedláková s tím nesouhlasila a chtěla projednání celé záležitosti.

Související

Více souvisejících

Dana Sedláková (soudkyně) soudy

Aktuálně se děje

před 29 minutami

před 38 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Evropou prošly prvomájové demonstrace. V Německu a Francii zasahovala policie

Prvomájové demonstrace v Paříži a německých městech byly provázeny napětím a incidenty. V Paříži došlo k rozbíjení nejméně dvou výloh obchodů radikály, zatímco ve Stuttgartu se střetly protestující s policií, jak informovala agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy