Potřebujete na matriku? Zřejmě budete mít problém, část se jich zavře

Praha - Ministerstvo vnitra plánuje, že do konce roku skončí více než 400 matrik většinou v nejmenších obcích. Ministerstvo to oznámilo krajům, zavřela by se tak přibližně třetina těchto úřadů v zemi. Stát by měl ušetřit zhruba 150 milionů korun. O zrušení rozhodne ministr vnitra. Napsaly to dnes Hospodářské noviny (HN). Plán se podle deníku nelíbí starostům.

"Je to politické rozhodnutí. Buď řešíme efektivní stát, nebo říkáme, že tu ze sentimentu necháme úřady, kde jeden úkon stojí 50.000 korun," uvedl náměstek ministra vnitra Petr Mlsna. Matriky vystavují rodné listy, úmrtní listy a zaznamenávají sňatky.

"Z analýzy, kterou jsme si nechali vypracovat, plyne, že 400 až 450 matrik nevykoná ani dvacet matričních úkonů za rok," podotkl Mlsna. Stát přitom platí obcím za úředníka i v případech, kdy lidé jejich práci vyžadují jen málokdy. Mlsna proto navrhuje zavřít matriky tam, kde ročně provedou méně než 20 úkonů a do 20 kilometrů od obce je jiný úřad.

O zrušení rozhodne ministr vnitra v demisi Lubomír Metnar (za ANO) nebo jeho nástupce, v případě, že vznikne nová vláda. Ministr musí změnit vyhlášku, která obsahuje seznam obcí, kde tento úřad lidé najdou.

Starostům vadí to, že přijdou o úředníky, a stěžují si na to, že novinka zkomplikuje život hlavně starším a sociálně slabým lidem. "Není to dobrý krok. Jsme na okraji kraje a museli bychom jezdit 20 kilometrů do Dačic," citují HN starostu jihočeské obce Studená Vítězslava Němce (KSČM). Ve Studené funguje azylový dům a jeho klienti mohou mít problém zaplatit sto korun za autobus na nejbližší úřad. Mnohem lepší řešení by podle starosty bylo ponechat společnou matriku třeba pro tři sousední menší obce.

"Jestli chceme, aby lidé na vesnicích zůstávali, jde plán ministerstva přesně proti tomu. Lidem se vzdalují služby, přicházejí o školy a restaurace. Tohle je další krok, kdy říkáme, že nám na malých obcích nezáleží," komentoval plán jihočeský poslanec Jan Bartošek (KDU-ČSL). Na rušení matrik si u něj v posledních dvou týdnech stěžovali mnozí starostové z jeho regionu. V Jihočeském kraji se má zavřít téměř 50 matrik.

Související

Ministerstvo vnitra

Hamáček odložil změnu financování matrik, platit měla od ledna

Praha - Změnu financování matričních úřadů, které měly být od ledna financovány podle počtu provedených zápisů, ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) odložil. V tiskové zprávě dnes uvedl, že po jejím zavedení by na provoz matrik neměly některé radnice peníze. Sdružení místních samospráv ČR (SMS ČR), které se změnou dlouhodobě nesouhlasí, Hamáčkův krok uvítalo. Sdružení zdůraznilo, že se diskusi o změně financování nebrání, navrhuje ale, aby úřady dostávaly část financí paušálně.

Více souvisejících

matriky Ministerstvo vnitra Státní správa

Aktuálně se děje

před 37 minutami

Vlak odjel bez strojvedoucího a vykolejil. (2.5.2024) Prohlédněte si galerii

ČD ve čtvrtek odklidí vykolejený vlak, který ujel strojvedoucímu. Na trati bude výluka

České dráhy začnou ve čtvrtek ráno s odstraňováním dvou vozů, které vykolejily minulý týden u středočeského Klínce, informoval dopravce. Vozy budou nakolejeny s pomocí jeřábu a v rámci možností transportovány z místa po kolejích. Na trati mezi Čisovicemi a Měchenicemi tak bude muset být přerušen provoz, zajištěna bude náhradní autobusová doprava. 

před 55 minutami

Český tým bude na MS hrát v pražské O2 areně.

Bez Vrány, Noska či Chlapíka. Trenéři naopak ze zámoří povolali na domácí MS Kämpfa

Realizační tým české hokejové reprezentace v čele s koučem Radimem Rulíkem v neděli večer na tiskové konferenci oznámil, kteří hokejisté budou Česko reprezentovat na domácím světovém šampionátu, který v Praze a Ostravě odstartuje v pátek 10. května. Stalo se tak po odehrání generálky, tedy Českých hokejových her v Brně, v rámci nichž se Čechům výsledkově vůbec nedařilo, přičemž vstřelili jen dvě branky. Jinak všechny duely s Finskem (1:4), Švédskem (0:2) a Švýcarskem (1:2) prohráli. Z konečné nominace vyplývá, že se na domácím turnaji představí mimo jiné devět hokejistů ze zámoří, pět hráčů z evropských soutěží a 12 z české extraligy.

před 1 hodinou

Kerčský most spojuje pevninské Rusko s anektovaným poloostrovem Krym.

Kyjev by měl přehodnotit plány útoku na Krymský most, ukazují satelitní snímky

Případný ukrajinský útok na most spojující Rusko s anektovaným poloostrovem Krym už nemusí dávat takový smysl jako v minulosti. Britský deník The Independent upozornil, že Moskva přestala využívat Kerčský most k zásobování frontové linie. Odkazuje se na satelitní snímky společnosti Molfar. Rusové aktuálně využívají pozemní trasy na východě Ukrajiny. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Josef Středula

Odboráři opustili jednání tripartity, potvrdil Středula. Podle vlády k tomu nebyl důvod

Odboráři předčasně opustili pondělní jednání tripartity, informovala ČT s odkazem na předsedu ČMKOS Josefa Středulu. Zástupci vlády, zaměstnavatelů a odborů řešili například aktuální situaci v zemědělství, ukotvení duálního systému vzdělávání do školského systému či vytvoření seznamu zemí, jejichž občané nebudou potřebovat k práci v Česku zvláštní povolení.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

Ve Vatikánu zadrželi faráře z Česka. Měl u sebe pistoli

Během kontrolních opatření při vstupu do Vatikánu byl v minulém víkendu zadržen farář z České republiky, který při sobě měl vzduchovou pistoli, dva nože a šroubovák.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy