Funkcionáři oceňují více peněz na sport, čerpání ale vázne

Funkcionáři oceňují navyšování objemu státních prostředků určených na podporu sportu. S jejich čerpáním jsou ale v praxi stále spojeny problémy, vyplynulo z ankety ČTK. Zástupci sportovního prostředí kritizují například pozdní vypisování dotačních programů. Svazy tak začátkem roku nevědí, kolik peněz a za jakých podmínek mohou očekávat. Některé si tak musejí půjčovat, než obdrží finance ze státního rozpočtu.

V roce 2016 bylo na sport ve státním rozpočtu vyčleněno 3,7 miliardy korun, v letech 2017 a 2018 to bylo 5,5 miliardy Kč a pro letošek to bude rovných sedm miliard korun. Problémy s vyplácením dotací jsou tak podle generálního sekretáře České unie sportu (ČUS) Jana Boháče způsobeny především nedostatečným počtem úředníků specializovaných na sportovní dotace na ministerstvu školství. "Je naprosto zřejmé, že to nemohou plnohodnotně stíhat, proto je všechno pozdě a není vše dokonalé," uvedl ve vyjádření pro ČTK.

Zpoždění se opakuje. "Je leden nového roku a sportovní svazy opět tradičně nevědí, kolik budou mít peněz, kdy je budou mít a jak je budou smět použít. To už je bohužel zaběhnutý rituál. Sportovní svazy si půjčují, kde mohou," uvedl Boháč. Například Český svaz kanoistů, Česká triatlonová asociace a Česká unie kolečkových bruslí dostaly půjčku z rezervního fondu svazů ČUS. Chyběly jim částky v řádech statisíců až milionů korun.

Problémy mají i lyžaři. "Pro nás jako zimní sport, kdy většina aktivit probíhá na počátku roku, je obzvlášť důležité mít finanční prostředky k dispozici včas," uvedl Svaz lyžařů ČR.

V nejistotě je Český olympijský výbor (ČOV), jehož financování se změní. Čeká na vypsání nového programu určeného specificky pro olympijské a paralympijské hnutí. "Pracujeme tudíž v rozpočtovém provizoriu a kromě toho, že nevíme, kdy bude program vypsán, netušíme ani výši přiděleného objemu dotací. Financování Českého olympijského hnutí zatím ohroženo není, ale situace je pro ČOV nejasná. Věříme, že se problém co nevidět vyřeší," uvedl předseda ČOV Jiří Kejval.

Také Fotbalová asociace ČR zatím neví, kolik peněz letos může očekávat. "Zatím nebylo rozhodnuto o žádosti, kterou jsme podávali v prosinci. Takže neumím být konkrétní, pokud jde o výši finančních prostředků, které by asociace mohla získat. Na druhou stranu jsem optimistou a doufám, že financování ze strany státu bude v trendu, který jak vedení ministerstva, tak i pan premiér signalizovali vůči celému sportu," řekl ČTK předseda FAČR Martin Malík.

"To znamená, že sport by měl postupnými kroky růst, abychom byli schopni pokrývat potřeby nejen na svazech, ale i u jednotlivých sportovců. Aby se celý český sport zvedal. Pevně doufám, že to takhle dopadne. Samozřejmě je tam celá řada věcí a otázek, které vyžadují do budoucna nějakou diskusi napříč sportovním odvětvím a ministerstvem," dodal.

Zástupci hokejového svazu považují za velký problém byrokracii spojenou s žádostmi o dotace. "Ta využití těchto prostředků značně komplikuje a nejen pro menší svazy může být neúnosná. V této oblasti se situace naopak zhoršila," řekl tiskový mluvčí Českého svazu ledního hokeje Zdeněk Zikmund. ČUS ale ocenil zjednodušení administrativy v programu Můj klub, jehož prostřednictvím plynou peníze přímo do klubů.

Čerpání peněz někdy sportovním organizacím ztěžují dotační podmínky. "Dotační programy jsou připravovány bez konzultace se sportovním prostředím, proto nevyhovují zcela potřebám, a mnohdy to limituje rozvoj a činnost spolků," řekl Boháč.

Problematická se ukázala být například dvacetiprocentní spoluúčast při nákupu vybavení pro reprezentaci v hodnotě nad 40.000 korun. Sportovní kluby a tělovýchovné jednoty také postrádají samostatný program určený na provoz a údržbu sportovišť. Peníze na tyto účely jsou nyní zahrnuty v programu Můj klub, který je ale postaven jen na velikosti mládežnické základny, rozsah spravovaných sportovišť nehraje roli. Nadále zůstává problematické přeposílání příspěvků ze svazů do klubů.

Související

Vláda ČR

Vláda jmenovala nového ředitele GIBS a řešila starty ruských sportovců v Česku

Novým ředitelem Generální inspekce bezpečnostních sborů se od 7. září stane dosavadní náměstek Vít Hendrych. Jeho jmenování navrhla Petru Fialovi vláda na jednání ve středu 6. září 2023 a premiér jej ještě týž den ředitelem jmenoval. Vláda se zabývala také problematikou startů ruských a běloruských sportovců v České republice a projednala i návrh novely zákona o soudnictví ve věcech mládeže.

Více souvisejících

sport Český olympijský výbor FAČR CZK

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 8 minutami

před 8 minutami

před 1 hodinou

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 10 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

Vstup Česka do Evropské unie byl výhrou, i když EU není bezchybná, řekl Pavel

Při zahájení festivalu United Islands of Prague prezident Petr Pavel zdůraznil, že vstup České republiky do Evropské unie byl výhrou, i když EU není bezchybná. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy