Portál občana? Lidé budou k e-výpisům z registrů potřebovat datové schránky

Praha - Elektronizace státní správy měla lidem usnadnit život, ve skutečnosti to tak jednoduché nebude. K e-výpisům z veřejných rejstříků budou občané kromě občanského průkazu s čipem potřebovat také svou datovou schránku. Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) si takzvaný Portál občana pochvaluje.

Bez datové schránky se lidé dostanou ke svým e-receptům a budou moci využívat služeb České správy sociálního zabezpečení, k ostatním službám budou mít jen informativní přístup, uvedl dnes Roman Vrba, ředitel odboru eGovernmentu na ministerstvu vnitra. 

"Poprvé občané budou moct díky elektronické občance neboli e-občance komunikovat se státem napřímo. Jediné, co k tomu potřebují, je ta nová e-občanka s čipem, její aktivace a čtečka karet," uvedl  Hamáček. Zřízení doporučil, podle něj to zjednodušuje komunikaci s úřady.

Výpisy údajů z registrů budou podle Vrby šifrované, a bude možnost si je elektronicky archivovat prostřednictvím datové schránky na dobu delší než stávajících 90 dnů. Ministerstvo chce datové schránky prosazovat kvůli tomu, že jejich bezpečnost a univerzálnost "je fakt super", uvedl Vrba.

Prostřednictví portálu občana by lidé měli mít přístup například ke svým údajům v registru obyvatel nebo v rejstříku trestů, zájem je o výpisy z bodového hodnocené řidičů. Ministerstvo dopravy ale vyžaduje pro vstup i číslo občanského průkazu, což by se do budoucna mělo podle Vrby změnit. "Myslím, že je to nadbytečné," uvedl Vrba.

O e-občanku podle vnitra požádalo za první tři červencové dny zhruba 27.700 lidí, z nichž asi 500 si ji za poplatek nechalo vyhotovit do 24 hodin a 2000 do pěti dnů. Standardní lhůta v rámci pravidelné obměny občanek je 30 dní.

K aktivaci čipu bude třeba podobně jako u platební karty či mobilního telefonu zadat čtyřmístný až desetimístný identifikační osobní kód (obdoba PINu), zadat bude třeba také deblokační osobní kód (obdoba PUKu). I lidé, kteří nebudou chtít čip aktivovat, budou muset při převzetí elektronické občanky sdělit čtyřmístný až desetimístný bezpečnostní kód. Má sloužit k bezpečnějšímu ověření totožnosti žadatele při osobním jednání s úřady.

Související

Ilustrační foto

Novou datovku stále nemá téměř 734 tisíc podnikatelů

Do datové schránky se zatím nepřihlásilo téměř 734.000 podnikatelů nebo nepodnikajících právnických osob, kterým stát letos schránku nově ze zákona zřídil. Celkově bylo nově aktivováno 1,8 milionu schránek a 1,077 milionu lidí se do nich přihlásilo. Vyplývá to z aktuálních údajů Digitální informační agentury (DIA), která správu datových schránek od dubna převzala.

Více souvisejících

Datové schránky Ministerstvo vnitra Portál občana občanský průkaz Jan Hamáček Státní správa

Aktuálně se děje

před 34 minutami

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

Kuleba: Rusko bude možné zapojit do mírových jednání až po mírovém summitu

Ukrajinský ministr zahraničních věcí Dmytro Kuleba zastává názor, že Rusko bude možné zapojit do mírových jednání, ale až po mírovém summitu, který se v polovině června uskuteční ve Švýcarsku bez účasti delegace z Moskvy.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy