Středočeské obce nepochodily se stížností proti Letišti Vodochody. Evropský soud ji odmítl

Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku se odmítl zabývat stížností středočeských obcí, které se dlouhodobě staví proti rozšíření Letiště Vodochody. Obce v žalobě na Českou republiku tvrdily, že před českými soudy nemohly uplatnit námitky při posuzování vlivů stavby na životní prostředí. Napsal to dnes server E15.cz. Projekt připravuje společnost Letiště Vodochody ze skupiny Penta.

Výsledek žaloby ve Štrasburku deníku E15 potvrdil Martin Kupka (ODS), starosta Líbeznice, která je součástí sdružení proti letišti. "Od Evropského soudu pro lidská práva se nám žaloba vrátila s tím, že se jí soud nebude z procesních důvodů vůbec zabývat," řekl Kupka.

Platný ekologický posudek EIA má projekt letiště od roku 2017. Situace kolem posudku před tím měla složitý vývoj. Ministerstvo životního prostředí nejprve vydalo kladné stanovisko, kvůli stížnostem starostů okolních obcí úřad začal své stanovisko prověřovat a poté ho zrušil. Letiště ovšem zrušení souhlasného stanoviska napadlo žalobou a po zásahu justice se stanovisku vrátila platnost.

Předloni ministerstvo zastavilo přezkumné řízení. Konstatovalo, že některé nedostatky se podařilo odstranit při postupné přípravě záměru. Loni v lednu stížnost 12 středočeských obcí na rozhodnutí správních soudů odmítl Ústavní soud. Obce podle něj mohou využít své možnosti v územním a stavebním řízení.

Penta v současnosti pracuje na dokumentaci k územnímu rozhodnutí. Pro výstavbu letiště je nutné vybudovat sjezd z blízké dálnice D8, připravovaný územní plán města Odolena Voda ale podle E15 s napojením na dálnici počítá jen v územní rezervě, nikoli v závazné části plánu.

Letiště má v budoucnu odbavovat ročně až 3,5 milionu cestujících hlavně na linkách nízkonákladových aerolinií a při nepravidelných a soukromých letech. Investor chce vynaložit asi tři miliardy korun.

Související

Stavebnictví, ilustrační fotografie

Kolem letiště ve Vodochodech se už nesmí stavět domy

Praha - Kolem letiště ve Vodochodech se už nebudou moci stavět obytné domy. Úřad pro civilní letectví okolo letiště vytvořil ochranné hlukové pásmo, které novou výstavbu neumožňuje. Dotčené obce, které většinou nesouhlasí s plánovaným rozšiřováním Vodochod, musí pásmo zapracovat do svých územních plánů. Jde zejména o Bášť, Panenské Břežany a Dolany, okrajově pak o Máslovice, Zlončice, Postřižín, Odolenou Vodu, Klíčany a Vodochody. Vyplývá to z dokumentu, který má ČTK k dispozici. Podle starostky Panenských Břežan Lucie Fiury se kvůli pásmu stanou pozemky a nemovitosti v něm zahrnuté v podstatě neprodejnými.

Více souvisejících

Letiště Vodochody Středočeský kraj evropský soud letectví

Aktuálně se děje

před 33 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

před 4 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Izraelská armáda

Izraelská armáda zahájila evakuaci Rafahu

Izraelská armáda v pondělí vyzvala obyvatele ve východní části města Rafah ležícího na jihu Pásma Gazy, aby se dočasně přesunuli do "humanitární oblasti". Informuje o tom deník Times of Israel.

před 11 hodinami

Zemřel Miroslav Imrich, zpěvák skupin Tango a Abraxas

Českou hudební scénu zasáhla v neděli smutná zpráva. Ve věku 71 let zemřel zpěvák Miroslav Imrich, který se proslavil působením v kapelách Tango a Abraxas. Podle dostupných informací nepřežil srážku s vlakem. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy